Djelatnici Odjela za politehniku surađuju s raznim znanstvenoistraživačkim i gospodarskim ustanovama u zemlji i svijetu, te sudjeluju u istraživanjima iz različitih područja:

  • Proučavanje i analiza metoda za prepoznavanje i praćenje objekata računalnim vidom s posebnim osvrtom na objekte u vodi. Razvoj metoda za izdvajanje dinamičke i statičke pozadine iz slika.
  • Proučavanje svojstava novih tehnologija: supravodljivost, superkondenzatori, protočni elektrokemijski kondenzatori, nanotehnologija i njihova primjena u elektroenergetici, s posebnim osvrtom na obnovljive izvore energije.
  • Analiza tranzijentnog odziva žičanih struktura na elektromagnetske valove. Optimiziranje numeričkog modeliranja tla s gubitcima direktno u vremenskoj domeni s obzirom na vrijeme proračuna i memorijske zahtjeve.
  • Pogonska čvrstoća: proučavanje metoda za procjenu vijeka trajanja zavarenih metalnih konstrukcija, s naglaskom na analizu naprezanja. Detekcija i procjena oštećenja u kompozitnim konstrukcijama primjenom naprednih matematičkih algoritama.
  • Kurikulum općeg tehničkog odgoja i obrazovanja: predmet istraživanja jesu razvojne tendencije formalnih strategija za stjecanje općih tehničkih kompetencija. Pritom se poseban naglasak stavlja na teorijski i praktični aspekt nastave te inozemna iskustva u općem tehničkom osposobljavanju.
  • Analiza mogućnosti primjene didaktičkih pomagala u nastavi te razvoj i primjena didaktičkih pomagala za različite uzraste s posebnim naglaskom na područje elektrotehnike.

Start typing and press Enter to search

Skip to content