U sklopu projekta Internacionalizacija diplomskih studijskih programa, kojeg je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Splitu, razvija se studij Podatkovne znanosti i inženjerstva pri Odjelu za informatiku. Za nastavnike, studente, ali i druge zainteresirane organizira se niz zanimljivih predavanja koje su pripremili kolege Luca Aiello sa IT University of Copenhagen i kolegica Laura Alessandretti sa Technical University of Denmark.

Prvo predavanje/radionica pod nazivom Social Systems as Multilayer Networks održat će se 01.09. u učionici B2-73 zgrade Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Splitu s početkom u 12:00

Pitanje koje služi kao vodilja predavanja je: Kako možemo predstaviti kompleksni društveni sustav kao mrežu? U prvom dijelu rasprave predstavit će se alati temeljeni na dubokom učenju za obradu prirodnog jezika koji mogu raspoznati različite tipove društvenih interakcija iz tekstualne konverzacije. U drugom dijelu uvest će se koncepti metrike za analizu višeslojnih mreža iz perspektive teorije kompleksnih mreža. Nadalje će se opisati primjena u polju transporta i društvenih istraživanja.

Urban systems and mobility

Drugo predavanje na temu Urban systems and mobility održat će se 02.09. u učionici B2-73 zgrade Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Splitu s početkom u 12:00.

S povećanjem dostupnosti podataka prikupljenih u gradovima, područje urbane podatkovne znanosti značajno se proširilo nudeći rješenja za različite problema u urbanim sredinama. Urbane sredine susreću se sve češće s izazovima predviđanja prometa s ciljem planiranja novih urbanih prostora. Kroz raspravu će se uvesti novosti u području uz demonstraciju uporabe digitalnih podataka koji opisuju neopipljive aspekte urbanog prostora važne za kvalitetu života. U drugom dijelu predavanja naglasak će se staviti na znanstveno razumijevanje mobilnosti ljudi u urbanim kompleksnim sustavima. Prikazat će se empirijski rezultati istraživanja temeljeni na analizi velike količine podataka prikupljenih od mobilnih uređaja, novi modeli mobilnosti te će se raspravljati o otvorenim pitanjima u području.

Svi zainteresirani su dobrodošli.

Digital Markets and Cryptocurrencies

Treće predavanje/radionica s temom: Digital Markets and Cryptocurrencies održat će se u prostorima PICS-a za širu zajednicu koja je pokazala interes za područje umjetne inteligencije i strojnog učenja 02.09. s početkom u 18:00

Posljednjih godina svjedočili smo eksploziji tržišta kriptovaluta, digitalne imovine osmišljene kao medija razmjene. U ovoj raspravi predstavit će se nova istraživanja u području koja se usmjeravaju na pojedine aspekte koji uključuju: statističke značajke tržišta, dinamiku nadmetanja među valutama, međudjelovanje razvoja tehnologije i ponašanja tržišta i predviđanja cijena na tržištu te povrata ulaganja. Završni dio rasprave uvest će nova istraživanja tržišta Non Fungible Tokena, koji je jedan od novih koncepata tokenizacije i pametnih ugovora koji pokrivaju veće sfere poslovne logike i implementacije, ali koji se koriste i u kontekstu digitalne umjetnosti, igara i digitalnog kolekcionarstva.

Prijave za sudjelovanje na ovom zanimljivom događanju primaju se isključivo preko platforme: https://www.meetup.com/ML-AI-Split/events/280357410/

Start typing and press Enter to search

Skip to content