NOVOSTI

Obavijest o javnoj obrani doktorskog rada

U petak, 23. ožujka 2018. godine s početkom u 10:00 sati u Vijećnici B1-11 Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Splitu, Ruđera Boškovića 33, održat će se obrana doktorskog rada doktorandice poslijediplomskoga sveučilišnog studija "Istraživanje u edukaciji u području prirodnih i tehničkih znanosti", usmjerenje Kemija, Sande Šimičić. Više

Tjedan Biofizike i 20. Fakultetski seminar Prirodoslovno-matematičkog fakulteta

Pozivamo Vas na Tjedan Biofizike u Splitu i 20. Fakultetski seminar Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, u srijedu 14. ožujka. 2018. u 12:30 sati u amfiteatar A1-3 na kojem će prof. dr. sc. Damir Sapunar održati predavanje pod naslovom „Mogu li nas eksperimentalne životinje naučiti nešto o neuropatskoj boli?“.  
Nakon predavanja voditelj Doktorskog studija prof. dr. sc. Paško Županović će održati prezentaciju „11 godina Poslijediplomskog sveučilišnog studija Biofizike“.


Mogu li nas eksperimentalne životinje naučiti nešto o neuropatskoj boli? 

Sadržaj predavanja: Bol je najčešći razlog zbog kojeg odlazimo liječniku i jedan od najvažnijih razloga narušene kvalitete života u starijoj dobi. Na predavanju će biti govora o razlozima zbog kojih još uvijek nemamo uspješna sredstva za borbu protiv boli te o pomoći koju nam u toj borbi mogu pružiti eksperimentalne životinje.

CV: Damir Sapunar je rođen u Splitu 1962. g. Po struci je liječnik a zaposlen je na Medicinskom fakultetu u Splitu. Znanstveno se usavršavao na Sveučilištu u Leicesteru i na Medical College of Wisconsin, SAD. Voditelj je i osnivač Laboratorija za istraživanje boli, te pokretač i direktor poslijediplomskog studija TRIBE. Područje znanstvenog interesa su mu periferni mehanizmi nastanka neurpopatske boli. Objavio je 90 radova u časopisima citiranim u SCI bazi. 


11 godina Poslijediplomskog sveučilišnog studija Biofizike

Poslijediplomski sveučilišni studij Biofizike na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Splitu jedini je doktorski prirodoslovni studij na Sveučilištu u Splitu. Studij su pokrenuli prof. emeritus Davor Juretić i Stjepan Marčelja, član australske akademije znanosti, 2007. god. Studij upravo prolazi kroz reakreditaciju. Voditelj studija prof.dr.sc. Paško Županović dat će prikaz dosadašnjeg djelovanja studija i planova za budućnost.


Predavanje je u sklopu svjetskog tjedna Biofizike 12.-19. 03. i više informacija mogu se naći na web stranici 
http://www.biophysics.org/BiophysicsWeek/Više

Stručna ekskurzija na CERN

Studenti su prvog dana boravka na CERN-u posjetili dvije lokacije i odslušali nekoliko predavanja. Najprije su posjetili CERN Data Centre, CERN-ovu Tier-0 računalnu farmu koja je dio Worldwide LHC Computing Grid (WLCG) infrastrukture. Nakon toga je uslijedilo razgledavanja The Antiproton Decelerator (AD) postrojenja u kojem se proizvodi antimaterija, točnije antiprotoni malih energija.
Više

Međunarodni istraživački dan srednjoškolaca

irodoslovno-matematički fakultet (PMF) je u petak, 2. ožujka 2018. povodom Međunarodnog istraživačkog dana srednjoškolaca (International Masterclasses) ugostio četrdesetak splitskih srednjoškolaca s cijem da provedu jedan radni dan poput znanstvenika na CERN-u. Učenike je pozdravila dekanica PMF-a prof. dr. sc. Jasna Puizina nakon čega je započela serija predavanja o istraživanjima na CERN-u i metodama analize podataka nastalih sudarima protona u Large Hadron Collider (LHC) eksperimentu i prikupljenih Compact Muon Solenoid (CMS) detektorom. Nakon predavanja učenici su proveli nekoliko sati analizirajući eksperimentalne podatke. Kulminacija ovog za učenike jedinstvenog radnog dana je videokonferencija s CERN-om i drugim srednjim školama diljem svijeta. Na videokonferenciji su učenici prezentirali rezultate analize podataka te usporedili i diskutirali dobivene rezultate sa svojim kolegama diljem svijeta.


Ovo događanje organizirali su znanstvenici s PMF-a i Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB): Duje Giljanović, Marko Kovač, Damir Lelas, Ivica Puljak i Darko Zarić te srednjoškolski profesori koji su potaknuli i nagradili svoje učenike.


2       3

Više
Starije novosti