tekucine

Predavanje “Farmaceutska industrija, razvoj lijekova i uloga znanstvenika u tom procesu”

16/03/2017

Pozivamo studente, nastavnike i sve ostale zainteresirane, na predavanje kojeg će održati dr. sc. Sanda Ročak, pod nazivom

 

“Farmaceutska industrija, razvoj lijekova i uloga znanstvenika u tom procesu”

 
u ponedjeljak, 20. 3. 2017. s početkom u 14:00 h u amfiteatru A0-1 u zgradi Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Splitu.

Sažetak:

Farmaceutska industrija specifična je grana industrije u pogledu strukture i prirode posla. Razvoj lijekova dugogodišnji je i vrlo skupi proces, s mnogo uspona i padova i s malom vjerojatnošću konačnog uspjeha. Istovremeno, očekivanja su velika jer se radi o nečemu nama najdragocjenijem – zdravlju. Uz farmaceutsku industriju se vezu mnoge kontradikcije: na primjer, mada je općeprihvaćeno da je farmaceutska industrija tijekom desetljeća dala ogroman doprinos ljudskom zdravlju i kvaliteti života, i dalje je u javnom mišljenju percipirana kao jedna od industrija kojima se najmanje vjeruje.

Predavanje će opisati standardni (i strogo regulirani) proces istraživanja i razvoja lijeka, te stavljanja na tržište i prodaje lijeka. Također, predavanje će pokusati približiti strukturu i način rada tipične farmaceutske kompanije. Konačno, dati će kratki osvrt na ulogu biologa, kemičara, farmaceuta i medicinskih doktora u farmaceutskoj industriji.

Sva pitanja su dobrodošla – radujemo se dobroj diskusiji!

O predavačici:

SandaRocakDr. sc. Sanda Ročak je diplomirala molekularnu biologiju na Prirodoslovno-matematičkom Fakultetu u Zagrebu. Doktorirala je na istom fakultetu iz područja molekularne i stanične biologije kod prof. Ivane Weygand-Durasević, gdje je istraživala ulogu amino-acil-tRNA sintetaza u sintezi proteina.

Nakon doktorata, radila je kao poslijedoktorand na Medicinskom fakultetu u Ženevi (Centre Medical Universitaire, CMU), Švicarska, na istraživanju uloge helikaza u biosintezi ribosoma.

Nakon više od 10 godina rada u akademiji, prešla je u farmaceutsku industriju, gdje radi posljednjih 12 godina.  Tijekom karijere u industriji, radila u kliničkim istraživanjima lijekova (Clinical Development), na strateškim poslovima planiranja i nadziranja razvoja lijekova (Product Development Strategy), na poslovima registriranja lijekova (Regulatory Affairs) te osiguravanja dostupnosti lijekova pacijentima (Market Access). Terapeutska područja uključuju multiplu sklerozu, Parkinsonovu bolest, ADHD te rijetke genetske bolesti.