Od 01. do 02. rujna 2022 god., na splitskom PMF-u održati će se deseta po redu konferencija Physics & Philosophy. Tema ove godine jest Lokalnost i nelokalnost.
Suočena s ozbiljnim izazovima krajem 19. stoljeća, fizika početkom 20. stoljeća zauzima novi smjer s teorijom relativnosti i kvantnom fizikom. Time su otvorena i nova filozofska pitanja o odnosu čovjeka prema prirodi, posebice prema pojmu stvarnosti. Međutim, je li potreban filozofski pristup da bi se prevladale poteškoće s kojima se fizika suočava? Jedan od najilustrativnijih primjera je EPR (Einstein, Podolsky, Rosen) paradoks, koji opisuje kvantnu nelokalnost. Star gotovo jedno stoljeće (1935. god.), EPR paradoks još uvijek je jedan od temeljnih konceptualnih izazova fizike. Izuzetan je doprinos J.S. Bell-a kroz Bellove nejednakosti u razumijevanju višečestičnih kvantnih sustava, problema identiteta, kvantnih čestica i njihove statistike. Pitanje nelokalnosti, također je relevantno za preispitivanje postojećih tumačenja kvantne mehanike.
O konceptu lokalnosti i nelokalnosti, te općenito poveznici fizike i filozofije raspravljat će eminentni međunarodni i domaći predavači. Predviđen je i okrugli stol s temom deset godina P&P.
Više o konferenciji možete naći na linku https://events.pmfst.unist.hr/phyphi/

Veselimo se vašem dolasku!

Franjo Sokolić, Larisa Zoranić i Dragan Poljak

Start typing and press Enter to search

Skip to content