Predstavljanje monografije „Prirodoslovno-matematički fakultet u Splitu: 1945. – 2008 – 2018.“ održano je 5. srpnja 2018. godine na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Splitu.
Na predstavljanju monografije govorile su urednice prof. dr. sc. Jasna Puizina, Ivana Ljubić, dipl. knjižničar, doc.dr.sc. Ani Grubišić, recenzenti izv. prof. dr. sc. Marija Višić i doc. dr. sc. Ante Vučemilović, te rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Šimun Anđelinović.

Riječ je o prvoj monografiji koja kronološki prati nastanak i razvoj jedne od najstarijih visokoškolskih ustanova u Splitu čiji začeci sežu još u davnu 1945. godinu, a izdana je povodom desetogodišnjice djelovanja Fakulteta pod današnjim imenom. Monografija je posvećena bivšim i današnjim djelatnicima i studentima, ali i svima onima koji će tek postati dio ovog fakulteta, a njome se želi sačuvati od zaborava događaje i ljude.
Dekanica Puizina je kazala kako je izdavanje Monografije kolektivni poduhvat Fakulteta, a njeno značenje je višedimenzionalno – PMF je stastao kao institucija koja je postala svjesna svoje povijesti, a ovim izdanjem želi se sačuvati duh vremena. Također, Monografija je potvrda snage i identiteta ovog Fakulteta, kao stožerne sastavnice Sveučilišta u području prirodnih znanosti te je izraz snage i poštovanja prema svima koji su gradili ovaj Fakultet. Uz to, Monografija je obveza za mlade naraštaje da nastave čuvati uspomene  i događaje koje će se objaviti u budućim edicijama PMF-a.

Rektor Anđelinović je istaknuo kako je useljenje Fakulteta u novu zgradu omogućilo kvalitativni iskorak, kao što će se zasigurno dogoditi i s projektom „Funkcionalna integracija“. Budućnost ove institucije i Sveučilišta je održivost, ustvrdio je rektor Anđelinović, što se može postići studijima na engleskom jeziku, organizacijom ljetnih škola, stvaranjem start-upova. Rektor je pohvalio ovaj projekt kako je vrijedno napraviti pregled onoga što se događalo, što ostaje kao zalog mlađim generacijama.

Zahvale su upućene i cijelom uredništvu monografije: prof. dr. sc. Nadi Bezić, prof. dr. sc. Anti Bilušiću, izv. prof. dr. sc. Mladenu Hrasti, prof. dr. sc. Nikoli Koceić-Bilanu, Ani Marović, dipl. iur., izv. prof. dr. sc. Tomislavu Matiću, doc. dr. sc. Renati Odžak, prof. dr. sc. Maji Pavela Vrančić i doc. dr. sc. Vladimiru Pleštini, te djelatnicama Ani Gorski, Marini Murat i Vlasti Ugrinović koje su radile na izradi popisa bivših djelatnika, kao i ostalim autorima poglavlja monografije: prof. dr. sc. Slavomiru Stankovu, doc. dr. sc. Mirku Ruščiću, Jeleni Grbeši, dr. sc. Tanji Vojković.

Posebno su se zahvalile prof. emeritus Ivanu Mimici i prof. dr. sc. Šimi Piliću bez kojih bi bilo nemoguće izraditi točne popise bivših djelatnika. Oni su u pravom trenutku i na pravi način  pomogli svojim enciklopedijskim znanjem i sjećanjem. Pored njih, zahvale su upućene i lektorici Jeleni Tomić, te grafičaru Žarku Tičinoviću. Posebna zahvala i bivšim dekanima prof. dr. sc. Anki Golemac i prof. dr. sc. Marku Rosiću.

Start typing and press Enter to search

Skip to content