2023

FESTIVAL ZNANOSTI 2023.

Na ovogodišnjem Festivalu znanosti pod nazivom „PRIRODA I DRUŠTVO“ djelatnici Odjela za kemiju su bili vrlo aktivni te su sudjelovali kroz nekoliko radionica i predavanja:

Vodice za usta – korisne za društvo, štetne za prirodu“- interaktivna radionica održala se u znanstvenom laboratoriju gdje je doktorandica Doris Crnčević učenicima srednjih škola demonstrirala učinkovitost vodice za usta na mikrobiom usne šupljine. Nakon što su učenici odgonetnuli koji je sastojak zaslužan za izraženo antimikrobno djelovanje vodica za usta, voditeljica radionice ih je pobliže upoznala s važnom skupinom spojeva-kvaterne amonijeve soli, njihovim fizikalnim i kemijskim svojstvima te djelovanju istih na okoliš.

Budi u elementu!“ – voditelji radionice doc. dr. sc. Ivana Mitar i Boško Ivković, dipl. ing. kem. teh. zajedno sa studentima prijediplomskog studija Biologija i kemija (Petra Žilić, Dujam Novak, Dragana Herceg, Anđela Vlaić, Matea Močić i Ivona Topić) su osmislili zanimljive i poučne igre iz područja kemije prilagođene za djecu predškolskog uzrasta i nižih razreda osnovne škole. Organiziran je i zanimljivi kviz iz područja prirode i društva, križaljka s pojmovima vezanim za kemiju te niz atraktivnih laboratorijskih pokusa.

Priroda u društvu kemičara“- radionica pod vodstvom izv. prof. dr. sc. Renate Odžak i asistenta Kristiana Nakića uz pomoć studentica diplomskog studija Biologija i kemija Lucijane Ćurić, Lare Vukšić i Katijane Bilandžić u kojoj su interaktivnim i samostalnim sudjelovanjem učenika u eksperimentima samostalno sudjelovali učenici pronašli odgovore na pitanja koja svojstva imaju ugljikohidrati, kakva im je zastupljenost u pojedinim namirnicama, koliko vitamina C ima u različitom voću, što su biljni pigmenti i koja je njihova primarna uloga.

Predavanje „Meke kvaterne amonijeve soli kao alternativa današnjim dezinficijensima“ je održao doktorand Antonio Sabljić koji je publiku ukratko upoznao s organskim spojevima koji se kriju u mnogobrojno dostupnim komercijalnim antisepticima i dezinficijensima kao i proizvodima za čišćenje u kućanstvu. Također, predočio je i problem tih istih spojeva budući predstavljaju opasnost za ljudsko zdravlje i okoliš.

2022

I ove godine je u sklopu Festivala znanosti pod nazivom ŽIVOT sudjelovao Odjel za kemiju gdje su učenici sa svojim nastavnicima prisustvovali radionici pod nazivom „Voda-izvor života“. Radionicu je osmislila izv. prof. dr. sc. Renata Odžak, a realizirana je uz pomoć vrijednih studentica Lare Vukšić, Ileane Žeravice, Katijane Bilandžić, Lucijane Ćurić i Petre Jadrijević-Mladar koje su zainteresiranima imali priliku otkriti različite zanimljivosti o vodi, njenim fizikalno-kemijskim karakteristikama koje ju čine tako posebnom i važnom za život. Učenici su mogli i samostalno izvesti neke pokuse što je dodatno pobudilo njihov interes.

2021

Festival znanosti

U programu Festivala znanosti s temom „Kultura znanosti“, nakon neodržanog Festivala znanosti godinu ranije, ponovno su sudjelovali studenti i nastavnici Odjel za kemiju. Nažalost, zbog epidemioloških uvjeta, voditelji aktivnosti su se odlučili za predavanje preko Zoom aplikacije, odnosno za snimanje video materijala koji su bili dostupni zainteresiranim studentima, srednjoškolcima i općoj populaciji.

2019

Festival znanosti – PrirodosLovac

 

I ove godine je na PrirodosLovcu u sklopu Festivala znanosti sudjelovao Odjel za kemiju gdje je veliki broj učenika sa svojim nastavnicima, roditeljima ili samostalno prisustvovao različitim aktivnostima. Uz pomoć studenata i nastavnika Odjela za kemiju PMF- a imali su priliku otkriti različite zanimljivosti kroz niz eksperimenata u kojem je lov na znanje bio natjecateljski i uzbudljiv.

2018

Festival znanosti na temu „ Otkrića“

16. Festival znanosti svečano je otvoren ispred zgrade Prirodoslovno-matematičkog fakulteta. U šest dana trajanja Festivala posjetitelje očekuje 105 aktivnosti. Sve aktivnosti su besplatne, no za neke se potrebno predbilježiti unaprijed. U program su se uključile brojne gradske institucije, a bit će održane radionice, predavanja, prezentacije pokusa, izložbe, koncerti, igre, znanstveni kafići i astro party.

PrirodosLovac

Oko 230 osnovnoškolaca je sa svojim nastavnicima, roditeljima ili samostalno posjetilo PMF da bi sudjelovali na PrirodosLovcu u sklopu Festivala znanosti. Uz pomoć studenata i nastavnika PMF- a imali su priliku otkriti različite zanimljivosti. Dočekali su ih eksperimenti, biljni i životinjski svijet, roboti, matematički labirint, mikroskopi i kompjuterske igrice. Lov na znanje je bio uzbudljiv i zabavan…

Tajne hrane

Izložba ‘Tajne hrane’ u sklopu Festivala znanosti postavljena je u atriju Prirodoslovno-matematičkog fakulteta. Izložba se sastojala od 12 plakata koji donose odgovore na zanimljiva pitanja povezana s hranom.

2017

Festival znanosti na temu „Vrijeme“

U splitskoj Galeriji umjetnina otvoren je 15, po redu Festival znanosti, koji se ove godine na temu „Vrijeme“ održava u 23 grada, kao najveći takve vrste u Hrvatskoj.

PrirodosLOVAC

Događanje ‘PrirodosLOVAC’ održano je na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu. Brojni posjetitelji, učenici osnovnih škola, sudjelovali su aktivnostima koje su za njih pripremili voditelji i volonteri s odjela za kemiju

2016

Festival znanosti na temu ‘Znanost i umjetnost’ (2016)

U Splitu se na 34 lokacije održalo više od 150 aktivnosti, odnosno javnih tribina, predavanja, pokusa, izložbi kojima se popularizira znanost, a u tim događanjima je sudjelovalo više od 700 volontera, pretežito učenika splitskih osnovnih i srednjih škola.

14.-festival-znanosti-na-temu-znanost-i-umjetnost-uvodna-slika

Rapsodija u plavom

Radionica Festivala znanosti u organizaciji doc. dr. Renate Odžak i studenatskih volontera ‘Rapsodija u plavom‘, izazvala velik interes i održana je u nekoliko termina .

Molekularna gastronomija

– znanost i umjetnost u kuhinji doc. dr. sc. Viljemka Bučević Popović s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta organizirala je zanimljivu radionicu u okviru Festivala znanosti.

Budi i ti znanstvenik

Šesta smotra „Budi i ti znanstvenik“ pokusa i istraživačkih radova učenika osnovnih i srednjih škola, održana u okviru 14. Festivala znanosti u Splitu.

Start typing and press Enter to search

Skip to content