5. HRVATSKA KONFERENCIJA O KEMIJSKOM OBRAZOVANJU

U organizaciji Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Splitu, Hrvatskog kemijskog društva, Hrvatskog prirodoslovnog društva i Agencije za odgoj i obrazovanje, od 2. do 5. studenoga 2022. održavala se 5. Hrvatska konferencija o kemijskom obrazovanju. Po peti su se put u zgradi našeg Fakulteta susreli i surađivali nastavnici kemije iz regije i znanstvenici iz područja kemijskog obrazovanja pristigli sa svih strana svijeta. Predavači i voditelji radionica, među kojima su i oni koji još od prvoga puta pohode ovaj skup, još jednom su doprinijeli razmatranju aktualnih tema nastave kemije. Tako je, primjerice, prof. Bob Bucat (Sveučilište Zapadne Australije, Australija) povezivao uzroke s posljedicama učinka staklenika u nastavnom i svakodnevnom kontekstu; prof. Thomas Greenbow (Sveučilište u Oregonu, SAD) i prof. Marian DeWane (Sveučilište u Kaliforniji, SAD) vođenim su istraživanjem analizirali energijske procese u ionskim otopinama; prof. Milan Nikolić (Sveučilište u Beogradu, Srbija) bavio se hormonima sreće u kemijskom obrazovanju, a nenadmašni nas je eksperimentator, prof. Metodija Najdoski (Sveučilište Ćirila i Metodija, Sjeverna Makedonija), pokusima proveo kroz povijest otkrića vatre.

Nakon četiri intenzivna radna dana, oko 130 se sudionika uputilo kućama s planovima o novom susretu na sljedećoj, 6. Hrvatskoj konferenciji o kemijskom obrazovanju.

4. HRVATSKA KONFERENCIJA O KEMIJSKOM OBRAZOVANJU

Od 7. do 10. studenoga 2018. godine, u Zgradi tri Fakulteta, održana je 4. Hrvatska konferencija o kemijskom obrazovanju (4th Croatian Workshop on Chemical Education). Organizirao ju je Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Splitu u suradnji s Hrvatskim prirodoslovnim društvom, Hrvatskim kemijskim društvom i Agencijom za odgoj i obrazovanje.

U radu Konferencije sudjelovalo je 150 učitelja i nastavnika kemije, sveučilišnih nastavnika, istraživača i drugih sudionika znanstvenih ili stručnih profila iz Hrvatske i svijeta koji se bave problemima kemijskog obrazovanja.

I ovoga puta su, svojim aktivnostima kroz pripremu i/ili provedbu, uspjehu Konferencije doprinijeli prof. Bob Bucat, (University of Western Australia, Perth, AUS), prof. Marian DeWane (Boise State University, Idaho, SAD), prof. Thomas Greenbowe (University of Oregon, Oregon, SAD), prof. Metodija Najdoski (Ss. Cyril and Methodius University, Skopje, Republic of Macedonia), prof. Silvija Markić (Ludwigsburg University of Education, Ludwigsburg, Germany) i drugi znanstvenici.

Ovom Konferencijom Hrvatska je potvrdila status jednog od lidera u području kemijskog obrazovanja u ovom dijelu Europe. Podsjećamo, prvi ovakav međunarodni Skup organizirali smo 2010. godine, uz podršku IUPAC-a kroz Flying Chemist Program, a nanovo ga organiziramo, u pravilu, svake druge godine. Na kraju, želimo reći da s nestrpljenjem i radošću iščekujemo 5. Hrvatsku konferenciju o kemijskom obrazovanju koja će se održati 2020. godine!

Start typing and press Enter to search

Skip to content