2020

STEMP TO PMF 2020.

U sklopu akcije STEMP TO PMF članovi Odjela za matematiku predstavili su zainteresiranim maturantima matematičke studije te održali 2 kratka predavanja o zanimljivim matematičkim temama. Sudjelovali su Dino Peran, Aljoša Šubašić, Tanja Vojković te pročelnik Jurica Perić.

MATURANTI U VIRTUALNIM GOSTIMA 2020

Dana 09.12.2020. Odjel za matematiku održao je Zoom sastanak za maturante koji su zainteresirani za matematičke studije, na kojem je sudjelovalo preko 40 maturanata. Nakon kratke prezentacije o uvjetima, smjerovima i upisima, sastanak se nastavio u ležernoj atmosferi uz brojna pitanja učenika o studentskom životu i našim studijima. Prezentaciju su održali pročelnik odjela Gordan Radobolja i Tanja Vojković.

2019

VEČER MATEMATIKE 2019.

četvrtak, 12. prosinca 2019. godine od 17 do 21 sat u prostorima Prirodoslovno – matematičkog fakulteta u Splitu, Ruđera Boškovića 33, održat će se Večer matematike koju organizira Splitsko matematičko društvo u suradnji s Hrvatskim matematičkim društvom, Odjelom za matematiku PMF-a u Splitu te učiteljima i nastavnicima matematike osnovnih i srednjih škola.
Ova manifestacija je projekt Hrvatskoga matematičkog društva, a održava se već sedmu godinu zaredom diljem Hrvatske.
U okviru programa u Splitu organizirana su predavanja, interaktivne radionice i matematičke igre za učenike osnovnih i srednjih škola, kao i za njihove nastavnike i roditelje.
Otvaranje Večeri matematike upriličit će se u 17 sati u atriju PMF-a u Splitu.
Radujemo se Vašem dolasku!

MATURANTI U GOSTIMA

U petak 01.03.2019. fakultet je posjetilo 77 splitskih maturanata zainteresiranih za upise matematičkih studija. Pročelnik Odjela za matematiku, Jurica Perić, zajedno s profesorima Tanjom Vojković, Dinom Peranom, Marijom Bliznac Trebješanin i Aljošom Šubašićem ih je proveo po hodnicima i učionicama Odjela za matematiku nakon čega su učenici saslušali kratko izlaganje o smjerovima, upisima i uvjetima studiranja na PMF-u. Dino Peran i Marija Bliznac Trebješanin su učenicima izložili zanimljive crtice iz kriptografije, odnosno topologije, a posjet je završio razgovorom učenika sa studentima raznim matematičkih smjerova. Nadamo se da ćemo ih na jesen ponovno vidjeti u ovim hodnicima!

FESTIVAL ZNANOSTI 2019.

Na Festivalu zannosti 2019. godine Odjel za matematiku sudjelovao je s dvije aktivnosti, Eureka! i PrirodosLovac.
Eureka! je radionica za 5., 6., 7. i 8. razred osnovne škole napravljena na temu potrage za blagom. Učenici slijede niz tragova po prostorima Odjela za matematiku na trećem katu zgrade PMF-a, a na kraju potrage čeka ih netko od velikih matematičara koji im osim konačnog rješenja ispriča i ponešto o svom radu i životu.
Voditelji: Aljoša Šubašić, Tanja Vojković
Sudjelovali: Marija Bliznac Trebješanin, Goran Erceg, Gordan Radobolja, Ivan Jelić, Jelena Pleština, Dino Peran, Jurica Perić i Ana Laštre.

PrirodosLovac je aktivnost čitavog PMF-a, a prezentacija Odjela za matematiku je rješavanje zanimljivih matematičkih zadataka i mozgalica te time skupljanje pečata za nagradu. Aktivnost su osmislili Tanja Vojković i Aljoša Šubašić, a sudjelovale su i Tea Martinić, Vesna Gotovac i Andrijana Ćurković.

STEMP TO PMF 2019.

