1. Fakultetski seminar: «Plošna difuzija u membrani: nasumični hod između biologije i fizike»

Pozivamo Vas na 9. fakultetski seminar u srijedu 3.05.2017. u amfiteatru 3F-A-0-1 u 12:00 sati na kojem će  Mislav Cvitković, mag.phy. održati predavanje pod naslovom „Plošna difuzija u membrani: nasumični hod između biologije i fizike”

Sadržaj:

Prijenos masti i bjelančevina unutar bioloških membrana jedan je od temeljnih bioloških procesa u stanicama. Premda je razvijeno mnoštvo modela koji objašnjavaju pojedine pokuse, ne postoji opći mikroskopski model koji bi objasnio temeljna fizička načela složene difuzije u membrani. Difuziju u napučenom okolišu membrane ovdje modeliramo kao nasumični hod na dinamičnoj rešetci na kojoj šetači (ligandi) pri hodu upadaju u nepokretne zamke-parnjake (receptore) i iz njih se oslobađaju. Igra napučenosti, uhvata i združenog djelovanja u ovakvom okruženju rezultira u nekoliko (anomalno-)difuzijskih režima. U teorijskom modelu izveli smo izraz za difuzijski koeficijent koji uračunava ova tri temeljna procesa što bitno određuju difuziju u membrani. Rezultati modela u potpunosti se slažu s podatcima iz simulacija, a usporedit ćemo ih i s nekoliko potpuno različitih eksperimenata. Ovo je primjer problema u biofizici, gdje je često početno pitanje biološko, temeljni mehanizam fizički ili kemijski, a teorija istodobno dade odgovor na biološko pitanje i donese novi uvid u fizici (u ovom slučaju čak i u matematici), primjenjiv i u drugim poljima fizike.

Podaci o predavaču:

Mislav Cvitković, mag.phy., radi na Institut za teorijsku fiziku i Centru izvrsnosti: EAM, Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg, Erlangen, Njemačka, te na Zavodu za fizičku kemiju, Institut Ruđer Bošković, Zagreb, Hrvatska

E-mail: mislav.cvitkovic@fau.de

 

Start typing and press Enter to search