In Novosti

Od 15. do 18. lipnja 2022. na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Splitu održat će se međunarodna znanstvena konferencija Sedmi hrvatski matematički kongres (7th Croatian Mathematical Congress) koju zajednički organiziraju Splitsko matematičko društvo, Hrvatsko matematičko društvo i Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Splitu.

Hrvatski matematički kongresi održavaju se redovito od 1996. godine svake četiri godine. Prvi i Drugi hrvatski matematički kongres održani su u Zagrebu 1996. i 2000. godine. Treći hrvatski matematički kongres održan je u Splitu 2004. godine, četvrti u Osijeku 2008. godine,  peti u Rijeci 2012. godine, a šesti u Zagrebu 2016. godine. Kongres je sa svoga redovitoga termina održavanja u 2020-oj godini zbog epidemije COVID-a odgođen za dvije godine.

Glavni cilj Kongresa je okupiti domaće znanstvenike, kao i one iz dijaspore, kako bi prezentirali svoje najnovije rezultate te razmjenjivali ideje iz različitih područja teorijske i primijenjene matematike. Osim domaćih predavača, kroz plenarna, pozvana  i sekcijska predavanja te postersku sekciju, svoje najnovije rezultate predstavit će i eminentni strani znanstvenici s uglednih svjetskih sveučilišta. Ove godine će se održati 6 plenarnih i 16 pozvanih predavanja, 119 kratkih priopćenja te će biti izloženo 24 postera.

U sklopu znanstvenoga programa predviđeno je i predavanje dobitnika Nagrade HMD-a za znanstveni doprinos u matematici koja se dodjeljuje svake četvrte godine mladom matematičaru (do 35 godina starosti) sa stalnim boravištem u Republici Hrvatskoj. Uz znanstvena predavanja se obično održavaju i okrugli stolovi vezani uz probleme struke, kao i druge popratne aktivnosti.

Poveznica na stranice kongresa.

Start typing and press Enter to search

Skip to content