03.05.2019. Prirodoslovno-matematički Fakultet je imao Dan otvorenih vrata u kojem je Odjel za matematiku sudjelovao s popularnim predavanjima za učenike, otvorenom nastavoj pojedinih kolegija te organiziranim razgovorom sa studentima matematičkih smjerova te bivšim studentima PMF-a.

PROJEKTNI DAN CENTRA IZVRSNOSTI SDŽ

13.04.2019. PMF je otvorio vrata Centru izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije i četiri centra su u našim prostorima održala svoje završne prezentacije nakon čega je uslijedila svečana dodjela diploma polaznicima i mentorima centra. Sudjelovalo je preko 500 djece iz cijele županije. U sklopu projektnog dana Centra izvrsnosti iz matematike, Tanja Vojković i Aljoša Šubašić s Odjela su za učenike pripremili aktivnosti Matematičkog Room Escapea i Matematičkog poligona. Sudjelovao je i Goran Erceg te brojni studenti matematičkih smjerova. Kako je to izgledalo, pogledajte na fotografijama.

2018

Večer matematike

U četvrtak, 6. prosinca 2018. od 17 do 21 sat u prostorima Prirodoslovno – matematičkog fakulteta u Splitu, Ruđera Boškovića 33, održat će se Večer matematike koju organizira Splitsko matematičko društvo u suradnji s Hrvatskim matematičkim društvom, Odjelom za matematiku PMF-a u Splitu te učiteljima i nastavnicima matematike osnovnih i srednjih škola. Ova  manifestacija je projekt Hrvatskog matematičkog društva, a održava se već šestu godinu zaredom diljem Hrvatske prvi četvrtak u prosincu.

U okviru programa u Splitu organizirana su predavanja, interaktivne radionice i matematičke igre za đake osnovnih i srednjih škola, kao i za njihove nastavnike i roditelje.

Otvaranje Večeri matematike upriličit će se u 17 sati u atriju PMF-a u Splitu.

Posjet grupi „Matematičari u Marulića“

Grupa Matematičari u Marulića, pod vodstvom prof. Kate Vučić, organizira i održava zanimljive radionice i predavanja na kojima sudjeluju učenici 4. gimnazije. U svrhu popularizacije znanosti i približavanja matematike učenicima srednjih škola,  asistentica Marija Bliznac Trebješanin s Odjela za matematiku je u prostorima 4. gimnazije 21. 11. 2018. održala radionicu na temu „Kriptografija- afina šifra“ na kojoj su sudjelovali učenici 3. i 4. razreda s profesorima aktiva matematike.

Maturanti u gostima 2018

21.02.2018. Odjel za matematiku su posjetili maturanti III., IV. i V. splitske gimnazije, u pratnji profesorica Serdar, Pažanin, Babić i profesora Meić Sidića. Pročelnik Odjela, Nikola Koceić Bilan, maturante je proveo po zgradi Fakulteta i upoznao s prostorima Odjela za matematiku te su usput pogledali i izložbu Imaginary. Nakon toga je učenike kratko upoznao s programima studiranja matematike na splitskom PMF-u, kao i mogućnostima zaposlenja diplomiranih matematičara, a zatim su asistenti i poslijedoktorandi održali predavanja o zanimljivim matematičkim temama iz kriptografije, teorije igara i matematičke analize. U prezentaciji su sudjelovali Marija Bliznac Trebješanin, Aljoša Šubašić i Ivan Jelić. Učenici su se odazvali u velikom broju i s velikom matematičkom radoznalošću sudjelovali u posjeti.

STEM u gostima

U sklopu projekta STEM u gostima Odjel za matematiku splitskog PMF-a gostovao je ove godine u Zadru, Sinju, Imotskom i Makarskoj. U Makarskoj smo posjetili SŠ fra Andije Kačića Miošića, u Zadru Gimnaziju Franje Petrića, u Sinju Gimnaziju Dinka Šimunovića te u Imotskom Gimnaziju dr. Mate Ujevića. Posjeti su obuhvaćali prezentacije o matematičkim studijima splitskog PMF-a, mogućnostima zapošljavanja nakon stjecanja diplome te nekoliko kratkih predavanja o atraktivnim matematičkim temama o kojima će učenici imati prilike više slušati na matematičkom studiju. U aktivnostima su sudjelovali Nikola Koceić Bilan (Sinj, Imotski i Makarska), Jelena Pleština (Makarska i Zadar), Marija Bliznac Trebješanin (Zadar i Makarska), Ivan Jelić (Zadar i Imotski), Aljoša Šubašić (Sinj), Dino Peran (Sinj i Imotski).

