Ciklus “Zašto studirati fiziku?” – primjena u medicini

Ruđera Boškovića 33, Split
31. ožu. 2017. | 17:00 sati

Četvrto i peto predavanje iz ciklusa “Zašto studirati fiziku?” održat će se u petak, 31. 3. 2017. s početkom u 17:00 h u amfiteatru A0-1 u zgradi PMF-a u Splitu, Ruđera Boškovića 33.
Doc. dr. sc. Damir Kovačić s PMF-a u Splitu će održati predavanje “Medicinska fizika”, a dr. sc. Željka Sanader s PMF-a će održati predavanje “Poboljšanje medicinske dijagnostike pomoću nanoklastera plemenitih metala”.
Pozivamo sve srednjoškolce, ali i sve one koji su zainteresirani za fiziku da prisustvuju ovim predavanjima.

Radujemo se vašem dolasku!

Sažetak predavanja “Medicinska fizika”

Odmalena sam osoba sam oštećena sluha i moj svakodnevni život je nezamisliv bez slušnih pomagala, odnosno ugrađene umjetne pužnice. Kako sam i zbog tog razloga fasciniran pojavama zvuka, a posebno govorom kao posebnim komunikacijskim signalom, odlučio sam se baviti fizikom, najprije akustikom i nelinearnim sustavima, a kasnije biofizikom, neuroznanošću i medicinskom fizikom. Tijekom studija fizike sam otkrio da postoje zasebne grane fizike, poput kohlearne mehanike koje možemo podvesti pod medicinsku fiziku i u kojoj se nalaze izvanredni istraživači koji su doprinijeli temeljnom razumijevanju mnogih medicinskih, bioloških i neuroznanstvenih procesa te neslućenom tehnološkom razvoju u području personalizirane medicine. U ovom predavanju prikazat ću nekoliko primjera kako se fizičari hvataju ukoštac s današnjim problemima u medicinskoj fizici poput bionike u kojoj umjetne pužnice zauzimaju istaknuto mjesto.

Sažetak predavanja “Poboljšanje medicinske dijagnostike pomoću nanoklastera plemenitih metala”

Razumijevanje fizike nužno je za razvoj novih tehnologija, pa i onih u području medicinske dijagnostike. Standardne tehnike za oslikavanje bioloških tkiva i uzoraka oslanjaju se na organske boje ili kvantne točke kao fluorescentne markere. Unatoč širokoj primjeni ove tehnike često su nedovoljno specifične, senzitivne i reproducibilne. U posljednje su vrijeme mali ligandirani (zaštićeni) nanoklasteri plemenitih metala privukli značajnu pozornost zbog novih, jedinstvenih optičkih, elektronskih i strukturnih svojstava koja su znatno bolja od onih karakterističnih za organske boje. Tijekom istraživanja teorijskim metodama se ispituju optička svojstva različitih nanoklastera kako bi se odredilo koji su najbolji za željenu primjenu. Konačni cilj je unaprjeđenje metoda detekcije biološki važnih spojeva kako bi se omogućilo rano dijagnosticiranje medicinskih problema i time pospješilo liječenje.