Poštovani kolege, drage studentice, dragi studenti Prirodoslovno-matematičkog fakulteta!

Na pragu smo početka nove akademske godine. Već sada znamo da će se ona u mnogome razlikovati od svih dosadašnjih, ali vjerujem da dobrom organizacijom, svojim odgovornim ponašanjem i striktnim poštovanjem pravila možemo prevenirati i ublažiti sve posljedice koje će aktualna pandemija ostaviti na život i rad na našem fakultetu. Zadržavanje visokih standarda nastave kojima smo se uvijek s pravom ponosili u prethodnih 75 godina neprekidnog postojanja PMF-a i omogućavanje znanstvenog rada i profesionalnog razvoja naših studenata i nastavnika s jedne strane te briga za njihovo zdravlje i sigurnost s druge strane dva su velika izazova s kojima se suočavamo u planiranju iduće akademske godine. Vjerujemo da ćemo zajednički uspjeti u nakani ostvarenja ovih naizgled suprotstavljenih ciljeva. Stoga je nužno i za zaposlenike i za studente donijeti neka općenita pravila o postupanju i mogućnostima rada, praćenja nastave i polaganja ispita u slučaju propisane samoizolacije ili dijagnosticiranog oboljenja od COVID-a 19.

Studentu kojemu je određena mjera samoizolacije ili izolacije predmetni nastavnik, na njegovu molbu, mora omogućiti polaganje ispita ili kolokvija na daljinu. Isto tako, za vrijeme trajanja nastave, takvom je studentu predmetni nastavnik dužan osigurati dostupnost nastavnih materijala, snimke predavanja ili dodatne konzultacije na daljinu. Dakle od nastavnika se ne očekuje da izvodi, odnosno ponavlja nastavu posebno za studente koji su u (samo)izolaciji.

Nastavnik kojemu je određena mjera samoizolacije ili izolacije zbog zaraze novim koronavirusom ima mogućnost rada i izvođenja nastave od kuće ako simptomi bolesti ne utječu na njegovu radnu sposobnost.
O svome epidemiološkom statusu studenti elektroničkom poštom obavještavaju Prodekana za nastavu.
Što se tiče organizacije nastave u sljedećoj akademskoj godini, vodeći računa o nepredvidljivoj epidemiološkoj situaciji u našoj županiji, planiramo dopustiti održavanje svih oblika nastave na standardni, neposredni način. To je na tragu svih preporuka i Ministarstva i Sveučilišta u Splitu.  Tehničke upute o mjerama koje treba poduzimati pri izvođenju neposredne nastave u zgradi kao i raspored bit će objavljeni narednih dana na našim mrežnim stranicama. Prvi će dan nastave u novoj akademskoj godini biti u ponedjeljak 28. rujna, dok u petak 25. rujna planiramo prigodni prijam brucoša.
Sve će mjere biti usmjerene na striktno poštovanje epidemioloških preporuka (prvenstveno držanje fizičke distance te dosljedno i pravilno nošenje zaštitnih maski po hodnicima i svim prostorijama u kojima boravi više ljudi, redovito provjetravanje i dezinfekcija predavaonica,…), ali isto tako i na smanjenje fluktuacije studenata i zaposlenika po zgradi. Upravo zbog toga će svim nastavnicima biti dopušteno izvođenje nastave na daljinu ako procjene da time neće ugroziti realizaciju obrazovnih ishoda iz pojedinog predmeta.
Izuzetak su naši brucoši koji se možda tek privikavaju na samostalni život u novom gradu, upoznaju s pravilima nove, akademske razine obrazovanja, sa svojim studentskim obavezama i mogućnošću boravka u zgradi, a za koje bi se sva nastava u pravilu trebala odvijati neposredno. Stoga se svim studentima preporučuje da im boravište od početka akademske godine bude na širem splitskom području.
Naravno, nema smisla promatrati naš fakultet izolirano i svakako će epidemiološka situacija u Gradu Splitu bitno utjecati na donošenje nekih dodatnih mjera. Po potrebi ćemo reagirati kako se broj oboljelih bude mijenjao, ali ćemo uvijek nastojati, bude li to moguće, da se ne obustavlja proces neposredne nastave, pogotovo za sve oblike praktičnih i laboratorijskih vježbi. Uprava će fakulteta zajedno s pročelnicima naših odjela neprekidno pratiti cjelokupnu situaciju i izvođenje  nastave  i stajati na raspolaganju nastavnicima i studentima kako bismo u hodu premostili probleme koji će se možda pojaviti, a koje u ovom trenutku ne možemo predvidjeti. Naš fakultet broji oko 1000 studenata i 150 zaposlenika i za očekivati je da će biti određeni broj zaraženih. Vjerujem da ćemo poštovanjem svih donesenih mjera i svojim odgovornim ponašanjem u zgradi i izvan nje doprinijeti da taj broj ostane u očekivanim i podnošljivim okvirima.

Želim vam svima uspješan početak nove akademske godine!

prof.dr.sc. Nikola Koceić-Bilan, dekan

Start typing and press Enter to search

Skip to content