Rad s učenicima

Dvadesetak maturanta Zdravstvene škole Split, još malo pa Farmaceutski tehničari, pod vodstvom profesorice Ines Drnasin, posjetilo je 06. prosinca 2023. naš Fakultet. Nakon obilaska laboratorija Odjela za biologiju te laboratorija za umjetnu inteligenciju na Odjelu za informatiku, ugostili smo ih i mi na Odjelu za kemiju.  U znanstveno-istraživačkom laboratoriju ih je dočekao izv. prof. dr. sc. Ivica Ljubenkov te ih upoznao s kromatografskim metodama koje se koriste u analizi hrane. U nastavnim laboratorijima su nazočili praktičnoj nastavi iz Opće i anorganske kemije pod vodstvom doc. dr. sc. Barbare Soldo te Analitičke kemije, tijekom koje je asistent Kristian Nakić demonstrirao vježbu Bojanje plamena. Učenici su s novim saznanjima o znanosti, nastavi i mogućnostima studiranja na PMF-u, čvrstog smo dojma, zadovoljni otišli kućama.

Učenici 3. i 4. razreda SŠ Braće Radić iz Kaštel Štafilića, smjer: Tehničar nutricionist su u pratnji svojih nastavnica Zdravke Vučemilović Đapić i Vesne Režić Dereani 24. studenog 2023. posjetili Prirodoslovno- matematički fakultet. Učenici pohađaju nastavu iz predmeta Kontrola kakvoće namirnica, a jedna od tema iste je Instrumentalna analiza. U potrazi o detaljima na navedenu temu, poželjeli su doći na Odjel za kemiju gdje ih je ugostio izv. prof. dr. sc. Ivica Ljubenkov. Pokazao im je znanstveno-istraživačke laboratorije Odjela i pokušao objasniti što je fokus istraživanja kemičara na Odjelu. Također im je pokazao i veliki broj uređaja te njihovu primjenu. Učenici su sa zanimanjem postavljali pitanja kojih je bilo poprilično, što ukazuje na veliki interes učenika. Tome ide u prilog i činjenica da su učenici navedene škole i prošle godine bili kod nas, pa se nadamo ponovnom susretu.

I ove godine smo na Odjelu s velikim zadovoljstvom ugostili učenika 3. razreda III. gimnazije Slavena Alfirevića. Naime, nakon što je osvojio 1. mjesto na školskom i županijskom natjecanju, na redu je bilo osvajanje i državnog natjecanja iz kemije. I ovaj put je izv. prof. dr. sc. Renata Odžak odabrala eksperimente prikladne po cjelinama za 3. razred srednje škole, laborant Boško Ivković je pripremio sve potrebno za njihovo izvođenje, a asistent Kristian Nakić je s puno energije i entuzijazma uputio Slavena u „tajne“ izvođenja istih. Moramo istaknuti veliku sinergiju Slavena i Kristiana koji se poznaju još od ranijih događanja na Ljetnoj tvornici znanosti koji bi često od zanesenosti pokusima zaboravili na „vrijeme u laboratoriju“. Ove godine u našem kemijskom laboratoriju, je Slaven bio opušteniji, s puno većom sigurnosti u radu, ali zainteresiranost, pitanja i zaključci nisu izostali ni ovaj put. Slaven je ponovno bio odličan i osvojio medalju srebrnog sjaja na 32. državnom natjecanju iz kemije održanom u Puli, a mi smo ponosni što smo bili sudionici u ostvarenju njegovog cilja.

Iskrene čestitke Slavenu!

Odjel za kemiju su 24. ožujka 2023. posjetili učenici 4. razreda II. Gimnazije iz Splita sa svojom razrednicom, našom bivšom studenticom Dinom Spahijom. Maturanti navedene škole su željeli saznati o mogućnostima upisa na studijske programe koje nudi naš fakultet, osjetiti rad u laboratoriju, upoznati se s opremom i uređajima koje koriste djelatnici Odjela. U tome su im pomogle profesorice Matilda Šprung i Renata Odžak koje su odgovarali na pitanja zainteresiranih učenika te ih provele kroz studentske i znanstveno-istraživačke laboratorije, pokazali kako sinteza pod inertnim plinom mora biti u skladu s tradicijom. Maturanti su iskazali veliki interes za uređaje koje Odjel ima na raspolaganje. Nadamo se da ovo nije njihov jedini posjet našem Fakultetu, možda ih već sljedeće godine ponovno ugostimo, ali kao studente.

Odjel za kemiju su 24. studenog 2022. posjetili učenici 4. razreda srednje škole “Braće Radić”, smjer tehničar nutricionist, sa svojom nastavnicom mr. sc. Vesnom Režić Dereani.

U okviru predmeta Kontrola kakvoće namirnica željeli su pobliže osjetiti rad u laboratoriju, upoznati se s opremom i uređajima koje koriste djelatnici Odjela. U tome su im pomogli profesori Ivica Ljubenkov i Stjepan Orhanović koji su odgovarali na pitanja zainteresiranih učenika. Nadamo se da ćemo ih sljedeće godine ponovno vidjeti u našim prostorima kao studente.

U protekla dva tjedna na Odjelu smo imali priliku i zadovoljstvo ugostiti učenika 2. razreda III. Gimnazije, Slavena Alfirevića. Naime, Slaven je kroz prethodno školovanje iskazao veliki interes i znanje u kemiji, te se pripremao za državno natjecanje. Međutim, nedostatak praktičnog i samostalnog rada u eksperimentima iz kemije u školi, Slaven je želio nadomjestiti. Stoga smo prihvatili njegovu molbu i ugostili ga u kemijskom laboratoriju na našem Odjelu za vrijeme održavanja Praktikuma iz opće kemije II, namijenjenom studentima 1. godine studijskog programa Biologije i kemije. S velikim zadovoljstvom je izv. prof. dr. sc. Renata Odžak odabrala eksperimente prikladne po cjelinama za 2. razred srednje škole, laboranti su pripremili sve potrebno za njihovo izvođenje, a studenti-demonstratori su uputili Slavena u samostalno izvođenje istih. Moramo istaknuti činjenicu da je Slaven s velikim zanimanjem i razumijevanjem izvodio pokuse, bilježeći zapažanja i rezultate. Nije nas iznenadila, ali nas je svakako razveselila vijest da je Slaven osvojio 1. mjesto na 31. državnom natjecanju iz kemije održanom ove godine u Vinkovcima, a mi smo sretni što smo bili jedan mali kotačić u ostvarenju njegova cilja.

Slavenu iskreno čestitamo!

Start typing and press Enter to search

Skip to content