Studentski se sport sastoji od treninga i natjecanja na Studentskim prvenstvima Sveučilišta u Splitu te STEM gamesima. U provedbi aktivnosti sudjeluju predstavnici Studentskog zbora PMF-a te izv. prof. dr. sc. Mladen Hraste.

Naši studenti redovito sudjeluju na Studentskim prvenstvima Sveučilišta u Splitu u futsalu, košarci, odbojci, rukometu, stolnom tenisu, badmintonu, šahu i fitnessu. Prethodnih par godina najveće smo uspjehe postigli u odbojci, šahu, badmintonu i fitnessu. U akademskoj godini 2018/19 studentska momčad je prvak Sveučilišta u Splitu dok smo prošle godine bili viceprvaci. Momčad je većinom sastavljena od vrsnih bivših odbojkaša. Ženska odbojkaška ekipa nakon što su četiri godine zaredom bile viceprvakinje Sveučilišta u Splitu u akademskoj godini 2018/19 su zauzele peto mjesto. Obje utakmice u grupi su izgubile na razliku. Danak smjeni generacija je uzeo maha, mada se mora pohvaliti i nova ekipa na velikom entuzijazmu i angažiranosti. Naše studentice u šahu, badmintonu i fitnessu redovito osvajaju mjesta na postolju, a u par navrata smo bili prvakinje u šahu i fitnessu. I šahisti su povremeno bili osvajači medalja. Osim jednog četvrtfinala u futsalu u ostalim kolektivnim sportovima s loptom nismo imali zapaženijih rezultata. Razlika u konkurenciji  kod ostalih brojnijih fakulteta s puno bivših i trenutnih sportaša je ipak prevelika.

Studenti PMFST-a sudjeluju i na STEM gamesima. STEM game je sportsko-znanstveno natjecanje koje se održava u Poreču od 2018. godine. Sudjeluju srodna  hrvatska visoka učilišta (Science, Technology, Engineering, Mathematics) u futsalu, košarci, odbojci, rukometu, stolnom tenisu,  šahu, veslačkom ergometru i krosu. Prethodnih smo par godina sudjelovali na PRIMATIJADAMA (sportsko-znanstvena natjecanja hrvatskih prirodoslovno-matematičkih fakulteta).

Prijave za sva studentska natjecanja su otvorena preko web stranica Studentskog zbora PMFST-a.

U okviru kinezioloških sadržaja na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu egzistira kolegij Tjelesna i zdravstvena kultura kao obvezni kolegij u prvom i drugom semestru na svim studijskim grupama preddiplomskog studija. Nositelj kolegija je izv. prof. dr. sc. Mladen Hraste. Fakultet je prepoznao važnost redovite i obvezne tjelovježbe za studente koji se nalaze u vrlo osjetljivom životnom periodu. Naime, nakon srednjoškolskog razdoblje u kojem su studenti u velikoj mjeri osim obvezne tjelovježbe prakticirali sportske i druge kineziološke sadržaje istraživanja ukazuje na značajan pad kineziološkog aktiviteta u studentskoj dobi i to najčešće radi promjene životnih uvjeta.

Osim toga, neke studije su dokazale da akademsko postignuće korelira s kineziološkom angažiranosti te da je pohađanje nastave tjelesne i zdravstvene kulture kod velike većine studenata, nažalost, jedini oblik tjelovježbe. Glavni ciljevi kolegija su očuvanje i unaprjeđenje zdravstvenog statusa studenata preko kinezioloških operatora te stvaranje trajnih navika za tjelovježbom.

Kolegij se zadnjih par godina najčešće izvodi u dvorani na kampusu, a strukturiran je od energetskog (funkcionalni trening) i tehničko-taktičkog (nogomet, košarka, odbojka, rukomet, badminton, stolni tenis i tenis) dijela. Povremeno se u vidu nadoknade organiziraju planinarenja na planine u okruženju (Mosor i Kozjak) i pohodi na Marjan.

Više od deset godina naši se djelatnici rekreiraju igrajući futsal i cage ball. Redoviti termin nam je petkom predvečer. Ponekad igramo protiv zaposlenika drugih fakulteta (Medicina i FESB) i studenata u okviru Dana fakulteta. Ozbiljnost ustroja se očituje imenovanjem izbornika i tehničkog direktora na čelnim pozicijama futsal momčadi. Selekcija za izbor novih igrača je stalno otvorena. Slobodno se javite na e-mail mhraste@pmfst.hr

Zadnjih smo par godina preseljenjem na kampus aktivirali rekreaciju i u odbojci, badmintonu i stolnom tenisu. Oformila se grupa djelatnica s par pridruženih muških djelatnika. Imamo redoviti termin nedjeljom od 18 do 19 sati u dvorani na kampusu. Svi novo zainteresirani djelatnici su dobrodošli. Za detalje i prijave slobodno se javite na e-mail mhraste@pmfst.hr

Postoje ideje da se organiziramo za planinarenje i skijanje.

Start typing and press Enter to search

Skip to content