Festival znanosti 2018.

Room Escape, radionica za 7. i 8. razred osnovne škole te za 1., 2., 3. i 4. razred srednje škole

Osmislili: Aljoša Šubašić i Tanja Vojković

Room Escape je jedan od najoriginalnijih načina zabave koji se u posljednjih nekoliko godina proširio svijetom. Format je izuzetno pogodan za djecu sklonu rješavanju logičkih i matematičkih zagonetki, pa su poslijedoktorandi Odjela za matematiku Aljoša Šubašić i Tanja Vojković osmislili matematičku verziju. U ponedjeljak 16.04.2018. učenici svih uzrasta su u timovima od četvero rješavali nizove matematičkih zadataka i logičkih mozgalica kako bi u što kraćem roku došli do izlaska iz sobe. Za uspješan izlazak bili su nagrađeni slatkišima i prigodnom potvrdom.

Voditelji: Tanja Vojković, Aljoša Šubašić, Željka Zorić

 

Eureka!, radionica za 5., 6., 7. i 8. razred osnovne škole

Osmislili: Aljoša Šubašić i Tanja Vojković

Eureka! je aktivnost napravljena na temu potrage za blagom. Učenici slijede niz tragova po prostorima Odjela za matematiku na trećem katu zgrade PMF-a, a na kraju potrage čeka ih netko od velikih matematičara koji im osim konačnog rješenja ispriča i ponešto o svom radu i životu. Aktivnost se održala 16.04.2018., a sudjelovalo je preko 100 učenika osnovnih škola.

Voditelji: Aljoša Šubašić, Tanja Vojković, Marija Bliznac Trebješanin, Goran Erceg, Gordan Radobolja, Ivan Jelić, Jelena Pleština, Dino Peran, Jurica Perić i Ana Laštre.

Matematički labirint, radionica za učenike osnovnih škola

Osmislili: Aljoša Šubašić, Tanja Vojković, Jelena Pleština i Dino Peran

U suradnji s ostalim odjelima PMF-a, u srijedu 18.04.2018. održana je aktivnost PrirodosLOVAC u kojoj je Odjel za matematiku sudjelovao s radionicom Matematički labirint. Učenici osnovnih škola istražujući prostore Odjela za matematiku rješavali su probleme iz zabavne matematike.

Voditelji: Vesna Gotovac i Tea Martinić

 

 

MATEMATIČARI U MUZEJU 2018

Matematičari u muzeju je interdisciplinarni projekt Arheološkog muzeja u Splitu (dalje Muzej) i Odjela za matematiku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Splitu. Riječ je o ciklusu od ukupno pet zasebnih, sadržajno jedinstvenih muzejsko-edukativnih radionica osmišljenih u skladu s kurikulumom nastavnog predmeta matematike te primarno namijenjenih učenicima od četvrtog do osmog razreda osnovne škole. Za svaki razred namijenjena je po jedna od radionica, tematski vezana uz pojedinog starogrčkog matematičara (Pitagora, Euklid, Tales, Arhimed), izuzev radionice za četvrti razred koja se temelji isključivo na grčkoj metrologiji.

Opis radionica:

U sklopu muzejsko edukativne radionice Kako su mjerili stari Hvarani?  učenici kroz stručno vodstvo otkrivaju tajne koje su skrivene u Muzeju, koja je uloga arheologije, tko sve radi u muzeju, te koje su se mjernim jedinicama koristile u Starigradu na Hvaru. Koristeći posebno dizajnirane „Farske“ mjerke učenici su mjerili različite udaljenosti na području Muzeja, kao i dimenzije pojedinih kamenih spomenika. Kroz mjerenje i rješavanje zgodnih matematičkih problema bolje su upoznali Farske mjere i njihove međusobne odnose.

