Odjel za kemiju, Prirodoslovno-matematički fakultet, Sveučilište u Splitu, Hrvatska
Telefon: +385 21 619 291 , Lokacija: soba B2-07, Ruđera Boškovića 33, Split
Osobna stranica: – , E-mail: ivica.ljubenkov@pmfst.hr
Znanstveno područje: Prirodne znanosti , Znanstveno polje: Kemija
Područja znanstvenog interesa
- kromatografija
- spektroskopija
- analitika hrane
Članstva
- HKD-Hrvatsko kemijsko društvo
- Međunarodni institut za restauriranje povijesnih i umjetničkih djela IIC-Hrvatska grupa
Priznanja i nagrade
- Nagrada za znanost u području prirodnih znanosti za 2019., Sveučilište u Splitu.
- Nagrada za najboljeg znanstvenika u znanstveno-nastavnom zvanju u 2018., za područje prirodnih znanosti, polje kemija, PMF-Split
- Nagrada za najboljeg znanstvenika u znanstveno-nastavnom zvanju u 2016., za područje prirodnih znanosti, polje kemija, PMF-Split.
Obrazovanje
- 1995. – 2000. Doktorat, Prirodoslovno-matematički fakultet, Sveučilište u Zagrebu.
- 1988. – 1991. Poslijediplomski studij (magisterij), Prirodoslovno-matematički fakultet, Sveučilište u Zagrebu.
- 1977. – 1982. Diplomski studij, Kemijsko-tehnološki fakultet, Sveučilište u Splitu.
Radno iskustvo
- 2019. – danas, izvaredni professor Prirodoslovno-matematički fakultet, Sveučilište u Splitu.
- 2011. – 2019. docent, Prirodoslovno-matematički fakultet, Sveučilište u Splitu.
- 2010. – 2011. viši asistent, Prirodoslovno-matematički fakultet, Sveučilište u Splitu
- 2001. – 2010. voditelj laboratorija SMS-Prehrambeno razvojni centar d.o.o., Klis, Hrvatska
- 1995. – 2000. inženjer u Analitičkom laboratoriju, INAVINIL, Kaštel-Sućurac
- 1984. – 1995. inženjer u Laboratoriju za organske sinteze, JUGOVINIL, Kaštel-Sućurac
Matični broj znanstvenika: 185946
ReasercherID: D-5131-2017
https://scholar.google.com/citations?user=VkXDiRgAAAAJ&hl=hr
https://www.bib.irb.hr/pretraga?operators=and|Ljubenkov,%20Ivica%20%2814493%29|text|profile
ZNANSTVENA DJELATNOST
- Projekt u okviru mjere 16.1.2 – Ministarstvo poljoprivrede, Istraživanje proizvodnih mehanizama za oporabu biljnog otpada u poljoprivrednoj proizvodnji – OBO, 2021-2023, voditelj.
- Nacionalni projekt: Biljke kao izvor bioaktivnih sumporovih spojeva te njihova sposobnost hiperakumulacije metala (BioSMe), HNZZ, 2017-2021, suradnik.
- Nacionalni projekt: Cijepljenje rajčice ublažava biotički stres izazvan štitastim moljcima, ꞌTomato grafting mitigates biotic stress caused by whiteflies (TomGraf), HNZZ, 2015-2018, suradnik.
- Program potpore znanstveno istraživačkih projekata u poljoprivredi Splitsko-dalmatinske županije za 2015-2016, “Lipidni, fenolni i genetski profil maslina autohtonih sorti Oblice, Levantinke, Buhavice i Drobnice pri ranom i produženom periodu berbe”, suradnik.
- Program potpore znanstveno istraživačkih projekata u poljoprivredi Splitsko-dalmatinske županije za 2015. „Ispitivanje antioksidacijskih svojstava Bračkog varenika ORAC metodom” voditelj.
- Međunarodni projekt, “Znanstveno-tehnološka suradnja sa Makedonijom 2012-2014” Učinak fenolnih ekstrakata ljekovitog bilja na stabilnost antocijana grožđa, suradnik.
- Program potpore znanstveno istraživačkih projekata u poljoprivredi Splitsko-dalmatinske županije za 2013-2014. „Ispitivanje enzima lipoksigenaznog puta u autohtonim sortama maslina” voditelj.
