Pozivamo Vas na 19. Fakultetski seminar Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, u srijedu 7. ožujka. 2018. u 12:00 sati u amfiteatar A1-1 na kojem će prof. dr. sc. Janoš Terzić održati predavanje pod naslovom „Počelo je mijenjanje gena u ljudi“.

 

Sažetak: Prve intervencije u ljudski genom počele su 90-ih godina prošlog stoljeća i imale su terapijsku svrhu. Dugo vremena nije bilo napretka u tehnologiji mijenjanja gena, pa tako ni u njenim terapijskim primjenama. Prije nekoliko godina otkriveni su novi načini preciznog mijenjanja (uređivanja) gena, što će vjerojatno omogućiti revoluciju u liječenju genima. Iako toga možda niste ni svjesni, ”popravak gena” polako postaje opcija koju će liječnici razmatrati pri odlučivanju o tome kako Vas liječiti. A ako pak mislite da su spolne stanice zaštićene od takvih manipulacija – varate se.

 

Životopis: prof. dr. sc. Janoš Terzić je doktor medicine, te je redoviti profesor u trajnom zvanju na Medicinskom fakultetu u Splitu. Radio je na University of Connecticut Health Center i University of California San Diego, a usavršavao se na Max Planck institutima u Gottingenu i Tubingenu, te na Ludwigovom institutu u Uppsali i na Imperial Coleague u Londonu. Objavio je 42 znanstvena rada koji su u WoS-u citirani preko 3900 puta. Jedan je od ključnih autora na radu koji proučava ulogu upale u razvoju raka debelog crijeva, a koji se je zadnjih devet godina, svake godine citiran preko 100 puta. Dobitnik je državne nagrade za znanost, nagrade Ponos Hrvatske te nekoliko EMBO i jedne Fulbrightove stipendije. Bavio se je genetskim proučavanjima i proučavanjima unutarstaničnog signaliziranja, a danas istražuje razvoja raka mokraćnog mjehura i jetre.

Start typing and press Enter to search

Skip to content