naslovna

Sveučilištu u Splitu odobreno 189,6 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava

13/11/2017

Sveučilište u Splitu osiguralo je sufinanciranje prijavljenih 189,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Poziva „Ulaganje u organizacijsku reformu i infrastrukturu u sektoru istraživanja, razvoja i inovacija“. Radi se o projektima:

  • Funkcionalna integracija Sveučilišta u Splitu, PMF-ST, PFST te KTF-ST kroz razvoj znanstveno istraživačke infrastrukture u Zgradi tri fakulteta“ u vrijednosti od 85,1 milijun kuna
  • „Implementacijom suvremene znanstveno-istraživačke infrastrukture na FGAG do pametne specijalizacije u zelenoj i energetski učinkovitoj gradnji“ u vrijednosti 84,5 milijuna kuna
  • „Stavljanje u funkciju novoizgrađene nastambe za pokusne životinje na Sveučilištu u Splitu“ u vrijednosti 20 milijuna kuna

Riječ je o dosad najvećim projektima u gradu Splitu te jedinim infrastrukturnim projektima iz područja istraživanja i razvoja u Jadranskoj Hrvatskoj, koji će se realizirati do lipnja 2020. godine. Predstavljaju kapitalna infrastrukturna ulaganja, a pripremljeni su s ciljem jačanja kapaciteta za istraživanje, razvoj i inovacije radi poboljšanja kvalitete, opsega i relevantnosti istraživačkih aktivnosti.
Projektom ”Funkcionalna integracija Sveučilišta u Splitu, PMF-ST, PFST te KTF-ST kroz razvoj znanstveno istraživačke infrastrukture u Zgradi tri fakulteta“ u vrijednosti od 85,1 milijun kuna nabavlja se znanstvena oprema za tri fakulteta Sveučilišta u Splitu. Ovim projektom se uvelike rješava problem trenutnog nedostatka znanstveno-istraživačke opreme u novoj Zgradi tri fakulteta otvorenoj na Kampusu u listopadu 2015. godine, za obavljanje znanstvenih istraživanja i jačanje suradnje s gospodarskim sektorom.

IMG_

Važnost nabavke opreme ovim projektima pokazuje činjenica kako istraživačke institucije i gospodarstvo cijele šire regije u krugu od gotovo 350 km od Splita ne posjeduje najveći dio instrumenata i opreme za testiranje, istraživanje i razvoj. Tako će nova oprema služiti ne samo akademskoj zajednici, već i značajnom dijelu lokalne industrije, građevinarstvu, geodeziji i arhitekturi, proizvodnji i preradi hrane, bioekonomiji, farmaceutici, pomorstvu i kemijskom inženjerstvu.

Ciljne skupine odobrenih projekata su postojećih 1500 znanstvenika, istraživača i suradnika Sveučilišta u Splitu koji će provedbom predmetnih projekata dobiti mogućnosti suradnje i razvoja kolaborativnih projekata s lokalnim i inozemnim partnerima, gospodarskim i javnim sektorom, a sve u cilju rasta udjela BDP-a u istraživanju i razvoju te razvoja gospodarstva Jadranske Hrvatske temeljenoj na znanju. Uz predmetnu ciljnu skupinu, značajan utjecaj projekti će imati i na 20.000 studenta Sveučilišta u Splitu, koji će imati mogućnost razvoja projekata u sklopu svog studija, što će u konačnici posebno značajno doprinijeti cijelom društvu u cjelini, kao i gospodarskom i javnom sektoru u kojem će kasnije biti zaposleni.