Na konferenciji „Nabavom znanstvene opreme do jačanja konkurentnosti“, održanoj u srijedu 27. studenog,  predstavljen je projekt “Funkcionalna integracija Sveučilišta u Splitu, PMF-ST, PF-ST te KTF-ST kroz razvoj znanstveno-istraživačke infrastrukture u Zgradi tri fakulteta“ , u sklopu kojeg je već  nabavljena oprema vrijednosti oko 9 milijuna kuna.

Konferenciji su prisustvovali rektor Sveučilišta u Splitu prof.dr.sc. Dragan Ljutić, prorektorica za znanost i inovacije prof.dr.sc. Leandra Vranješ Markić, zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije Luka Brčić, ravnatelj SAFU-a Tomisalv Petric, dekan PMF-a prof.dr.sc. Nikola Koceić-Bilan, dekan KTF-a prof.dr.sc. Igor Jerković, dekan Pomorskog fakulteta prof.dr.sc. Pero Vidan i brojni suradnici.

Projekt je započeo 1. rujna 2018. i trajati će do 1.travnja 2021.godine,a sufinancira ga Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Do sada su već nabavljeni simulatori koji se nalaze kod partnera projekta; na Pomorskom fakultetu, na Kemijsko tehnološkom fakultetu se nalaze vrijedan Uređaj za ispitivanje mehaničkih svojstava materijala, XRD difraktometar i instrumenti za masenu kromatografiju, a na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu 54 nova računala i uređaj za termoforezu. To je samo mali dio opreme koja će u narednih godinu i po dana stići u splitsku Mamuticu, poznatu zgradu Tri fakulteta. Sama zgrada se za potrebe implementacije opreme u laboratorije adaptira, i dodatno će biti energetski efikasnija jer je unutar samog projekta predviđena ugradnja solara i korištenje obnovljivih izvora energije u svrhu poboljšanje energetske učinkovitosti zgrade.

Više o događaju…

Start typing and press Enter to search

Skip to content