U četvrtak, 8. srpnja 2021. godine, na trgu ispred Zgrade tri fakulteta, održane su svečane promocije sveučilišnih prvostupnika i magistara struke Prirodoslovno – matematičkog fakulteta u Splitu.

Dekan fakulteta prof. dr. sc. Nikola Koceić – Bilan, zajedno sa prodekanom za nastavu doc. dr. sc. Nikolom Marangunićem, prodekanicom za znanost doc. dr. sc. Viljemkom Bučević – Popović i prodekanom za poslovanje doc. dr. sc. Vladimirom Pleština, promovirao je 101 sveučilišnog prvostupnika i 63 magistra struke i uručio nagrade najuspješnijim studentima.

Dekan se u svom pozdravnom govoru obratio svim prisutnim gostima promovanata, njima dragih i bliskih ljudi koji su im tijekom studiranja bili najveća potpora i oslonac. Zahvalio im se u svoje i u ime studenata što su ih brižno pratili i ohrabrivali na tom putu intelektualnog i profesionalnog sazrijevanja. Istakao je da su upravo oni odigrali ključnu ulogu u njihovom uspjehu i zahvalio im se na ukazanom povjerenju da njihovu djecu odgojimo u vrhunske stručnjake, kompletne intelektualce i poštene i odgovorne ljude koji će izgrađivati naše društvo.

Naglasio je kako studente PMF-a krasi iznimna strpljivost, skromnost i hrabrost jer nisu odabrali lakši put do diplome, već trnovitiji koji će im se u budućnosti višestruko isplatiti. Naime, diploma PMF-a, kao malo koja, ima jednaku vrijednost svugdje u svijetu i predstavlja potvrdu vladanja univerzalnim jezikom prirodnih znanosti kojim objašnjavamo svijet oko sebe i razotkrivamo lažne teze.

Dodao je da zbog toga prirodne znanosti trebaju biti svjetionik svakog modernog društva, a na njima je da osiguraju da u njemu uvijek bude svjetla.

Dekan je poručio promovantima da zbog toga nikad ne smiju prestati raditi na sebi jer njihovo obrazovanje je paljenje plamena znanstvene radoznalosti koji će ih tjerati da se cijeli život samoizgrađuju i usavršavaju.

Pozvani ste na puno više od profesionalnog obavljanja Vaših poslova, Vaše poslanje je da mijenjate svijet oko sebe, razotkrivate prevare u društvu i politici i promičete istinske vrijednosti kojima smo Vas učili. Vi ste budućnost Dalmacije i Hrvatske, Vi ste kvasac i pokretačka snaga ovog društva. Ovo je Vaša obećana zemlja, ostanite na njoj i izgrađujte je na svim razinama – poručio je dekan na kraju i svoj govor završio uz stihove Tonća Petrasova Marovića

„Ne treba nikamo ići,

negdje drugdje tražiti,

što jest i tu je“.

Start typing and press Enter to search

Skip to content