naslovna

Znanstvenici s PMF-a na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđman“

07/12/2017

Članovi znanstveno-istraživačke grupe za Inteligentne tutorske sustave i napredne obrazovne tehnologije, koja djeluje na Odjelu za informatiku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Splitu, bili su u radnom posjetu Centru za obrambene i strateške studije „Janko Bobetko“ pri Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđman“, i to na poziv brigadira Dražena Smiljanića, načelnika Centra, i brigadira Andrije Kozine, s Odjela strateškog planiranja i analize. Hrvatsko vojno učilište je središnja vojnoobrazovna ustanova Oružanih snaga Republike Hrvatske nastala na samom početku Domovinskog rata sa studijskim programima za obrazovanje časnika i dočasnika.

Ova grupa znanstvenika radi na projektu „Adaptive Courseware based on Natural Language Processing (AC & NL Tutor)“ financiranom od strane Office of Naval Research, SAD, grant N00014-15-1-2789. Cilj projekta je razvoj inteligentnog tutorskog sustava s poluautomatskim autorskim alatom za ekstrakciju znanja iz različitih izvora, koji omogućava prilagodbu načina poučavanja na temelju učenikova znanja, te komunicira na prirodnom jeziku.

Na HVU su svoje izlaganje imali doc.dr.sc. Ani Grubišić (PMF Split), prof.dr.sc. Slavomir Stankov (umirovljeni profesor, PMF Split), doc.dr.sc. Branko Žitko (PMF Split), dr.sc. Suzana Tomaš (Filozofski fakultet u Splitu) i doc.dr.sc. Tomislav Volarić (Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti u Mostaru). Časnike HVU-a su upoznali s projektom, te je dogovorena moguća suradnja tijekom koje bi upravo studenti, upisani na studijske programe pri HVU, bili prvi potencijalni korisnici ovog inteligentnog tutorskog sustava.

2
1
3
4
5
6