Svečana dodjela Nagrade za znanost Sveučilišta u Splitu za 2020. godinu održana je u utorak 16. ožujka, ispred Prirodoslovno-matematičkog fakulteta. Svečanosti su nazočili rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Dragan Ljutić s prorektorima, prof. dr. sc. Leandrom Vranješ Markić, prof. dr. sc. Tomislavom Kilićem i prof. dr. sc. Goranom KardumomLuka Brčić, zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije, gradonačelnik grada Splita Andro Krstulović Opara, članovi akademske zajednice te ostali uvaženi gosti.

Nagrade su dodijeljene najproduktivnijim znanstvenicima čiji je rad značajno pridonio prepoznatljivosti našeg Sveučilišta u znanstvenoj izvrsnosti, a osnovni kriterij za dodjelu bio je znanstvena produktivnost autora iskazana u Web of Science Core Collection i Scopus bazama u 2019. godini.

Lista je napravljena prema znanstvenim područjima pri čemu prošlogodišnjih dobitnici, bez obzira na postignute rezultate u 2019. godini, nisu mogli sudjelovati. Na osnovu šire liste, napravljena su uža povjerenstva, za svako pojedino područje, koja su sačinjavali prodekani/zamjenici pročelnika nadležni za znanost na pojedinoj sastavnici koja ima znanstvenike iz dotičnog znanstvenog područja.

Svako pojedino povjerenstvo primijenilo je dodatne kriterije znanstvene izvrsnosti i predložilo određeni broj predloženika za Nagradu, sukladno ukupnom broju znanstvenika iz pojedinog područja, vodeći računa o uvažavanju doprinosa i specifičnosti te poticanju razvoja svih znanstvenih područja.

Senat Sveučilišta u Splitu usvojio je listu  17. prosinca 2020.

Rektor Ljutić se u svom govoru osvrnuo na značaj Nagrade istaknuvši kako je Split po Sveučilištu prepoznat na međunarodnoj sceni, kako u Europi tako i u svijetu.

– Jedan od glavnih pokazatelja vrijednosti našeg Grada jesu upravo znanost, nastava i edukacija. Znanstvenici su najbolji ambasadori naše sredine, Sveučilišta, grada, županije i države. Prepoznatljivost našeg Sveučilišta upravo ide i u širem međunarodnom smjeru, a u prilog tome govore i brojni za predavanja i simpozije iz, primjerice, Kine. A upravo su znanstvenici ti koji svojim doprinosom visoko pozicioniraju naše Sveučilište na međunarodnim ljestvicama – kazao je rektor Ljutić.

Rektor je naglasio da svatko tko dođe u splitski Kampus ostaje nemalo iznenađen viđenim, te je najavio i novu zgradu za samostalne studije i odjele te novi studentski dom jer je interes za studiranjem na splitskom sveučilištu velik.

– Ne bi bilo tog interesa da nije vas kao najznačajnijih i najreprezentativnijih predstavnika naše znanosti – zaključio je rektor Ljutić, kazavši kako cijeni što su dobitnici priznanja znanstvenici od najmlađih do onih zrelijih, ljudi koji su u vrhu svjetske znanosti i objavljuju svoje radove najprestižnijim časopisima.

– Osnovni kriterij za dobivanje priznanja je bila znanstvena produktivnost odnosno broj radova koje su objavili u međunarodnim bazama WoS i Scopus. U 2019. godini je bilo preko 1100 radova sa Sveučilišta u Splitu, a mnogi od znanstvenika koji su ovdje nagrađeni imali su i više od 10 radova koje su objavili i na taj način znatno pridonijeli prepoznatljivosti sveučilišta. Nije samo broj radova bio važan, nego i doprinos autora, dakle glavni autori, zatim publikacija u kojoj su ti radovi objavljeni i slično. Imamo sreću da naši znanstvenici rade u svim područjima: prirodnim, tehničkim, biotehničkim, društvenim, humanističkim, umjetničkim i interdisciplinarnim. Posebno smo zadovoljni što su tu i naši mladi znanstvenici, ali i naši seniori. Vidimo da su i naši emeritusi još uvijek produktivni i pridonose našoj prepoznatljivosti – kazala je prorektorica Vranješ Markić.

