13. lipnja 2023. posjetila nas je grupa doktoranada koji svoja doktorska istraživanja provode na jednoj od četiri istraživačke/akademske institucije u Beču koje povezuje centar Vienna Center for Quantum Science and Technology (VCQ, https://vcq.quantum.at). VCQ okuplja grupe koje se bave istraživanjima od fundamentalne kvantne fizike do novih kvantnih tehnologija. Doktorski studenti koji su dio VCQ-a svake godine imaju priliku za profesionalnim usavršavanjem kroz VCQ Retreat, koji ima za cilj brže integriranje novih studenata i bolje međusobno upoznavanje svih doktoranada. Jednoj od istraživačkih grupa VCQ-a voditelj je prof. dr. sc. Anton Zeilinger, dobitnik Nobelove nagrade za fiziku u 2022. godini.
U okviru ovogodišnjeg VCQ okupljanja 48 doktoranada posjetilo je PMFST Odjel za fiziku. Prof. dr. sc. Leandra Vranješ Markić predstavila je rad grupe za fiziku kvantne materije, a prof. dr. sc. Ante Bilušić eksperimentalan istraživanja na Odjelu za fiziku. Doktorandica s Tehnološkog Sveučilišta u Beču prezentirala je rad VCQ centra.
Nakon prezentacija uslijedilo je druženje i razmjena iskustava uz kavu i kolač, a potom su se doktorandi podijelili u grupe od 12 studenata kako bi obišli laboratorije Odjela za fiziku. Naši kolege su im predstavili laboratorijsku opremu i upoznali ih sa svojim istraživanjima.
Ovim putem želimo zahvaliti svim sudionicima ovog događaja te s veseljem iščekujemo buduće suradnje ovakve vrste.

Start typing and press Enter to search

Skip to content