U muzejsko edukativnoj radionici Istražimo Pitagorine figurativne brojeve učenici su kroz stručno vodstvo kustosice Jelene Jovanović čuli brojne priče o numizmatičkoj zbirci i starogrčkom novcu koji se čuva u postavu Arheološkog muzeja u Splitu. Na matematičkoj su radionici otkrili neke tajne o starogrčkom matematičaru Pitagori i trokutastim brojevima.

Radionica Geometrija u lapidariju Arheološkog muzeja u Splitu  učenicima otkriva tajne koje krije lapidarij Muzeja i kamene spomenike koji se u njemu čuvaju. Stele su nadgrobni spomenici koji nam otkrivaju zanimljive informacije o osobi na koju se odnose, ali i o načinu života i navikama naših predaka. Matematička radionica povezana je sa starogrčkim matematičarem Euklidom i proučavanjem oblika stele. Uz zanimljive životne zadatke iz domene zaštite spomeničke baštine uspostavili smo vezu između školske matematike (geometrije) i svakodnevnog života.

Muzejsko edukativna radionica Koliko su visoki orlovi u Muzeju? učenicima otkriva interesantne činjenice vezane uz povijest najstarijeg muzeja u Hrvatskoj ali i u ovom dijelu Europe. Baš to je poveznica s najstarijim poznatim matematičarem Talesom i njegovim poznatim poučkom kojim je izračunao visinu Keopsove piramide. Učenici po uzoru na Talesa mjere i računaju visinu stupova koji krase pročelje zgrade Muzeja.

Muzejsko edukativna radionica Tajne sakrivene u amforama kroz stručno vodstvo učenike upoznaje s povijesti Muzeja, ulogom arheologije, i naseljavanjem grka na naše otoke. Nalaze s lokaliteta na Hvaru i Visu, koji svjedoče o njihovom životu i običajima, povezujemo sa starogrčkim matematičarem Arhimedom. Njegov životu i doprinos matematici tema je matematičkog dijela radionice na kojem učenici istražuju odnos volumena valjka, stošca i polukugle. Nakon eksperimenta učenici izvode formulu za računanje volumena kugle i procijenjuju obujam enehoje i amfore koje su pronađene na Visu a koristile su se u Arhimedovo doba.

U sklopu projekta do sredine 2018. godine odrađeno je 12 radionica, održana su dva predavanja i izdana su dva članka.

Popis održanih radionica:

Datum Naziv radionice Sudionici
11.04.2018 Kako su mjerili stari Hvarani? Učenici 4A razreda OŠ Kman-Kocunar i učiteljica Mirela Perić
link:
11.04.2018 Kako su mjerili stari Hvarani? Učenici 4B razreda OŠ Kman-Kocunar i učiteljica Vesna Brzuljak
link:
12.04.2018 Kako su mjerili stari Hvarani? Učenici 4C razreda OŠ Kman-Kocunar i učiteljica Snježana Sušak
link:
13.04.2018 Kako su mjerili stari Hvarani? Učenici 4 razreda OŠ Kraljice Jelene – Kučine i učiteljica Jelena Kelava
link:
25.04.2018 Kako su mjerili stari Hvarani? Učenici 4B razreda OŠ Spinut i učiteljica Ana Reić
link:
25.04.2018 Kako su mjerili stari Hvarani? Učenici 4C razreda OŠ Spinut i učiteljica Dijana Dvornik
link:
26.04.2018 Istražimo Pitagorine figurativne brojeve Učenici 5A razreda OŠ Gripe i učiteljica matematike Miranda Jovanović
link:
27.04.2018 Istražimo Pitagorine figurativne brojeve Učenici 6 i 7 razreda osnovne škole iz Širokog Brijega i njihove nastavnice Ivana Bubalo, Ružica Kraljević i Marijana Lazić
link:
27.04.2018 Koliko su visoki orlovi u Muzeju? Učenici 7, 8 i 9 razreda osnovne škole iz Širokog Brijega i njihove nastavnice Ivana Karačić, Anita Rozić i Anamarija Alilović

link:

