Pozivamo Vas na 22. Fakultetski seminar Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, koji će se održati u srijedu 11. travnja 2018. godine u 12:00 sati u amfiteatru A1-1 na kojem će dr. sc. Tomislav Domazet-Lošo održati predavanje „Bakterijski biofilmovi: pogled u početak života“.

 
Sažetak: Biofilmovi su višestanična faza životnog ciklusa mnogih bakterija. Diferencijacija stanica, makroskopske strukture, predvidljive faze razvoja i posebne fenotipske osobine ukazuju da bakterijski biofilmovi nisu ad hoc nakupine bakterijskih stanica nego da imaju pravu razvojnu logiku koja je konstitutivna bakterijskoj ontogeniji. Pitanje je, međutim, može li se i na kojoj razini razvoj biofilmova usporediti s razvojem biljaka i životinja, odnosno organizama koji su razvili kompleksnu višestaničnost. Koristeći filostratigrafske metode na transkriptomima i proteomima razvijajućih biofilmova bakterije Bacillus subtilis pokazali smo da ovaj proces na sistemskoj razini naliči razvoju kompleksnih višestaničara. Ovi rezultati ukazuju da je potrebno novo promišljanje kompleksnosti kroz evolucijsko vrijeme osobito vezano za nastanak prvog života.

O predavaču: Tomislav Domazet-Lošo doktorirao je evolucijsku genetiku na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilištu u Kölnu, Njemačka. Zaposlen je u Zavodu za molekularnu biologiju, Instituta Ruđer Bošković i na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu. Područje interesa mu je evolucija novih gena, evolucija tumora i gena vezanih uz bolesti, evolucijska razvojna biologija i evolucija kompleksnosti. Razvio je genomsku filostratigrafiju, otkrio evolucijski nastanak prvih tumora i odredio evolucijsko podrijetlo mozga kralježnjaka. Objavljivao je u najprestižnijim znanstvenim časopisima i dobitnik je većeg broja nagrada i priznanja.

Start typing and press Enter to search

Skip to content