U ponedjeljak, 11. studenog 2019. godine na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Splitu (Ruđera Boškovića 33) održat će se niz aktivnosti u okvirima manifestacije UNESCO-ovog Svjetskog dana znanost za mir i razvoj (UNESCO World Science Day for Peace and Development). Organizacija aktivnosti je u suradnji Fizikalnog-društva Split i Hrvatskog fizikalnog društva.

Predviđene aktivnosti su u sklopu: IAPS (International Association of Physics Students) koji ovim povodom organizira School Day – manifestaciju kojom studenti pozivaju učenike osnovnih i srednjih škola na fakultete, gdje su predviđene prezentacije eksperimenata iz fizike s temom „Elementi i materijali“; također i, IAU (International Astronomical Union) koji ove godine slavi 100. godišnjicu postojanja, s glavnom temom „Pod jednim nebom“.

IAPS-ov Školski dan će se obilježiti prezentacijom pokusa namijenjenih učenicima osnovnih i srednjih škola na Fakultetu u predavaonici 1-43 od 13:00 do 15:00h. Pokuse će prezentirati studenti fizike.

Istog dana ispred zgrade Fakulteta bit će postavljen teleskop za promatranje tranzita Merkura, u vremenu od13:30 do 16:30h, čime će se obilježiti 100. godišnjica IAU. Tranzit Merkura je rijetka astronomska pojava, te će se idući moći promatrati tek 2032. godine. U slučaju naoblake promatranje se neće održati.

I na kraju, na Fakultetu u amfiteatru A0-1 u 19:00h, student diplomskog studija Fizike, smjer Biofizika, Tome Matešić održat će predavanje pod nazivom “Aproksimacije Comptonovog raspršenja na elektronima u atomu”. Predavanje je namijenjeno studentima i široj javnosti.

Pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže, posebno učenike osnovnih i srednjih škola.

Više informacija na poveznicama:

IAPS: https://www.iaps.info/

IAU: https://www.iau-100.org/

FD-ST: https://www.facebook.com/fizikalnodrustvosplit/

HFD: http://www.hfd.hr/

U ime organizacijskog tima

Tajana Laura Marinić, studentica diplomskog studija Fizike, smjer Biofizika

Tamara Rom, studentica diplomskog studija Fizike, smjer Astrofizika i fizika elementarnih čestica

Start typing and press Enter to search

Skip to content