 

2.05.2018 Istražimo Pitagorine figurativne brojeve Učenici 5D razreda OŠ Pujanki i učiteljica matematike Blaženka Kunac
3.05.2018 Istražimo Pitagorine figurativne brojeve Učenici 6B razreda OŠ Stjepana Radića, Koprivnica i njihova učiteljica matematike Mara Grašić
4.05.2018 Kako su mjerili stari Hvarani? Učenici 4A razreda OŠ Spinut i učiteljica Sanja Bilač
2017

MATURATNI U GOSTIMA 2017

Odjel za matematiku je i ove godine organizirao susret s maturantima III., IV. i V. gimnazije u Splitu pod nazivom Maturanti u gostima Matematici na PMF-u. U posjet PMF-u je došlo preko 60 splitskih maturanata zainteresiranih za matematičke studije na PMF-u zajedno sa svojim nastavnicama Anastazijom Pažanin i Sanjom Lehman. Pročelnik Odjela za matematiku Nikola Koceić Bilan je maturante kratko proveo po kampusu i našoj novoj zgradi, te upoznao s mogućnostima studiranja na PMF-u.

Nakon što su maturanti razgledali matematičke plakate na 3. katu zgrade, pročelnik ih je u predavaonici upoznao s bitnim informacijama o matematičkim studijima, izboru usmjerenja te mogućnostima zapošljavanja nakon stjecanja diplome, a posebno o komparativnim prednostima studiranja matematike na PMF-u u Splitu. Susretu su se pridružili i asistenti Odjela za matematiku, Tanja Vojković, Marija Bliznac, Aljoša Šubašić i Dino Peran koji su održali kratka popularna predavanja o zanimljivim matematičkim temama, koje će budući studenti imati prilike slušati na matematičkom studiju.

Na kraju su predavači nagrađeni s toplim aplauzom maturanata.

PMF U GOSTIMA 2017

Odjel za matematiku 27.04.2017. je organizirao posjet Gimnaziji Antuna Vrančića u Šibeniku, gdje je u suradnji s ravnateljem, mr.sc. Josipom Paićem, upriličen susret s maturantima te zainteresiranim učenicima 3. razreda. Pročelnik Odjela za matematiku izv.prof.dr.sc. Nikola Koceić Bilan učenike je kratko upoznao s mogućnostima studiranja na PMF-u, posebno s matematičkim studijima i smjerovima te mogućnostima zapošljavanja nakon stjecanja diplome.

Učenici su se odazvali u velikom broju, a posebno su im se dopala kratka predavanja asistenata Odjela za matematiku, dr.sc. Tanje Vojković, Marije Bliznac, mag. math., Aljoše Šubašića, prof. mat. i inf., Dina Perana, mag. math., Jelene Pleštine, mag. math. i Ivana Jelića, mag. math., o zanimljivim i popularnim matematičkim temama, poput kriptografije, teorije igara te problema iz matematičke logike, analize i vjerojatnosti.

FESTIVAL ZNANOSTI 2018

  • Tupi kutak, radionica za učenike osnovnih škola

Osmislili: Aljoša Šubašić i Tanja Vojković

Aktivnost Tupi kutak provedena je u suradnji s ostalim odjelima PMF-a u sklopu potrage za blagom PrirodosLOVAC. Učenici su sudjelovali u rješavanju problema iz zabavne matematike, istraživali prostorije i hodnike Odjela za matematiku kako bi otkrili autora zadane matematičke izreke…i bili nagrađeni slatkišem za svaku uspješno završenu potragu.

