voditelji_i_volonteri

Festival znanosti 2017. na PMFu

11/05/2017

Festival znanosti 2017. na PMFu

 

Otvaranje Festivala znanosti 2017.

Goran Zaharija, Saša Mladenović, Divna Krpan, Sara Šušnjara

U atriju Galerije umjetnosti prigodno je prikazan niz znanstvenih pokusa, radionica i vježbi koje su za učenike splitskih osnovnih i srednjih škola pripremile brojne sastavnice Sveučilišta. Posjetitelji su mogli vidjeti robote koji predstavljaju različite vremenske uvjete i koji svojim uklađenim kretnjama prikazuju promjenjivost vremena.

image001image002

Odjel za biologiju 

image003image004

Skup radionica: „PrirodosLOVAC“

voditelji_i_volonteri

 

Hokus pokus kemija

Renata Odžak, Barbara Soldo, Matilda Šprung, Nenad Vuletić, Mia Knezović, Katarina Žužić

U laboratoriju Odjela za kemiju, učenici su sudjelovali u provođenju zabavnih pokusa iz kemije – kemijski sat, nevidljiva goruća tinta, djelovanje plina na izbjeljivanje biljnih pigmenata itd.

image007image006

image008image009

 

Kutak za DNA trenutak

Viljemka Bučević Popović, Katarina Frakić, Lucija Katavić

Na drugom punktu Odjela za kemiju, posjetitelji su se upoznali s građom DNA, korištenjem trodimenzionalnog i papirnatih modela.

image010image011

 

Trči, Marko!

Ani Grubišić, Jelena Nakić, Josip Buklijaš, Marko Gojević, Matea Milutin, Dora Parmać

Uz pomoć zabavne računalne igrice učenici su se u računalnoj učionici Odjela za informatiku upoznavali s osnovama programiranja.

image012image013

 

Sunce moje malo

Mirko Ruščić, Mia Pavlinović, Doris Crnčević, Ana-Marija Prolić

Kako biljke koriste sunčevu energiju, učenicima je u laboratoriju Odjela za biologiju objasnio ‘pravi’ kloroplast!

image014image015

 

Carstvo mora

Antonela Paladin, Snježana Topić, Maja Bilić, Krešimir Periša, Tea Barić, Matea Popović, Jelena Burazin

Posjetitelji su se na ovom punktu Odjela za biologiju mogli razgledati biološke preparate i različite vrste riba i tako se upoznali s raznolikošću živog svijeta u Jadranskom moru.

image016image017

 

Neobična svojstva običnih stvari I i II

Ante Bilušić  Tonći Čakarić, viši laborant te studenti: Marija Baljkas, Duje Giljanović, Jelena Grbeša, Duje Jerić Miloš, Dominik Jukić, Paško Roje, Tamara Rom, Josipa Šćurla, Toma Ivo Škrobica, Robert Turčinov, Stella Vješnica

Na primjerima stvari iz svakodnevnog života posjetitelji su se upoznali sa stvaranjem slike na zaslonu računala korištenjem polarizacije svjetlosti, kako titra membrana zvučnika, što su ferofluidi i nenewtonske tekućine te kako se svjetlost ogiba o malu kuglicu.

image018image019

 

Tupi kutak

Nikola Koceić Bilan, Tanja Vojković, Goran Erceg, Aljoša Šubašić, Ivan Jelić, Dino Peran, Jelena Pleština, Marija Bliznac Trbješanin, Tea Martinić

Učenici su imali zadatak slijediti niz vizualnih, logičkih i računskih tragova kako bi otkrili broj prave učionice ili ormarića, te došli do dugo očekivanog blaga u obliku čokolada, bombona i nezaobilaznog pečata, znaka uspješno obavljene aktivnosti. Razdragani učenici ovako su se na zabavan način upoznali s prostorom Odjela za matematiku, citatima poznatih matematičara napisanih na zidovima učionica i edukativnim plakatima o vezi matematike, umjetnosti i splitske arhitekture.

image020image021

Više od 150 sudionika je na kraju dobilo diplome.

image022image023

 

Radionica: “Biljke za sva vremena”

Valerija Dunkić, Elma Vuko

Radionicu  Biljke za sva vremena organizirale su izv. prof. Valerija Dunkić i doc. Elma Vuko uz pomoć studenata 1. godine Biologije i kemije i Nutricionizma. Posjetitelji radionice su ispunjavali križaljku koristeći izložene biljke i mikroskopske preparate. Tražeći rješenja učenici su upoznali različite mediteranske biljke – maslinu, ružmarin, kadulju, bosiljak, majčinu dušicu, origano, lovor, mentu, smilje i druge. Ove začinske i aromatične biljke predstavljaju bogatstvo prirode, neizostavni su dio mediteranske kuhinje, a zbog svojih ljekovitih svojstava  primjenjuju se i u farmakobotanici i narodnoj medicini, čime su zaslužile naziv Biljke za sva vremena.

