Istraživačka grupa sa Sveučilišta Stanford, pod vodstvom istaknutoga profesora Johna Ioannidisa, objavila je studiju o znanstvenoj citiranosti koja je identificirala vodećih 2% istraživača u 22 području, odnosno 176 podpodručja znanosti. Studija se temelji na analizi citiranosti u bazi Scopus, a osim broja citata, korišteno je više složenih indikatora koji procjenjuju utjecaj pojedinog znanstvenika. Rezultat ovog istraživanja su dvije liste: lista najutjecajnijih znanstvenika za cjelokupnu znanstvenu karijeru i lista najutjecajnijih znanstvenika za 2019. godinu, među kojima se nalazi i 47 hrvatskih znanstvenika. Redoviti profesor u trajnom zvanju Damir Vukičević, s našeg Odjela za matematiku, uvršten je u obje navedene liste, i to za polje prirodnih znanosti, područje Matematika i Statistika, podpodručje Opća matematika.

Profesor Damir Vukičević je diplomirao matematiku i informatiku 1998. na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Splitu, matematiku je magistrirao 2000., a doktorirao 2003. na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od 1998. radi na Odjelu za matematiku, 2011. postaje redoviti profesor, a trajno zvanje stječe 2017.

U fokusu njegovog znanstvenog istraživanja je kombinatorna i diskretna matematika – posebice: ekstremalna teorija grafova, matematička kemija i kompleksnost. Godine 2007. je dobio nagradu Međunarodne akademije matematičke kemije, 2010. postao njen najmlađi član, a 2014. njen tajnik. Međunarodna akademija matematičke kemije ima stotinjak članova, a u svom članstvu je imala petoricu dobitnika Nobelove nagrade.

Autor je preko 150 znanstvenih radova koji su citirani preko 3500 puta. Surađivao je sa članovima nacionalnih akademija znanosti iz nekoliko zemalja i Sir Haroldom Krotom, FRS – dobitnikom Nobelove nagrade. Vodio je domaće i međunarodne projekata, te bio organizator konferencija.

Bio je mentor doktorata naše zaposlenice  doc. dr. sc. Tanje Vojković, te prof. dr. sc. Jelene Sedlar i dr. sc. Suzane Antunović koje su zaposlenice Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu. Također je pod njegovim mentorstvom doktorirala i dr. sc. Sarah Michelle Rajtmajer koja je prije toga diplomirala na Columbia University, a sada je docent na Penn State University.

Poveznica na objavljenu studiju nalazi se ovdje ( Updated science-wide author databases of standardized citation indicators (plos.org))

 

Start typing and press Enter to search

Skip to content