Voditelji: Tanja Vojković, Aljoša Šubašić, Marija Bliznac Trebješanin, Jelena Pleština, Dino Peran, Ivan Jelić, Tea Martinić

VEČER MATEMATIKE 2017

  • Room Escape, radionica za 7. i 8. razred osnovne škole te za 1., 2., 3. i 4. razred srednje škole

Osmislili: Aljoša Šubašić i Tanja Vojković

Room Escape je jedan od najoriginalnijih načina zabave koji se u posljednjih nekoliko godina proširio svijetom. Format je izuzetno pogodan za djecu sklonu rješavanju logičkih i matematičkih zagonetki, pa su poslijedoktorandi Odjela za matematiku Aljoša Šubašić i Tanja Vojković osmislili matematičku verziju. Na Večeri matematike u Room Escapeu je sudjelovalo oko 200 djece svih predviđenih uzrasta, učenici su u timovima od četvero rješavali nizove matematičkih zadataka i logičkih mozgalica kako bi u što kraćem roku došli do izlaska iz sobe te su za uspješan izlazak bili nagrađeni slatkišima.

Voditelji: Tanja Vojković, Aljoša Šubašić, Željka Zorić

  • Matematički labirint, radionica za 5., 6., 7. i 8. razred osnovne škole

Osmislili: Aljoša Šubašić, Tanja Vojković, Jelena Pleština i Dino Peran

Matematički labirint je radionica za učenike osnovnih škola u kojoj oni istražujući prostore Odjela za matematiku rješavaju su probleme iz zabavne matematike.

Voditelji: Dino Peran, Jelena Pleština i Tea Martinić

  • Matematički sraz, društvena igra za srednjoškolce

Osmilila: Tanja Vojković

Društvena igra Matematički sraz inspirirana je igrama općeg znanja u kojima se figurice protivničkih timova bore za pobjedu na ploči odgovarajući na različita pitanja. Ovdje su pitanja zamijenjena matematičkim zadacima za srednjoškolce koji u igri mogu sudjelovati u 4 tima po dvoje.

Voditelji:  Ivan Jelić i Marija Bliznac Trebješanin

Popis održanih radionica:

Datum Naziv radionice Sudionici
2.03.2017 Istražimo Pitagorine figurativne brojeve Učenici 5B razreda OŠ Marjan i učiteljica matematike Sanda Grubišić
7.03.2017 Istražimo Pitagorine figurativne brojeve Učenici 5A i 5B razreda OŠ Brda i učitelji matematike Ante Toni Vrdoljak i Andrea Jurasović
31.03.2017 Geometrija u lapidariju Arheološkog muzeja u Splitu Učenici 6B razreda OŠ Pujanki i učiteljica matematike Blaženka Kunac
7.04.2017 Geometrija u lapidariju Arheološkog muzeja u Splitu Učenici 6C razreda OŠ Marjan i učitelj matematike Ivica Stanić
25.04.2017 Kako su mjerili stari Hvarani? Učenici 4E razreda OŠ Mertojak i učiteljica Marina Madunić
27.04.2017 Kako su mjerili stari Hvarani? Učenici 4C razreda OŠ Mertojak i učiteljica Ines Dužević
4.05.2017 Kako su mjerili stari Hvarani? Učenici 4A razreda OŠ Skalice i učiteljica Ivanka Martić i ravnateljica Željka Ruščić
5.05.2017 Kako su mjerili stari Hvarani? Učenici 4D razreda OŠ Mertojak i učiteljica Vinka Topić
10.05.2017 Tajne sakrivene u amforama Učenici 8B razreda OŠ Pujanki i učiteljice matematike Nina Šegvić i Blaženka Kunac, uz njih radionici su prisustvovale studentice diplomskog studija Matematike (nastavnički smjer) Josipa Terezija Mikulić i Josipa Ivković
11.05.2017 Tajne sakrivene u amforama Učenici 8A razreda OŠ Pujanki i učiteljice Nina Šegvić i Ivana Bulić, te studentica diplomskog studija Matematike (nastavnički smjer) Josipa Terezija Mikulić
23.11.2017 Istražimo Pitagorine figurativne brojeve Učenici 5B razreda OŠ Pujanki i učiteljica matematike Nina Šegvić

link na slike:

https://www.facebook.com/pg/Matemati%C4%8Dari-u-muzeju-557724131288196/photos/?tab=album&album_id=557971717930104

24.11.2017 Istražimo Pitagorine figurativne brojeve Učenici 5A razreda OŠ Pujanki i učiteljica matematike Nina Šegvić

link na slike:

https://www.facebook.com/pg/Matemati%C4%8Dari-u-muzeju-557724131288196/photos/?tab=album&album_id=557968921263717

