Ciklus predavanja “Zašto studirati fiziku?” – vrijeme i klima

Ruđera Boškovića 33, Split
03. svi. 2017. | 17:00 sati

 

Posljednja dva predavanja iz ciklusa “Zašto studirati fiziku?” održat će se u srijedu, 3. 5. 2017. u 17:00 h  u amfiteatru A0-1 u zgradi PMF-a u Splitu, Ruđera Boškovića 33.

Prof. dr. sc. Darko Koračin s PMF-a održat će predavanje

 

„Vrijeme, klima i okoliš“.

Predstavit će se osnovne komponente istraživanja i primjena u Fizici okoliša uključujući upoznavanje sa vremenskim i klimatskim modelima, globalne klimatske promjene i procjene rizika za utjecaj tih promjena, osnove metoda mjerenja i prognoza atmosferskog onečišćenja, analitičke i numeričke metode rješavanja osnovnih fizičkih modela za atmosferu i more, te metodologije za tehnike mjerenja u atmosferi uključujući standardna i daljinska mjerenja. Stečeno znanje onda služi za razumijevanje uobičajenim i ekstremnim pojavama u atmosferi i moru.  Studenti se aktivno uključuju u istraživačke radove i seminare na kojima se usavršavaju u radu s kompjuterima te grafičkim i numeričkim analizama podataka mjerenja i numeričkih modela.

 

Mag. phys. Slavko Radilović s PMF-a održat će predavanje pod nazivom

 

„Klimatski trendovi temperature mora i zraka“.

Evolucija temperatura zraka i mora za Jadransko područje će se istraživati koristeći daljinska opažanja, in-situ mjerenja, regionalne klimatske modele te niz od 50 godina brodskih mjerenja na potezu Split-Gargano (Italija). Podatci pokazuju evoluciju klimatskih parametara poprečnog profila Jadrana te utjecaj kopna na trendove. Klimatske projekcije temperatura zraka i mora će se proučavati koristeći regionalne klimatske modele za dva scenarija globalnog zatopljenja gdje dosadašnji rezultati pokazuju izražene razlike između modela i značajne neodređenosti u projekcijama budućih klimatskih parametara.

 

Pozivamo sve srednjoškolce, ali i zainteresirane studente i profesore da prisustvuju ovim predavanjima. Radujemo se vašem dolasku!