U okviru provedbe projekta ”Funkcionalna integracija Sveučilišta u Splitu, PMF-ST, PFST te KTF-ST kroz razvoj znanstveno-istraživačke infrastrukture u Zgradi tri fakulteta (KK.01.1.1.02.0018)“ u petak, 15. listopada 2021. održana je edukacija za rad na uređaju za FT-NIR spektroskopiju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Splitu. Edukaciju je održao dr. Urban Novak uz nazočnost izv. prof. dr. sc. Ivice Ljubenkova, izv. prof. dr. sc. Renate Odžak, doc. dr. sc. Ivane Mitar, dr. sc. Marine Kranjac, dr. sc. Vesne Igrec, dr. sc. Zrinke Švob Troje, Andree Paut i Lucije Guć.

Ukupna vrijednost nabave uređaja iznosi 547.687,50 kuna s PDV-om te je ukupan iznos financiran bespovratnim EU sredstvima putem Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Poziv za dostavu projektnih prijedloga ”Ulaganje u organizacijsku reformu i infrastrukturu u sektoru istraživanja, razvoja i inovacija” u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija. Zajedno s NIR uređajem nabavljen je i mlin za pripremu uzoraka za FT-NIR spektrofotometar (npr. mljevenjem maslina se dobije kašasti uzorak u svrhu određivanja sadržaja ulja u plodu masline).

 

Uređaj za FT-NIR spektroskopiju je privlačan prvenstveno jer omogućuje jednostavnu, brzu i ne destruktivnu identifikaciju različitih vrsta materijala i kvantificiranje sastojaka u širokom rasponu područja primjene. Uređaj, osim praktične analize uzoraka nudi i pogodnost vrlo jednostavne i lake pripreme materijala za mjerenje. Razne prehrambene i kemijske industrije brzo su usvojile FT-NIR tehnologiju. U prehrambenoj industriji se obično koristi za analizu sastava kao što je brzo mjerenje masti, proteina, vlage, šećera, itd. Nekoliko specifičnih primjena FT-NIR u analizi hrane uključuje određivanje kolesterola u mliječnim proizvodima, analizu jestivih ulja i masti do primjene u mliječnim proizvodima ili pićima. Zbog svega navedenog instrument nalazi široku primjenu u proizvodnji hrane i pića, farmaciji, biotehnologiji, prehrambenoj, kemijskoj i petrokemijskoj industriji te industriji polimera.

Realizacijom predmetne nabave dostiže se i opći cilj projekta koji predstavlja funkcionalnu integraciju sastavnica Sveučilišta u Splitu, posebno svih triju partnera ovog projekta na području znanstveno-istraživačkog rada i pametne specijalizacije s naglaskom na predviđena područja zdravlja, održivog okoliša i energije, inženjerstva, biotehnologije i bioekonomije. Projektom su predviđena i istraživanja u koja će biti uključeni i dionici iz gospodarstva, stoga će jedan od dugoročnih rezultata projekta biti doprinos razvoju gospodarstva u sveučilišnom okruženju, što je u skladu sa Strategijom Sveučilišta u Splitu za naredno razdoblje.

Start typing and press Enter to search

Skip to content