image024image025

 

Izložba: “Vremeplov odjela za biologiju”

Elma Vuko, Snježana Topić

Na Odjelu za biologiju postavljena je izložba starih knjiga i studentskih bilježnica, prvih mikroskopa, prepariranih životinja i herbariziranih biljaka. Naš vremeplov je posjetitelje izložbe odveo u potragu za zaboravljenom znanstvenom opremom i nastavnim pomagalima koji su dio arhive Odjela za biologiju. Od najjednostavnijih oblika života do najsloženijih organizama, od početaka znanosti do današnjeg vremena, biologija je bila i ostala svijet boja i oblika. Ova izložba je prikazala biologiju kakva je bila nekad, a njeno inspirativno bogatstvo sačuvala od zaborava vremena. Izložbu su postavile docentica Elma Vuko i stručna suradnica  Odjela za biologiju Snježana Topić.

image026image027

 

Radionica: „Vrijeme je za upoznavanje stanovnika Jadrana“

Antonela Paladin, Krešimir Periša, Maja Bilić

Na radionici Vrijeme je za upoznavanje stanovnika Jadranskog mora učenici su upoznali različite morske organizme, osobito ribe. Naučili su prepoznati njihove morfološke karakteristike, unutrašnju građu, razlike između pojedinih skupina životinja. Voditelji radionice, dr. sc. Antonela Paladin i studenti diplomskog studija biologije i kemije, objasnili su životni ciklus, način razmnožavanja i prehrane životinja.

image028image029

 

Predavanje: „Podzemne životinje Hrvatske – podrijetlo vrsta“

Sanja Puljas

Na našoj planeti postoje podzemna staništa koja su različite životinjske skupine naseljavale zbog promjena životnih uvjeta na površini. Dio takve faune predstavlja srodnike davno izumrlih nadzemnih životinja koje su živjele u prethodnim geološkim razdobljima, a danas su poznate kao „živi fosili“. U sklopu ciklusa predavanja o bioraznolikosti podzemne faune Hrvatske, cilj ovog predavanja bio je upoznati učenike s „živim fosilima“ iz podzemnih prostora Hrvatske te porijeklom takvih vrsta.

Radionice i izložbu Odjela za biologiju posjetilo je pedesetak učenika sedmih i osmih razreda i njihovi nastavnici iz Osnovne škole Vladimir Nazor iz Postira te Osnovne škole Milna s otoka Brača te osamdesetak učenika sedmih i osmih razreda i njihovi nastavnici iz Osnovne škole Petra Kružića Klis.

Od splitskih osnovnih škola, posjetilo nas je četrdesetak učenika prvog i drugog razreda Osnovne škole Blatine Škrape te četrdeset i pet prvašića Osnovne škole Brda s njihovim učiteljicama.

Zbog velikog interesa učenika i njihovih nastavnika, u radionice je uključen veliki broj studenata te je osmišljena i dodatna radionica u kojoj su se učenici upoznali s vodozemcima i gmazovima Hrvatske.

 

Predavanje: “Točno vrijeme”

Vladimir Pleština i Stjepan Kovačević

Predavanje na kojem je cilj bio opisati gotov proizvod kroz konstruktivnu nastavu kako bi studenti/učenici vidjeli praktičnu primjenu elektroničkih elemenata.Sudjelovalo je 10-ak studenata PMF-a i učenika srednjih škola gdje su kroz izradu digitalnog sata raspravljali o pojedinim segmentima. Ideja je bila opisati izradu sata pomoću led traka, opis rada shift registra, tranzistorskih sklopki, mikrokontrolera koji šalje podatke shift registrima, serijska komunikacija, dohvaćanje podataka s interneta pomoću ESP8266 bežićnog modula i interpretacija dobivenih informacija s NTP servera.

image030

 

Predavanje: “Energetski učinkovita kuća – konstruktivno-modularna artikulacija nastave”

Vladimir Pleština i Stjepan Kovačević

Prikaz izrade energetski efikasne kuće (na modelu). Primjena solarnog panela te upravljanje uređajima u kući temeljem podataka sa senzora.

image031image032

 

Radionica: „Robot vremenski putnik”

