2019

Tajne zelene boje

Zelena boja asocira na prirodu, život, snagu, obnavljanje, proljeće. Zeleno je boja biljnog carstva. Zelena su čudna i nepoznata bića – mali zeleni s drugih planeta. Zelena je boja lovaca zbog povezanosti sa šumom i prikrivanja u njoj. U Smaragdnom gradu Čarobnjaka iz Oza svi nose zeleno obojene naočale kako bi svijet oko sebe vidjeli zeleno. Zelena je boja ekologije i zdravlja. Na radionici „Tajne zelene boje“ učenici su upoznali zeleni pigment klorofil, zelene kloroplaste,  zelenog kukca, zelene alge, bojali zelenu bojanku.. Studentice Biologije i kemije Natali Milić i Nikolina Kanjer, uz mentorstvo doc. dr. sc. Elme Vuko, vodile su djecu kroz zeleno obojeni svijet i dočarale im što sve u zelenoj boji vide biolozi.

Čaroban svijet biljnih boja

Najvažnija tvornica na Zemlji zelene je boje. Zašto? Jesenja boja lišća očarava, ali i podsjeća na prolaznost. A gdje je nestala zelena boja? Narančasta mrkva, crvena rajčica, modro grožđe, zelena salata, crveni kupus…namirnice su koje čuvaju zdravlje. Zašto je obojeno zdravo? Ove i mnoge druge zanimljivosti učenici su doznali na šarenoj radionici „Čaroban svijet biljnih boja“  koju su održali studenti i studentice Biologije i kemije: Ivan Blažević, Karla Radojković,  Laura Kurić, Marko Parađina i Lea Madunić uz mentorstvo doc. dr. sc. Elme Vuko. Na zelenom, narančastom, crvenom i ljubičastom stolu uz mnoštvo zanimljivosti i osvježenje zdravim smoothijima, biologija je predstavljena kao čudesan svijet boja koje priroda koristi u svoj njihovoj raskoši, a nama velikodušno nudi ljepotu i zdravlje, samo trebamo stati i prepoznati…

2018

OD PLUTA DO STANICE

Za velika otkrića ponekad je potrebno postaviti jednostavno pitanje poput onog: Zašto pluto pliva na vodi? Baš ovo se zapitao Robert Hook u 17. st. i to ga je dovelo do otkrića stanice – osnovne strukturne jedinice u građi svih živih bića. Radionica Od pluta do stanice je učenike povela na putovanje u biljni i životinjski svijet na razini stanice. Od mrtvih stanica pluta do živih biljnih stanica, od najjednostavnijih oblika života do složenih višestaničnih organizma, u vidnom polju mikroskopa učenici su otkrili čaroliju koju kriju stanice i oku nevidljivi živi svijet. Radionicu su organizirale doc. dr. sc. Elma Vuko i doc. dr. sc. Antonela Paladin te studenti smjera Biologija i Kemija te Nutricionizam.

2017

BILJKE ZA SVA VREMENA

Začinske i aromatične biljke bogatstvo su prirode i neizostavni dio mediteranske kuhinje. Zbog svojih ljekovitih svojstava primjenjuju se u farmakobotanici i narodnoj medicini, čime su zaslužile naziv „biljke za sva vremena“. Lončići s biljkama, mikroskopski preparati i zadana križaljka otkrili su brojne zanimljivosti o maslini, ružmarinu, kadulji, bosiljku, majčinoj dušici, origanu, lovoru, menti, smilju i drugim biljkama. Radionicu Biljke za sva vremena organizirale su prof.dr.sc. Valerija Dunkić i doc.dr.sc. Elma Vuko i studenti prve godine smjera Biologija i Kemija te Nutricionizam.

VREMEPLOV ODJELA ZA BIOLOGIJU

Izložba Vremeplov Odjela za biologiju odvela nas je u potragu za zaboravljenom znanstvenom i nastavnom opremom koja je bila neizostavan dio nekadašnjeg znanstveno-istraživačkog rada i nastavnog procesa, a danas je podsjetnik na vremena i ljude koji su naš Odjel učinili onim što smo danas..Arhiva Odjela za biologiju izronila je na svjetlo dana iz naših ormara prilikom preseljenje iz prostora u Teslinoj ulici u novu zgradu Tri fakulteta u kojoj smo danas. Očarani patinastom ljepotom starih knjiga i studentskih bilježnica, prvih mikroskopa, prepariranih životinja i herbariziranih biljaka, organizirali smo izložbu s namjerom da prikažemo biologiju kakva je bila nekad, a njeno inspirativno bogatstvo sačuvamo od zaborava vremena. Izložbu su postavile doc. dr. sc. Elma Vuko i stručna suradnica Snježana Topić.

Start typing and press Enter to search

Skip to content