Od 25. do 27. kolovoza, na splitskom PMF-u održati će se deveta po redu konferencija i ljetna škola Physics & Philosophy. Eminentni međunarodni predavači diksutirati će o jednom od najvažnijih koncepata fizike – entropiji.

Entropija je ključni pojam termodinamike, koja je jedan od temelja svih prirodnih znanosti: fizike, kemije i biologije. Sam pojam vremena i s njim povezan pojam evolucije (kozmološke, biološke, …) usko je povezan s termodinamičkom evolucijom, tj. zakonom o porastu entropije. Zbog svoje univerzalne primjenjivosti ona se proširila od svog početnog područja aplikacije (efikasnost termičkih strojeva) na vrlo raznolika područja, kao što je prijenos informacija i nastanak šuma u komunikaciji od biologije do analize književnog teksta.

Glavni zadatak škole bit će postaviti pitanja vezano za odnos fizikalne (termodinamičke i statističke) i informatičke entropije, te različitih ideja o njezinoj suštinskoj prirodi (mjeri nereda, disipacije energije, stupnja neznanja o sustavu, …).

Predavanja će krenuti od samih osnova i bavit će se fizikalno-filozofskim razmatranjima, koji se obično zaobilaze u standardnim kolegijima termodinamike i statističke fizike.

Više o konferenciji možete naći na linku https://mapmf.pmfst.unist.hr/~sokolic/doku.php?id=2021:start2021

U prilogu je plakat konferencije.

Veselimo se vašem dolasku!

U ime organizacijskog odbora:

prof. dr. sc. Franjo Sokolić

plakatt

Start typing and press Enter to search

Skip to content