Sodar MFAS, instrument Sveučilišta u Splitu instaliran je krajem prosinca u Zračnoj luci Split, a s iznimnom preciznošću mjerit će brzinu i smjer vjetra, od tla pa sve do tisuću metara visine. Ova mjerenja će omogućiti jedinstven pogled u jedan od najzanimljivijih meteoroloških fenomena na ovom prostoru – olujne udare bure.

Riječ je o sofisticiranoj opremi, odnosno ultrazvučnom radaru SCINTEC Flat Array Sodar MFAS (kraće Sodar MFAS), nabavljenom iz sredstava Europskih strukturnih i investicijskih fondova kroz projekt „Funkcionalna integracija Sveučilišta u Splitu, PMF-ST, PF-ST te KTF-ST kroz razvoj znanstveno-istraživačke infrastrukture u Zgradi tri fakulteta (KK.01.1.1.02.0018)“. Sodar je vrijedan 918.750 kuna.

– Dobivenim mjerenjima očekujemo brojna znanstvena otkrića te visoko kvalitetne znanstvene radove. Važno je napomenuti da su upravo na području Zračne luke Split, kao što znaju svi koji redovito lete, udari bure iznimno jaki i često predstavljaju smetnju zrakoplovima pri polijetanju i slijetanju. Nadamo se, stoga, da će podaci mjereni sodarom MFAS dugoročno doprinijeti i sigurnosti zračne plovidbe – kazala je izv. prof. dr. sc. Jadranka Šepić s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, odgovorna stručnjakinja za ovu opremu. Idejni začetnik nabave sodara je nedavno umirovljeni prof. emeritus dr. sc. Darko Koračin s također sa splitskog PMF-a.

Instalaciji Sodara MFAS unutar zračne luke prethodilo je potpisivanje Sporazuma o suradnji između Sveučilišta u Splitu, Prirodoslovno-matematičkog fakulteta i Zračne Luke Split.

– Ovaj sporazum je primjer dobre prakse korištenja znanstveno-istraživačke opreme Sveučilišta u Splitu u suradnji s lokalnom zajednicom. On omogućava optimalnu iskorištenost opreme na korist znanstvene zajednice, ali i institucija poput Zračne luke Split i drugih kojima dobiveni podaci mogu pomoći u njihovom operativnom radu ili razvoju proizvoda i usluga. Sveučilište će i dalje poticati slične suradnje s ciljem razvoja znanstvene i poduzetničke simbioze naše regije – kazala je prof. dr. sc. Leandra Vranješ Markić, prorektorica za znanost i inovacije Sveučilišta u Splitu.

Zamjenik direktora Zračne luke Split Pero Bilas je izrazio zadovoljstvo ovom suradnjom istaknuvši kako Zračna luka Split uvijek podržava realizaciju projekata iz EU fondova koji pomažu razvoju naše regije.
– Slobodan pristup podacima iz ovog sodara otvara mogućnost boljeg poznavanja određenih meteoroloških uvjeta u Zračnoj luci Split stoga se veselimo budućoj uspješnoj suradnji sa Sveučilištem u Splitu – zaključio je Pero Bilas.

Start typing and press Enter to search

Skip to content