- Međunarodni projekt “Znanstveno-tehnološka suradnja sa Slovenijom 2009-2010”, suradnik.
- UKF projekt „Monitoring dynamics of Croatian olive fields using remote sensing application“ 2009, suradnik.
- Nacionalni projekt: Prirodni izvori resveratrola i njegov sinergijski učinak s drugim polifenolima, 2007- 2012, suradnik.
Suradnje
- KTF-Sveučilište u Splitu, suradnik na projektu
- Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split, suradnik na projektu
Preddiplomska nastava
• Analitička kemija II, PMF-Sveučilište u Splitu, 2011 – danas
• Osnove kemije, Sveučilišni studij Mediteranska poljoprivreda, 2020 – danas
• Kemija 1, Biologija i tehnologija mora, Sveučilišni odjel za studije mora, Sveučilite u Splitu, 2019 – danas.
• Mediteranska hrana i prehrana, preddiplomski studij Hoteljerstvo i gastronomija, Sveučilite u Splitu, 2022.
• Antioksidacijski nutrijenti, Nutricionizam, PMF Sveučilište u Splitu, 2014 – 2018.
• Analitičke metode, Nutricionizam, PMF Sveučilište u Splitu, 2013 – 2019.
• Analitička kemija I, PMF-Sveučilište u Splitu, 2011 – 2019.
• Prerada maslina, smjer prehrambena tehnologija, KTF Sveučilište u Splitu, 2012 – 2017.
Diplomska nastava
• Instrumentalna analiza u konzervaciji-restauraciji, Integrirani studij PMF/UA, Sveučilište u Splitu, 2011 – danas
• Laboratorijske metode istraživanja u konzervaciji-restauraciji, Integrirani studij PMF/UA, Sveučilište u Splitu, 2011 – danas
• Instrumentalne metode analize, Sveučilišni studij za forenzične znanosti, Sveučilište u Splitu, 2018 – danas
• Primjenjena anorganska kemija, Integrirani studij PMF/UA, 2019 – danas
• Anorganski materijali, Integrirani studij PMF/UA, 2018 – 2020.
• Prerada maslina, smjer mediteranske kulture, KTF-Sveučilište u Splitu, 2012 – 2017.
Poslijediplomska nastava
• Povijest kemije, Istraživanje u edukaciji u području prirodnih i tehničkih znanosti, PMF Sveučilište u Splitu, 2015 – danas
• Energija i život, Istraživanje u edukaciji u području prirodnih i tehničkih znanosti, PMF Sveučilište u Splitu, 2014 – 2018.
Završni radovi
1. Elena Kusanović, Kvaliteta i iskoristivost biljnih proteina u prehrani vegetarijanaca, Nutricionizam, Prirodoslovno-matematički fakultet, Sveučilišta u Splitu, 2021.
2. Emanuela Čaljkušić, Uloga omega-3 masnih kiselina u trudnoći,Nutricionizam, Prirodoslovno-matematički fakultet, Sveučilišta u Splitu, 2021.
3. Krisitina Kovačević, Obična planika-njezina svojstva i primjena, Nutricionizam, Prirodoslovno-matematički fakultet, Sveučilišta u Splitu, 2021.
4. Dora Rogulj, Mononatrijev glutamat i njegova uloga u prehrani, Nutricionizam, Prirodoslovno-matematički fakultet, Sveučilišta u Splitu, 2020.
5. Anđela Sinković, Vitamini B skupine, Nutricionizam, Prirodoslovno-matematički fakultet, Sveučilišta u Splitu, 2020.
6. Franka Maretić, Vitamin A i karotenoidi, Nutricionizam, Prirodoslovno-matematički fakultet, Sveučilišta u Splitu, 2020.
7. Matea Debeljak, Biološka aktivnost karotenoida i njihova uloga u zdravlju čovjeka Nutricionizam, Prirodoslovno-matematički fakultet, Sveučilišta u Splitu, 2020.
8. Marina Cecić, Uloga esencijalnih masnih kiselina u organizmu čovjeka Nutricionizam, Prirodoslovno-matematički fakultet, Sveučilišta u Splitu, 2020.