Goran Zaharija, Saša Mladenović, Divna Krpan

Pomozite robotu da prikupi sve dijelove za svoju letjelicu. Pojedini dijelovi se nalaze u različitim vremenskim razdobljima, te će robot morati putovati kroz vrijeme kako bi ih sve prikupio i popravio svoju letjelicu. Sudionici će kroz interaktivnu igru upravljati robotom i pomoći mu da isplanira svoj put te će moći svoj plan testirati na stvarnom robotu.

image033image034

 

Radionica: “Roboti Indijanci i ples kiše”

Goran Zaharija

U OŠ Spinut je provedena radionica u sklopu koje je bilo javljanje uživo u emisiju “Dobro Jutro, Hrvatska” i predstavljanje Festivala znanosti. U sklopu radionice učenici su upoznati sa osnovama programiranja robota, njegovim glavnim dijelovima (motori, senzori) i kako roboti mogu međusobno komunicirati sa svrhom rješavanja zajedničkog cilja. Roboti su bili ukrašeni kao Indijanci koji plesom zovu kišu i ostale vremenske uvjete. Video iz emisije je dostupan na linku

image035

 

Radionica: “Za znanost nikad nije prerano”

Ivana Anđelić, Tea Barić, Maja Bilić, Ines Brkić, Mariana Bukvić, Jelena Burazin, Kristina Ćubić, Danijela Galić, Margarita Jelaš, Jelena Lukić, Marin Mandić, Manuela Mirt, Nikolina Nikolić, Mia Nižetić, Judita Ozretić, Anthea Paut, Marija Perak, Matea Perković, Matea Popović, Ivana Žaper, Katarina Žužić

Radionice su namijenjene djeci mlađe dobi s ciljem upoznavanja laboratorija i rada u njemu, a u svrhu razvoja prirodoslovne pismenosti. Pri tome se želi potaknuti razvoj kritičkog i kreativnog mišljenja odnosno navesti djecu da povezuju uzroke s posljedicama. Radionice su bile osmišljene da se potakne apstraktno razmišljanje.

image036image037image038image039 

 

Radionica: “Nasumičnost i strijela vremena”

Viktor Cikojević, Krešimir Dželalija, Tomislav Primorac, Petar Stipanović, Leandra Vranješ Markić

Radionica za učenike srednjih škola u okviru Festivala znanosti. Učenici su se upoznali s Monte Carlo simulacijama te statističkom interpretacijom entropije.

image040image041

 

Pokusi: „Kako smo mjerili i kako mjerimo vrijeme“

Ivica Aviani, Ante Bilušić, Željana Bonačić-Lošić, Tonći Čakarić, Lucija Krce, Ljerka Vilibić, Larisa Zoranić i studenti fizike

image042image043

 

Skup predavanja Odjela za Fiziku

Skup predavanja s glavnom temom “vrijeme” (kronološko i meteorološko) su svojim kratkim izlaganjima otvorili studenti fizike:

Jelena Grbeša “Referentni sustavi (Zašto fizičarima treba početni trenutak?)”

image044

 

Josipa Runje “Sunčani i vodeni sat”

image045

 

Sonja Kuštre “Mehanički sat”

image046

 

Toni Kodžoman “Brahistokrona”

image047

 

Jelena Božić Kudrić “Jednadžba vremena”

image48

 

Josipa Šćurla “Što je sekunda? (predavanje o atomskom satu)”

image049

 

Stella Vješnica “Kako spektralnom analizom spoznajemo svemir?”

image050

 

Dominik Jukić “Gravitacijski valovi”

image051

 

Nakon studentskih predavanja održana su redom sljedeća predavanja:

Ivana Weber “Odjel za fiziku na vremenskoj skali”

image052

 

Bernarda Lovrinčević ”Vremenske korelacijske funkcije – koliko traje “sjećanje” molekule vode?”

image053

 

Leandra Vranješ Markić “Vrijeme i čudan svijet kvantne fizike”

image054

 

Dragan Poljak “O pojmu vremena u fizici i filozofiji”

image055

 

Franjo Sokolić moderirao je diskusiju “Vrijeme je ono što pokazuju satovi. Da? Ne?”

image056

 

Darko Koračin “Vrijeme i klima”

image057

 

Filip Pošćić “Povijest evolucijske misli: prije i poslije Darwina”

image058

 

Damir Kovačić “Kako neuroni kodiraju protok vremena?”

image059

 

Tomislav Primorac “Termodinamičko vrijeme”

image060

 

Predavanje: “Život, vrijeme, entropija i svemir”

Davor Juretić

Koliko je prošlo vremena dok svemir kroz nas nije  postavio pitanje što sam ja i što je život? Da li vrijedi drugi zakon termodinamike prilikom fotosinteze? Hipoteza o povezanosti termodinamičke i biološke evolucije na primjeru fotosinteze.

image61