Zadovoljs​tvo nam je pozvati vas na 59. Fakultetski seminar koji će se održati u petak, 04.11.2022., u učionici B3-48, u 11:00 h. 

Seminar će održati dr.sc. Dražen Petrov iz Institute of Molecular Modeling and Simulation, University of Natural Resources and Life Science u Beču, Austrija na temu

Molekularno modeliranje: od biomolekula do zemlje 

Sažetak predavanja:  

Simulacija molekularne dinamike (MD) je metoda visoke rezolucije namijenjena za proučavanje ponašanja i procesa u molekularnim sustavima. Uspješno se koristi u različitim kontekstima, od raznih jednostavnih tekućina i smjesa do složenih okoliša biomolekularnih sustava. Međutim, izgradnja pouzdanih i realističnih modela koji predstavljaju stvarnost i dalje ostaje izazov u nizu primjena. U našoj grupi radimo na poboljšanju primjenjivosti MD pristupa i razvoju metode posebice vezano za proračun slobodne energije i opis interakcije (polje sile). Slobodna energija nedvojbeno je jedno od najvažnijih svojstava sustava i njezina računalna procjena pruža izravnu vezu s eksperimentom. Međutim, ova  istraživanja uobičajeno uključuje skup i kompliciran postupak izračuna.  

U ovom seminaru raspravljat će se o naprednim tehnikama uzorkovanja uz poboljšanja u definiciji samog postupka izračuna. Opisat će se nekoliko primjera, uključujući i postupak koji kroz pristup neuronskih mreža uključuje kvantne efekte u izračun.  

O predavaču: 

Dražen Petrov je stekao zvanje magistra fizike 2009. godine na Prirodoslovno matematičkom fakultetu u Splitu, te zvanje doktora znanosti iz područja molekularne biologije 2013. godine na Sveučilištu u Beču, Austrija.  Od 2019. god. zaposlen  je kao viši znanstveni suradnik (Senior Scientist) na University of Natural Resources and Life Sciences, Beč, Austrija.  Područje rada dr.sc. Petrova je strukturna biologija, bioinformatika te modeliranje i simulacije. 

Start typing and press Enter to search

Skip to content