In Fakultetski seminari, Novosti

Pozivamo vas na predavanje koje će u četvrtak, 18. travnja 2024. godine s početkom u 10:30, održati doc. dr. sc. Mirela Kundid Vasić, docentica na Fakultetu strojarstva, računarstva i elektrotehnike Sveučilišta u Mostaru.

 Tema predavanja je „Primjena umjetne inteligencije u detekciji malih objekata na slikama: izazovi i primjeri primjene“.

 Predavanje će se održati u dvorani A1-1.

Sažetak predavanja i kratki životopis predavačice su u nastavku. 

Kratki opis predavanja:
Detekcija objekata, odnosno proces prepoznavanja specifičnih objekata unutar digitalnih slika, jedan je od ključnih problema u polju računalnog vida i ima širok spektar primjene. Kada su objekti mali, to predstavlja dodatan izazov, osobito zbog kombinacije njihove niske rezolucije i složenosti pozadine. Ovo predavanje naglasit će složenost izazova povezanih s detekcijom malih objekata na slikama, posebno kroz konkretne primjere temeljene na primjeni umjetne inteligencije. Jedan od tih primjera bit će model za detekciju ljudi na slikama prikupljenim uz pomoć bespilotnih letjelica, namijenjen razvoju sustava za pomoć pri operacijama potrage i spašavanja. Drugi primjer bit će detekcija plodova masline na slikama u prirodnom okruženju, s konačnim ciljem razvoja sustava za procjenu količine uroda i praćenja stanja usjeva.

Kratka biografija:

Doc. dr. sc. Mirela Kundid Vasić je docentica na Fakultetu strojarstva, računarstva i elektrotehnike Sveučilišta u Mostaru. Doktorirala je na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu. Njezino istraživačko područje je umjetna inteligencija i računalni vid s posebnim naglaskom na detekciju malih objekata na slikama.

Start typing and press Enter to search

Skip to content