Čestitke su uputili i zamjenik župana Luka Brčić i gradonačelnik Andro Krstulović Opara, a u ime nagrađenih zahvalila se izv. prof. dr. sc. Vesna Boraska Perica.

– Zahvalila bih se našem Sveučilištu što godinama kontinuirano prepoznaje značaj važnosti isticanja znanstvene izvrsnosti i znanstvene produktivnosti. Meni osobno, a vjerujem da govorim i u ime ostalih nagrađenih, ovo priznanje jako puno znači ponajprije stoga što je prepoznat uloženi trud i dugogodišnji rad koji je kulminirao znanstvenim objavama i rezultatima i naše prepoznatljivosti u 2019. godini. Mislim da ovakva priznanja imaju poticaj i drugim znanstvenicima, posebice mladima koji tek kroče na znanstveni put ponajprije iz razloga što on može biti težak. Ovakva priznanja mogu dati poticaj da ostanu nepokolebljivi i uporni u tom znanstvenom putu, jer on je ipak, prije svega, ispunjavajući. Iako su nas epidemiološke neprilike smjestile na otvoreno, ja ovdje vidim veliku simboliku, jer nalazimo se u srcu Kampusa. Ovaj ambijent gdje se isprepleću i znanje i ideje i ideali, oni su ti koji pokreću svijet i pokreću naše društvo. Ja vjerujem da mi to živimo, da to žive naši studenti i naši znanstvenici – poručila je Vena Boraska Perica.

U glazbenom dijelu programa nastupio je višestruko nagrađivani gitarist Silvio Bilić, student 4. godine Umjetničke akademije u Splitu, u klasi prof. Maroja Brčića.

Dobitnici Nagrade za znanost su:

BIOMEDICINA I ZDRAVSTVO
izv. prof. dr. sc. Vesna Boraska Perica, Medicinski fakultet u Splitu
doc. dr. sc. Zenon Pogorelić, Medicinski fakultet u Splitu
prof. dr. sc. Matko Marušić, Medicinski fakultet u Splitu

BIOTEHNIČKE ZNANOSTI
izv. prof. dr. sc. Ivana Generalić Mekinić, Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu

DRUŠTVENE ZNANOSTI
izv. prof. dr. sc. Daniela Garbin Praničević, Ekonomski fakultet u Splitu
izv. prof. dr. sc. Darko Hren, Filozofski fakultet u Splitu
izv. prof. dr. sc. Igor Jelaska, Kineziološki fakultet u Splitu

HUMANISTIČKO PODRUČJE
doc. dr. sc. Ivan Matijević, Filozofski fakultet u Splitu

INTERDISCIPLINARNO PODRUČJE
izv. prof. dr. sc. Željana Bašić, Sveučilišni odjel za forenzične znanosti u Splitu

PRIRODNE ZNANOSTI
prof. dr. sc. Igor Jerković, Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu
prof. dr. sc. Vlasta Bonačić Koutecky, STIM-REI

TEHNIČKE ZNANOSTI
doc. dr. sc. Petar Šolić, Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu
prof. dr. sc. Sandro Nižetić, Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu
prof. dr. sc. Ognjen Bonacci, prof. emer., Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu
prof. dr. sc. Ante Munjiza, Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu

KATEGORIJA VELIKE KOLABORACIJE
doc. dr. sc. Toni Šćulac, Prirodoslovno-matematički fakultet u Splitu

KATEGORIJA MLADI ZNANSTVENICI
dr. sc. Željko Penga, Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu
dr. sc. Antonela Matana, Prirodoslovno-matematički fakultet u Splitu
dr. sc. Šime Veršić, Kineziološki fakultet u Splitu

Čestitamo svim dobitnicima Nagrada za znanost za 2020. godinu!

Start typing and press Enter to search

Skip to content