U lipnju ove godine na Odjelu za kemiju na analizi rendgenskom fluorescencijskom spektroskopijom (µ-XRF spektrometar) smo imali slike poznatog hrvatskog umjetnika Julija Knifera.

Umjetnik Julije Knifer rođen je 23. travnja 1924. godine u Osijeku. Knifer je studirao slikarstvo početkom pedesetih na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, da bi krajem pedesetih bio jedan od osnivača i istaknuti član grupe Gorgona koja je u Zagrebu djelovala od 1959. do 1966. kao važniji segment novije hrvatske umjetnosti. Osnovni i prepoznatljiv motiv Kniferove umjetnosti je od šezdesetih prošlog stoljeća meandar, izveden u bezbroj varijanti i u različitim tehnikama — od olovke do ulja na platnu, kolaža i murala. Kniferov meandarski oblik reduciran je na jednoličan ritam kontinuirane forme i kontrast crnog i bijelog, da bi kasnije u njega uključio i boju.

Uređaj za analizu slika je prvi komercijalno dostupan prijenosni µ-XRF spektrometar dizajniran da udovolji zahtjevima za spektroskopsku analizu jedinstvenih i vrijednih predmeta u laboratoriju i na terenu, tj. u arheometriji i povijesti umjetnosti. Sustav provodi simultanu elementarnu analizu u rasponu elemenata od Na (11) do U (92) i postiže prostornu razlučivost do 70 µm. Mjerenje je bez razaranja i bez kontakta, tj.  nema oštećenja na predmetima koji se istražuju. Slika za analizu je dostavljena od strane privatnog kolekcionara umjetnina iz Zagreba. U analizi autentičnosti su sudjelovali izv. prof. dr. sc. Ivica Ljubenkov, doc. dr. sc. Perica Bošković i Josipa Marić.

Start typing and press Enter to search

Skip to content