Pozivamo Vas na 39. Fakultetski seminar Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, 30. rujna 2019. godine u 12:00 sati, u amfiteatru A0-1, na kojem će dr. sc. Saša Ceci održati predavanje pod naslovom:

Kome treba ta popularizacija znanosti?

Sažetak predavanja:
Znanstvenici popularizaciju znanosti najčešće doživljavaju na jedan od dva načina – ili kao zabavu, ili kao muku. Obično je zabavno pokazivati klincima iz osnovne škole neke atraktivne eksperimente. A svima nama je muka kad svoje istraživanje moramo “zaglupiti” da bismo ga mogli predstaviti medijima ili široj javnosti. No mnoge vještine iz područja znanstvene popularizacije mogu imati velik utjecaj na naše znanstveno istraživanje, na uspješnije objavljivanje radova u prestižnijim časopisima, kao i na bolju percepciju  naših znanstvenih ideja i rezultata među našim kolegama, čak i ako su iz istog područja kao i mi. Ako istražujemo nešto što je zaista važno i izazovno, želimo da to drugi znaju, prepoznaju i razumiju. “Zaglupiti” neki koncept može svatko, ali izvući njegovu suštinu i pokriti sve njegove ključne aspekte na svima razumljiv i zanimljiv način zahtjeva određenu vještinu. Vještinu koju dobivamo radeći popularizaciju znanosti na pravi način. Zato je korisno uložiti dodatan trud i steći malo više iskustva u znanstvenoj komunikaciji i popularizaciji. Ali to je tek početak ove priče. Zašto je popularizacija znanosti ključna za sva moderna društva, čut ćemo na predavanju.

O predavaču:

Saša Ceci je čestični fizičar s CERN-a i Instituta Ruđer Bošković, jedan je od autora i voditelja znanstvene emisije HRT-a Treći element za što je dobio državnu nagradu za znanost 2015. godine. Dopredsjednik je Hrvatskog fizikalnog društva, autor bloga Blesimetar (i dvije istoimene knjige) na portalu Jutarnjeg lista, jedan od organizatora i voditelja zagrebačkih Skeptika u pubu od samih njihovih početaka, popularizator fizike na Facebooku, član Malog vijeća Sindikata znanosti i urednik više udžbenika iz fizike za osnovnu školu. Uz sve to, povremeno drži nastavu na Sveučilištu u Zagrebu. Oženjen je i ima dvoje djece, a u slobodno vrijeme voli svirati gitaru (što ne znači da je i zna svirati).

Start typing and press Enter to search

Skip to content