9. Karla Bućan, Kemija selena, Nutricionizam, Prirodoslovno-matematički fakultet, Sveučilišta u Splitu, 2020.
10. Klara Perica, Intolerancija na gluten-celijakija, Nutricionizam, Prirodoslovno-matematički fakultet, Sveučilišta u Splitu, 2018.
11. Marin Lolić, Primjena spektroskopije u medicini, Biologija-kemija, Prirodoslovno-matematički fakultet, Sveučilišta u Splitu, 2018,
12. Veronika Gudelj, Začini u prehrani, Nutricionizam, Prirodoslovno-matematički fakultet, Sveučilišta u Splitu, 2017.
13. Matea Mimica, Medicinska primjena sekundarnih metabolita biljaka, Nutricionizam, Prirodoslovno-matematički fakultet, Sveučilišta u Splitu, 2017.
14. Gloria Bilić, Hidroperoksid-lijaza u maslini (Olea europaea L.), Biologija-kemija, Prirodoslovno-matematički fakultet, Sveučilišta u Splitu, 2015,
15. Lucija Čikeš, Polifenoli i ostali biološki značajni spojevi u maslinovom ulju, Nutricionizam, Prirodoslovno-matematički fakultet, Sveučilišta u Splitu, 2015.
16. Anđela Jelavić Šako, Biodostupnost, antioksidacijsko djelovanje i opći utjecaj na zdravlje maslinovog ulja, Nutricionizam, Prirodoslovno-matematički fakultet, Sveučilišta u Splitu, 2015.
17. Lucija Jović, Maslinovo ulje i njegova bitna uloga u mediteranskoj prehrani, Nutricionizam, Prirodoslovno-matematički fakultet, Sveučilišta u Splitu, 2015.
18. Dubravka Jurić, Kvalitativno i kvantitativno određivanje fenolnih spojeva u maslinovom ulju, maslinama i tjelesnim tekućinama, Nutricionizam, Prirodoslovno-matematički fakultet, Sveučilišta u Splitu, 2015.
19. Katarina Plepel, Fizikalno-kemijsko ispitivanje maslinovog ulja, Nutricionizam, Prirodoslovno-matematički fakultet, Sveučilišta u Splitu, 2015.
Diplomski radovi
1. Ema Bonomi, Istraživanje osjetljivosti boja u spreju na UV zračenje, UA Sveučilišta u Splitu, 2021
2. Tomislav Lukić, Određivanje biološki aktivnih sastojaka u dodacima hrani na bazi kurkume, Sveučilišni studij za forenzične znanosti, Sveučilišta u Splitu, 2020.
3. Roko Kunčić, Određivanje sastava aminokiselina i masnih kiselina u raznim vrstama mesa, Sveučilišni studij za forenzične znanosti, Sveučilišta u Splitu, 2019.
4. Bernarda Đurić, Rekonstrukcije preparacije na štafelajnim slikama iz 19. stoljeća i laboratorijske analize, UA Sveučilišta u Splitu, 2019.
5. Zrinka Vukorepa, Primjena određenih bakterijskih vrsta u biološkom čišćenju zidnih slika, UA Sveučilišta u Splitu, 2018.
6. Vana Ribarović, Utjecaj mikroklimatskih uvjeta na zaštitu predmeta izrađenih od metala, 2018.
7. Nikolina Rohtek, Određivanje biogenih amina u hrvatskim vinima, Sveučilišni studij za forenzične znanosti, Sveučilišta u Splitu, 2018.
8. Ivana Pleslić, Određivanje oleandrina u listu oleandera (Neruium Oleander L.), Sveučilišni studij za forenzične znanosti, Sveučilišta u Splitu, 2018.
9. Terezija Vodišek, Testing of the UV light effect on the automotive paints by FTIR spectroscopy, Sveučilišni studij za forenzične znanosti, Sveučilišta u Splitu, 2018.
10. Ivana Vukadin, Izrada kopija i FT-IR analize keramike prapovijesnog lokaliteta Dugiš pokraj Sinja, UA Sveučilišta u Splitu, 2017.
11. Karmen Milić, Utjecaj abraziva za pjeskarenja na površine obojenih metala, UA Sveučilišta u Splitu, 2017.
12. Matea Milat, Konzervatorsko restauratorski zahvat na slici „Fra Ante iz Segeta“s pripadajućim okvirom iz franjevačkog samostana Uznesenja Marijina na Čiovu, UA Sveučilišta u Splitu, 2017.
