Na Katedri za molekularnu biologiju i genetiku  održana radionica ‘Genetika kvasca’

 

Na Katedri za molekularnu biologiju i genetiku, Odjela za biologiju, PMF-a u Splitu od 10. do 17. srpnja 2019. godine održana je radionica „Genetika kvasca“ namijenjena djelatnicima Katedre i Odjela. Voditeljica radionice bila je dr. sc. dr.sc. Tamare Milošević, ujedno predsjednica francuske udruge Rhizome Association. Sudjelovali su nastavnici prof. dr. sc. Jasna Puizina, doc. dr. sc. Ivica šamanić i doc. dr. sc. Željana Fredotović.

Pekarski kvasac, Saccharomyces cerevisiae, je vrlo popularan eksperimentalni organizam. Uspjeh kvasca kao modelnog organizma za eukariotska istraživanja posljedica je jednostavnosti genetske manipulacije i učinkovitosti transformacije kvasca u usporedbi s drugim organizmima.

Danas se kvasac u velikoj mjeri koristi ne samo za fermentaciju, biološka i biomedicinska istraživanja, već služi i kao tvornica stanica za proizvodnju cjepiva, hormona, enzima, bioetanola i mnogih drugih proizvoda.

U intenzivnom tjednu radionice sudionici su, između ostalog, usvojili vještine nacijepljivanja kvasca na bogatim i sporulacijskim podlogama, rada na genetickom simulatoru MIT StarGenetics, disekcije tetrada na mikromanipulatoru te upotrebe SDG Yeast Genome Database i analize fenotipova.

Sudionici radionice ‘Genetika kvasaca’ s lijeva na desno. dr. sc. Tamara Milošević, voditeljica radionice i djelatnici Katedre za genetiku i molekularnu biologiju PMF-a u Splitu: prof. dr. sc. Jasna Puizina, doc. dr. sc. Željana Fredotović, doc. dr. sc. Ivica Šamanić

Start typing and press Enter to search