Pozivamo Vas na 25. Fakultetski seminar Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, koji će se održati u srijedu 16. svibnja 2018. godine u 14:00 sati u amfiteatru A1-1 na kojem će dr. sc. Asia Ivić Weiss održati predavanje „Geometry & Art – A Personal Perspective“.

 

Sažetak: The talk deals with visual arts and will aim to present the crucial importance of geometry in the development of and the aesthetics of arts, particularly of Western art. It is based on very personal reflections, and mainly on the interaction of the two through symmetry and asymmetry.  The talk is mostly Euro- and Toronto-centric  which should be attributed to personal shortcomings in knowledge and not to the lack of appreciation of other cultures. The art forms included are painting, printmaking, photography, installation, decorative art (such as mosaics), and architecture.

 

O predavaču: Asia Ivić Weiss je rođena 1952. godine u Splitu gdje je i pohađala gimnaziju Natko Nodilo.  Na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu je 1970. godine upisla studij Matematike, gdje se nakon diplome i zaposlila kao znanstveni asistent na Zavodu za geometriju Matematičkog odsjeka. U Zagrebu započeti poslijediplomski studij nastavlja 1977. godine na University of Toronto gdje joj je mentor bio H. S. M. Coxeter, svjetski poznati stručnjak iz područja geometrije. Doktorirala je 1981. godine i kratko vrijeme radila na University of Saskatchewan, da bi 1984. godine nastavila svoju znanstvenu i predavačku karijeru na York University u Torontu, gdje je 1994. godine unaprijeđena u zvanje redovite profesorice.

Znanstveni interes profesorice Ivić Weiss je interakcija geometrije, kombinatorike i algebre. Posebno se bavi proučavanjem pravilnih i kiralnih politopa, kombinatornih objekata koji imaju lokalnu strukturu klasičnih pravilnih politopa, odnosno regularnim popločavanjima, ali u višedimenzionalnim prostorima. U nedavno objavljenim znanstvenim radovima nastoji rasvijetliti geometrijske probleme visoko simetričnih poliedarskih struktura u trodimenzionalnom euklidskom i hiperboličnom prostoru koji zadovoljavaju određene uvjete. Ovakve strukture, osim što su interesantne matematičarima, mogu također biti zanimljive i znanstvenicima iz područja npr. kemije i građevinskih konstrukcija. Simetrija, koja je česta tema u matematici, u samom je fokusu njenog znanstvenog istraživanja.

Objavila preko pedeset znanstvenih radova te je koautor četiri knjige.

Živi u Torontu, a godišnji odmor provodi u Splitu. Hobiji su joj kanuiranje, skijaško trčanje, vrtlarenje i slikanje pejzaža.

 

Lijep pozdrav

Start typing and press Enter to search