13. Filipa Sršen, Brončane skulpture u eksterijeru, konzervacija-restauracija na primjeru skulpture „Nikola Tesla“ Ivana Meštrovića, UA Sveučilišta u Splitu, 2017.
14. Ana Bezić, Određivanje sterola dubrovačkih maslinovih ulja, KTF Sveučilišta u Splitu, 2017.
15. Anamarija Kurte, Određivanje sastava triglicerida dalmatinskih maslinovih ulja, Prirodoslovno-matematički fakultet, Sveučilišta u Splitu, 2017.
16. Ana Lazarušić, Usporedba sastava masnih kiselina šoltanskih maslinovih ulja i ostalih hrvatskih maslinovih ulja, KTF Sveučilišta u Splitu, 2016.
17. Gabrijela Vuković, Usporedba sastava masnih kiselina šoltanskih maslinovih ulja i stranih maslinovih ulja, KTF Sveučilišta u Splitu, 2016.
18. Milana Guinović, Određivanje hlapljivih spojeva ribljih ulja, Prirodoslovno-matematički fakultet, Sveučilišta u Splitu, 2016.
19. Nađa Šperac, Osjetljivost paraloida B-72 na toplinu i zračenje, UA Sveučilišta u Splitu, 2016.
20. Josipa Marić, FT-IR analize uzoraka pigmenata s fresaka i kamenih umjetnina, UA Sveučilišta u Splitu, 2016.
21. Nives Mijić, Izrada i analiza odabranih preparacija, UA Sveučilišta u Splitu, 2016.
22. Emilija Vranković, Konzervatirsko restauratorski zahvat na slici Gospe od Karmela iz župe sv. Marije Milosne u Bolu na Braču, UA Sveučilišta u Splitu, 2016.
23. Blanka Roje, Usporedba fluorescentnih probi u ORAC metodi, Prirodoslovno-matematički fakultet, Sveučilišta u Splitu, 2015.
24. Jelena Višić, Određivanje sastava masnih kiselina dalmatinskih maslinovih ulja (godina proizvodnje 2012/2013), KTF Sveučilišta u Splitu, 2015.
25. Stjepan Krešić, Praktična primjena čišćenja oslikanih površina novim metodma Richarda Wolbersa, UA Sveučilišta u Splitu, 2014.
26. Sara Schmidt, Konzervatorsko-restauratorski zahvat na drvenoj polikromiranoj skulpturi sv. Antona iz Kaštel-Lukšića, UA Sveučilišta u Splitu, 2014.
27. Ivana Majić, Fizikalno – kemijske analize maslinovog ulja, Prirodoslovno-matematički fakultet, Sveučilišta u Splitu, 2013.
28. Sandra Šoše, Određivanje vrsta i količine glukozinolata u autohtonim sortama kupusnjača (raštika), Prirodoslovno-matematički fakultet, Sveučilišta u Splitu, 2013.
29. Petra Perlain, Ispitivanje učinkovitosti enzima kod čišćenja ukrasnog okvira iz crkve sv. Križa u Splitu, UA Sveučilišta u Splitu, 2012.
30. Ante Jureškin, Analiza konsoldacije kamena FT-IR spektrometrijom, UA Sveučilišta u Splitu, 2012.
31. Jerko Matoš, Konzervatorsko-restauratorski zahvat na drvenom pozlaćenom i polikromiranom okviru reljefa Bogorodice bezgrešnog začeća, UA Sveučilišta u Splitu, 2012.
32. Aida Grga, Ispitivanje sastava laka i bojanog sloja na predoltarniku sv. Mihovila iz crkve sv. Kate na Osiču u Tugarama, UA Sveučilišta u Splitu, 2011.
33. Kristina Krivec, Konzervatirsko restauratorski zahvat na uljanoj slici na platnu „Srce Marijino“ s pripadajućim ukrasnim okvirom iz župne crkve Gospe od Ružarija u Kaštel Starom, UA Sveučilišta u Splitu, 2011.
Doktorske disertacije
• Barbara Soldo, Utjecaj lipoksigenaze na sastav hlapljivih tvari u maslinovom ulju autohtonih dalmatinskih sorti, Kemijski odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, 2016.