2023

Centar izvrsnosti prirodoslovlja 2023

Treću godinu za redom Odjel za kemiju PMF-a sudjelovao je u programu Centra izvrsnosti prirodoslovlja. Radionicu „Blueprint“ priredili su i osmislili izv. prof. dr. sc. Renata Odžak i asistent Kristian Nakić, mag. chem, uz stručnu suradnju doc. dr. sc. Ivane Mitar. Asistent Nakić održao je predavanje o povijesnoj podlozi, a zatim o kemijskoj pozadini cijanotipije (eng. blueprint) – tehnološki važnog i gotovo zaboravljenog, no kemijski vrlo zanimljivog fotopostupka. Učenici 2., 3. i 4. razreda srednjih škola s područja Splitsko-dalmatinske županije, ali i šire (Split, Hvar, Brač, Makarska, Sinj, Livno, Široki Brijeg) s entuzijazmom su upijali znanje o ovom fotokemijskom procesu te su u laboratoriju samostalno razvili svoje cijanotipijske fotografije za uspomenu.

2022

I ove godine kolegice Odžak i Kranjac s Odjela za kemiju PMF-a nisu propustile priliku za sudjelovanjem u programu Centra izvrsnosti prirodoslovlja. Učenici iz gimnazija i drugih srednjih škola s područja Splitsko-dalmatinske županije (Makarska, Sinj, Omiš, Trilj, Jelsa…) su s velikim zanimanjem sintetizirali aspirin (acetilsalicilnu kiselinu) u kemijskom laboratoriju. Također su ispitali njegovu pH vrijednost te čistoću sintetiziranog aspirina s komercijalnim Aspirinom i Andolom. Od velikog zadovoljstva prilikom priprave aspirina, neki učenici s prehladom su bili uvjereni da bi upravo „njihov“ aspirin bio čudotvoran.

2021

NADARENI UČENICI CENTAR IZVRSNOSTI PRIRODOSLOVLJA I ODJEL ZA KEMIJU

 

U subotu , 23. listopada 2021. u laboratoriju Odjela za kemiju PMF-a ugostili smo nadarene učenike 2. i 3. razreda srednjih škola u sklopu Centra izvrsnosti prirodoslovlja Splitsko-dalmatinske županije. Izv. prof. dr. sc. Renata Odžak i dr. sc. Marina Kranjac su održale predavanje, a potom i radionicu na temu „Važnost kiselog katalizatora u reakciji Fischerove esterifikacije”. Kroz sintezu mirisnih molekula estera, učenici su uočili da bez kiselog katalizatora reaktanti ne daju odgovarajući produkt.

Već iduću subotu, je u laboratoriju Prirodoslovne škole Split održana radionica Centra izvrsnosti iz područja prirodoslovlja. Tema radionice je bila „Šećer – neprijatelj iz sjene“, a u njenoj izvedbi su sudjelovali Doris Crnčević, mag. educ. biol. et chem. i Boško Ivković, dipl. ing. kem. teh. U radionici su sudjelovali učenici 1. razreda srednjih škola SDŽ, a izborom teme željelo se skrenuti pozornost, mladim ljudima, na trend sve veće pretilosti.

Start typing and press Enter to search

Skip to content