MATEMATIČARI U MUZEJU 2017

Matematičari u muzeju je interdisciplinarni projekt Arheološkog muzeja u Splitu (dalje Muzej) i Odjela za matematiku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Splitu. Riječ je o ciklusu od ukupno pet zasebnih, sadržajno jedinstvenih muzejsko-edukativnih radionica osmišljenih u skladu s kurikulumom nastavnog predmeta matematike te primarno namijenjenih učenicima od četvrtog do osmog razreda osnovne škole. Za svaki razred namijenjena je po jedna od radionica, tematski vezana uz pojedinog starogrčkog matematičara (Pitagora, Euklid, Tales, Arhimed), izuzev radionice za četvrti razred koja se temelji isključivo na grčkoj metrologiji.

Opis radionica:

U sklopu muzejsko edukativne radionice Kako su mjerili stari Hvarani?  učenici kroz stručno vodstvo otkrivaju tajne koje su skrivene u Muzeju, koja je uloga arheologije, tko sve radi u muzeju, te koje su se mjernim jedinicama koristile u Starigradu na Hvaru. Koristeći posebno dizajnirane „Farske“ mjerke učenici su mjerili različite udaljenosti na području Muzeja, kao i dimenzije pojedinih kamenih spomenika. Kroz mjerenje i rješavanje zgodnih matematičkih problema bolje su upoznali Farske mjere i njihove međusobne odnose.

U muzejsko edukativnoj radionici Istražimo Pitagorine figurativne brojeve učenici su kroz stručno vodstvo kustosice Jelene Jovanović čuli brojne priče o numizmatičkoj zbirci i starogrčkom novcu koji se čuva u postavu Arheološkog muzeja u Splitu. Na matematičkoj su radionici otkrili neke tajne o starogrčkom matematičaru Pitagori i trokutastim brojevima.

Radionica Geometrija u lapidariju Arheološkog muzeja u Splitu  učenicima otkriva tajne koje krije lapidarij Muzeja i kamene spomenike koji se u njemu čuvaju. Stele su nadgrobni spomenici koji nam otkrivaju zanimljive informacije o osobi na koju se odnose, ali i o načinu života i navikama naših predaka. Matematička radionica povezana je sa starogrčkim matematičarem Euklidom i proučavanjem oblika stele. Uz zanimljive životne zadatke iz domene zaštite spomeničke baštine uspostavili smo vezu između školske matematike (geometrije) i svakodnevnog života.

Muzejsko edukativna radionica Koliko su visoki orlovi u Muzeju? učenicima otkriva interesantne činjenice vezane uz povijest najstarijeg muzeja u Hrvatskoj ali i u ovom dijelu Europe. Baš to je poveznica s najstarijim poznatim matematičarem Talesom i njegovim poznatim poučkom kojim je izračunao visinu Keopsove piramide. Učenici po uzoru na Talesa mjere i računaju visinu stupova koji krase pročelje zgrade Muzeja.

Muzejsko edukativna radionica Tajne sakrivene u amforama kroz stručno vodstvo učenike upoznaje s povijesti Muzeja, ulogom arheologije, i naseljavanjem grka na naše otoke. Nalaze s lokaliteta na Hvaru i Visu, koji svjedoče o njihovom životu i običajima, povezujemo sa starogrčkim matematičarem Arhimedom. Njegov životu i doprinos matematici tema je matematičkog dijela radionice na kojem učenici istražuju odnos volumena valjka, stošca i polukugle. Nakon eksperimenta učenici izvode formulu za računanje volumena kugle i procijenjuju obujam enehoje i amfore koje su pronađene na Visu a koristile su se u Arhimedovo doba.

U sklopu projekta tijekom 2017. godine odrađeno je 12 radionica, održana su dva predavanja, izdan je stručni članak i dječja znanstveno-popularna knjižica, te napisan i obranjen diplomski rad.

