Dekan PMF-a prof. dr. sc. Nikola Koceć-Bilan i ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje  dr. sc. Dubravka Brezak Stamać potpisali su u četvrtak 22. listopada u vijećnici PMF-aSporazum o suradnji između Agencija za odgoj i obrazovanje i PMF-a.

Sporazumom se formalizira višegodišnja suradnja splitskog Fakulteta s Agencijom i stvara temelj za proširivanje suradnje u budućnosti. Naime, PMF je jedina visokoškolska institucija koja na području Dalmacije izvodi nastavničke studijske programe iz biologije, fizike, informatike, kemije, matematike i tehnike te je ova suradnja i do sada bila od izuzetnog značaja za sve nastavnike koji rade u školama na području četiri dalmatinske županije. Svojim aktivnim sudjelovanjem nastavnici PMF-a daju veliku potporu održavanju stručnih skupova za nastavnike osnovnih i srednjih škola, a sam Fakultet rado pomaže savjetnicima Agencije i oko organizacijskih pitanja. Nastavnici PMF koji podučavaju metodiku nastave biologije, fizike, informatike, kemije, matematike i tehnike, članovi su stručnih povjerenstava za polaganje državnih (stručnih) ispita za nastavnike ovih predmeta s područja Dalmacije- kazao je dekan Koceić-Bilan.

Prirodoslovno-matematički fakultet, prema riječima dekana, trajno djeluje u smjeru osiguravanja obrazovanja kvalitetnih kadrova te zaštite struke iz navedenih područja. Također, kroz različite programe cjeloživotnog učenja, dopunskog obrazovanja i doktorskog studija Istraživanje u edukaciji u području prirodnih i tehničkih znanosti PMF pruža nastavnicima mogućnost daljnjeg usavršavanja i obrazovanja, odnosno jačanje nastavnih i znanstvenih kapaciteta.

Dekan se osvrnuo na gorući problem sve manjeg interesa za nastavničkim studijima PMF-a.

Prije 15-20 godina nastavnički studiji su bili vrlo traženi, izuzetno cijenjeni, a zadnjih par godina bilježimo veliki pad interesa za te studije i to je veliki problem na koji smo ukazivali i koji se treba rješavati na način da se da određeni poticaj i određene stimulanse studentima koji upišu nastavničke studije, ne samo u vidu stipendije, nego i u vidu kasnijih benefita, odnosno poboljšanja materijalnog i ekonomskog statusa budućih učitelja – poručio je dekan Koceić.

Mi smo danas na PMF-u, središtu mozgova, ali ja bih rekla i odljeva mozgova, jer ovo što je dekan upozorio više je nego alarmantno. Agencija za odgoj i obrazovanje je zamišljena kao jedna dugotrajna institucija. U stvari, ona je niz godina bila Zavod za školstvo, osnovna je još u vrijeme bana Mažuranića, što ukazuje koliko je velik njezin raspon rada. Prvenstveno radi na dodatnom obrazovanju ili, kako sam naziv kaže, treniranju, odnosno stalnoj edukaciji nastavnika – kazala je pak ravnateljica Brezak Stamać dodavši kako je Agencija, zahvaljujući PMF-u željela sklopiti ovaj Sporazum i na taj način učvrstiti suradnju prema Splitsko-dalmatinskoj županiji. Isti sporazum sklopljen je s osječkim i riječkim sveučilištem.

Start typing and press Enter to search

Skip to content