Pozivamo Vas na 34. Fakultetski seminar Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, koji će se održati u srijedu, 12. lipnja 2019. godine u 12 sati, u amfiteatru A-1-1, na kojem će izv. prof. dr. sc. Hrvoje Smodlaka održati predavanje pod naslovom:

Prilagodbe krvožilnog sistema kod morskih sisavaca (pravih tuljana) na život u moru

Kardiovaskularni sistem u pravih tuljana prilagodio se zahtjevima koje pred njega postavljaju prvenstveno uvjeti ekološke niše u kojoj tuljani obitavaju (dubina i dužina zarona). Dubina i dužina zarona u tuljana je vezana za vrste riba kojima se hrane. Neki tuljani, poput sjevernih morskih slonova, mogu u zaronu postići dubine od 1600 metara, te zaroni znaju trajati i do 2h. Njihova aorta se specijalizirala na ekstremno usporenu srčanu aktivnost tijelom zarona (bradikardiju), te održava krvni tlak tijekom izrazito dugih vremenskih perioda između otkucaja srca (dijastola). Glavni izvor kisika tijekom dubokih zarona nisu pluća, već proširena kaudalna vena cava (hepatički sinus, tzv. ”scuba tank”), koji se snabdijeva s oksigeniranom krvlju iz slezene. Pravi tuljani posjeduju i takozvani perikardijalni venozni pleksus koji policitemičnu, gustu i viskoznu krv koja dolazi is hepatičkog sinusa razrjeđuje s krvlju iz kranijalne vene cave te tako sprječava tromboemboliju tijekom dubokog ronjenja.

O predavaču:

Izv. prof. dr. sc. Hrvoje Smodlaka je rodom iz Hrvatske (iz Splita) i trenutno radi kao izvanredni profesor anatomije na Western University of Health Sciences, College of Veterinary Medicine. Diplomirao je na Veterinarskom Fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1998. godine i stekao titulu doktora veterinarske medicine. Nakon toga, doktorirao je na University of Tennessee, College of Veterinary Medicine (2004.) gdje je radio na istraživanju anatomije morskih sisavaca. Po završetku doktorata radio je kao docent na anatomiji na University of Georgia, College of Veterinary Medicine (2004. – 2006.), te sada radi kao izvanredni profesor anatomije na Western University of Health Sciences, College of Veterinary Medicine. Istraživački interes dr. Smodlake je anatomija i fiziologija morskih sisavaca.

Start typing and press Enter to search

Skip to content