Matematičari u muzeju

2016

MATURANTI U GOSTIMA 2016

Voditelji: Nikola Koceić, Bilan, Dino Peran, Marija Bliznac Trebješanin, Aljoša Šubašić, Tanja Vojković

Djelatnici Odjela za matematiku organizirali su posjet maturanata splitskih gimnazija novim prostorima PMF-a, kako bi ih pobliže upoznali s programima matematičkih studija, mogućnostima zaposlenja diplomiranih matematičara, a i informacijama o novoj zgradi PMF-a te kampusom općenito. Maturante je pozdravio Nikola Koceić Bilan, pročelnik Odjela za Matematiku, nakon čega su asistenti Dino Peran, Marija Bliznac Trebješanin, Aljoša Šubašić održali kratka zanimljiva predavanja iz teorije igara, teorije skupova i logike te kriptografije.

2015

PPRIPREME ZA NATJECANJA 2015/2016

Voditelji: Dino Peran, Jelena Pleština, Ivan Jelić, Tanja Vojković

Na inicijativu studenata PMF-a Dina Perana, Ivana Jelića i Jelene Pleštine te uz pomoć asistentice Tanje Vojković i u školskoj godini 2015./2016. se nastavilo održavanje priprema za natjecanja iz matematike, kao i prethodne školske godine. Predavanja su se održavala subotama ujutro u prostorima PMF-a u Teslinoj 12, a sudjelovalo je 20tak srednjoškolaca iz Splita i okolice. Predavanja su držali Dino Peran, Jelena Pleština, Ivan Jelić, Marija Bliznac, Tonći Kokan, Matea Kalinić i Iva Budimir.

2014

FESTIVAL ZNANOSTI 2014

Nagradni kviz u Miocu, za srednjoškolce

Voditelji: Tanja Vojković, Ivan Jelić, Dino Peran, Jelena Pleština

U suradnji s udrugom Alumni PMFST djelatnici i studenti PMF-a organizirali su nagradni matematički kviz za učenike splitske III. gimnazije. Kviz se organizirao u dva kruga, prvi s lakšim, a drugi s težim zadacima raznih matematičkih i logičkih područja. Najbolji su nagrađeni drvenim mozgalicama i zbirkama iz rekreativne matematike.

PRIPREME ZA NATJECANJA  2014./2015.

Voditelji: Dino Peran, Jelena Pleština, Ivan Jelić, Tanja Vojković

Na inicijativu studenata PMF-a Dina Perana, Ivana Jelića i Jelene Pleštine te uz pomoć asistentice Tanje Vojković tokom školske godine 2014./2015. svaku subotu od studenog do travnja organizirane su pripreme za natjecanja iz matematike za zainteresirane gimnazijalce. Pripreme su se održavale u Miocu, a obuhvaćale su napredne metode iz teorije brojeva, geometrije, algebre i diskretne matematike. Osim samog gradiva za natjecanja, održano je i nekoliko predavanja s naprednim fakultetskim temama poput teorije grafova i teorije igara. Predavanja su držali Dino Peran, Jelena Pleština, Ivan Jelić, Damir Vukičević, Aljoša Šubašić i Matea Kalinić.

2013

ZLATNA VEČER MATEMATIKE 2013

  • Matematički čovječe ne ljuti se, društvena igra za srednjoškolce

Osmislila i vodila: Tanja Vojković

Matematički čovječe ne ljuti se je društvena igra na ploči namijenjena srednjoškolcima koja se igra u 2 do 4 tima od dva igrača. Timovi se kreću po ploči rješavajući matematičke zadatke iz raznih područja, a cilj je osvojiti sve protivničke dvorce. Na Zlatnoj večeri matematike sudjelovali su timovi iz Zdravstvene škole i III. gimnazije u Splitu, dobro se zabavili, a najbolji su dobili i prigodne nagrade.

  • Matematički kviz

Osmislili i vodili: Dino Peran, Ivan Jelić, Jelena Pleština

U matematičkom kvizu održanom 05.12.2013. na Zlatnoj večeri matematike sudjelovali su srednjoškolci iz različitih splitskih gimnazija te se dobro zabavili rješavajući matematičko-logičke pitalice i zagonetke.

Start typing and press Enter to search

Skip to content