U okviru provedbe projekta ”Funkcionalna integracija Sveučilišta u Splitu, PMF-ST, PFST te KTF-ST kroz razvoj znanstveno-istraživačke infrastrukture u Zgradi tri fakulteta (KK.01.1.1.02.0018)“ u četvrtak, 24. rujna, održana je primopredaja uređaja za rendgensku fluorescencijsku spektroskopiju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Splitu, uz nazočnost pročelnika Odjela za kemiju izv.prof. dr. sc. Ivice Ljubenkova, doc. dr. sc. Ivane Mitar i doc. dr. sc. Perice Boškovića.

Ukupna vrijednost nabave uređaja iznosi 1.242.125,00 kuna s PDV-om te je ukupan iznos financiran bespovratnim EU sredstvima putem Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Poziv za dostavu projektnih prijedloga ”Ulaganje u organizacijsku reformu i infrastrukturu u sektoru istraživanja, razvoja i inovacija”  u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.

Dobiveni uređaj je prvi komercijalno dostupan prijenosni µ-XRF spektrometar dizajniran da udovolji zahtjevima za spektroskopsku analizu jedinstvenih i vrijednih predmeta na terenu, tj. u arheometriji i povijesti umjetnosti. Sustav provodi simultanu elementarnu analizu u rasponu elemenata od Na (11) do U (92) i postiže prostornu razlučivost do 70 µm. Mjerenje je bez razaranja i bez kontakta, tj.  nema oštećenja na predmetima koji se istražuju.

Projektom su predviđena i istraživanja u koja će biti uključeni i dionici iz gospodarstva, stoga će jedan od dugoročnih rezultata projekta biti doprinos razvoju gospodarstva u sveučilišnom okruženju, što je u skladu sa Strategijom Sveučilišta u Splitu za razdoblje 2015.-2020.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 85.142.157,88 kuna, od čega je iznos koji je sufinanciran EU bespovratnim sredstvima 82.870.870,38 kuna. Razdoblje provedbe projekta je od 01. rujna 2018.  do 01. travnja 2021. godine.

Start typing and press Enter to search

Skip to content