Dan Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF) proslavljen je u srijedu, 25. svibnja, svečanom sjednicom Fakultetskog vijeća. Sjednici su, uz profesore djelatnike i studente Fakulteta, nazočili rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Dragan Ljutić s prorektoricom prof. dr. sc. Leandrom Vranješ Markić, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, čelnici sastavnica Sveučilišta u Splitu, prodekani, članovi akademske zajednice, predstavnici nastavnih baza i prijatelji Fakulteta.

Župan Boban je u svom pozdravnom govoru istaknuo izvrsnu suradnju Županije i Fakulteta na brojnim projektima, posebno istaknuvši EDIT Code School, koordinaciju rada unutar osnovnih škola koja se izvodi na vrlo visokoj razini uz potporu ICT Županije. Zahvalio je Fakultetu, odnosno njegovim djelatnicima na provođenju brojnih drugih aktivnosti, kazavši kako na taj način iskazuju dobru volju i plemenitost.

Rektor Ljutić je naglasio važnost zajedništva, rada studenata i profesora iz kojeg se uvijek rađa nova vrijednost, kao i iz suradnji između fakulteta i lokalne zajednice, ali i sastavnica međusobno. Rekao je kako se splitsko sveučilište ima s čim ponositi, a o uspjesima svjedoče i dobre pozicije na znanstvenim ljestvicama.

– Prirodoslovno-matematički fakultet je jako važna sastavnica Sveučilišta u Splitu, koja ima potporu akademske zajednice, primjerice Senat je jednoglasno podržao stipendiranje studenata koji za svoje visokoškolsko obrazovanje odaberu nastavničke smjerove ovog fakulteta – ustvrdio je rektor Ljutić. Osvrnuo se na jaku želju PMF-a da doprinosi rastu, razvoju i napretku… Budite i još bolji nego što jeste, dajte sve od sebe, dragi studenti pred vama je budućnost, nastavite vaše obrazovanje jer živimo u prekrasnom okruženju koje vam pruža pregršt mogućnosti – zaključio je rektor.

Dekan PMF-a prof. dr. sc. Nikola Koceić Bilan je u svom izvješću istaknuo kontinuitet djelovanja ove visokoobrazovne institucije koja već 77 godina obrazuje kadrove u STEM području, od čega 14 godina pod današnjim imenom. Na PMF-u, kazao je dekan danas studira preko tisuću studenata, zaposleno je preko 150 djelatnka, a znanstveni doprinos ove sastavnice zasigurno se ogleda u dobrom pozicioniranju Sveučilišta na svjetskim listama.

– PMF ima energiju, dodatnu dimenziju i šarm, koje čine ovu ustanovu naposebnijom – poručio je dekan. Kazao je da se na Fakultetu trude da studenti dobiju intelektualnu i znanstvenu širinu, da budu ljudi koji će pronositi istinu, širiti povjerenje u znanstvene spoznaje, ali i moral i etiku, koji će vraćati vjeru u čovjeka i znanost. Predstavivši rezultate Fakulteta u protekloj godini, istaknuo je kako su najveća vrijednost Fakulteta upravo ljudi.

– Vrlo uspješno je završen drugi ciklus reakreditacije, dobivena je dopusnica za sve studije. Znanstvena produktivnost je uvijek na vrlo visokoj razini, dosta je i aktivnih projekata – dva međunarodna i 6 HRZZ. I u pogledu znanstveno-istraživačke infrastrukure Fakultet se ima čime pohvaliti, nabavljeni su elektronski mikroskopi kojih prije nije bilo u Dalmaciji. Nadam se da ćemo transmisijski elektronski mikroskop staviti na raspolaganje KBC-u Split, tako da oprema bude i na korist šire društvene zajednice. Sodar je instaliran u Zračnoj luci Split, a riječ je o uređaju koji mjeri udare vjetra u stupcu do visine jedan kilometar. I on služi znanstvenim istraživanjima, ali će biti od iznimne koristi i Zračnoj luci. Ukupno je u prošloj godini nabavljeno opreme u vrijednosti 25 milijuna kuna. Što se tiče studijskih programa, nastavlja se proces internacionalizacije s novim programima na engleskom jeziku, od sljedeće akademske godine pokrenut će se studij Molekularna biologija – nabrojao je dekan Koceić-Bilan.

Što se tiče Fakulteta u zajednici, sve aktivnosti je gotovo nemoguće navesti, no dekan je izdvojio skrb o Botaničkom vrtu, suradnju na brojnim projektima sa Splitsko-dalmatinskom županijom od Centara izvrsnosti, EDIT Code Scoola, do ICT Županije. Također, Fakultet je uredio i trgić pred zgradom, zidovi su ukrašeni muralima, a planirano je i uređenje Zimskog vrta te kafića, izrađen je sustav Sceduly, koji povezuje brojne nastavne i poslovne procese. Zaposlenici i studenti su sudjelovali u brojnim humanitarnim akcijama, organizirana je akcija dobrovoljnog darivanja krvi, a Fakultet je upisao ime u tematskom parku Hajduka.

Proslava Dana Fakulteta bila je prigoda da se dodjele nagrade i priznanja profesorima, djelatnicima i studentima.

Nagrada za poseban uspjeh u nastavnim i izvannastavnim aktivnostima studentima:

– Emi Bellulovich, studentici druge godine diplomskog studija Biologija i kemija

– Katijani Bilandžić, studentici treće godine preddiplomskog studija Biologija i kemija

– Mateu Ćavaru, studentu druge godine diplomskog studija Informatika i tehnika, smjer nastavnički

– Nini Ćurković, studentici druge godine diplomskog studija Informatika i tehnika, smjer nastavnički

– Blanki Dadić, studentici druge godine diplomskog studija Biologija i kemija

– Luki Farkašu, studentu diplomskog studija Podatkovna znanost i inženjerstvo

– Ivoni Grbeša Dragun, studentici prve godine diplomskog studija Matematika, smjer Statistika i računarstvo

– Kristianu Kasalu, studentu diplomskog studija Informatike, nastavničkog smjera

– Marku Mandariću, studentu druge godine diplomskog studija Fizika, smjer Astrofizika i fizika elementarnih čestica

– Luciji Medak, studentici diplomskog studija Informatike nastavničkog smjera

– Vani Pezelj, studentici treće godine preddiplomskog studija Fizika

– Ivanu Popariću, studentu treće godine preddiplomskog studija Fizika

– Antoneli Prnjak, studentici diplomskog studija Informatike nastavničkog smjera

– Mili Pupić Vurilj, studentici druge godine diplomskog studija Fizika, smjer Fizika okoliša

– Domini Sokol, studentici druge godine diplomskog studija Matematika, smjer Računarski

– Ileani Žeravici, studentici treće godine preddiplomskog studija Biologija i kemija

Nagrada za izvrsnost u nastavi i radu sa studentima:

– Prof. dr. sc. Mili Dželelaliji

– Dr. sc. Tomislavu Rončeviću

Nagrada za znanstveno-istraživački rad znanstvenicima u znanstveno-nastavnom zvanju:

– Prof. dr. sc. Valeriji Dunkić, za znanstveno područje prirodnih znanosti, znanstveno polje Biologija

– Doc. dr. sc. Matildi Šprung, za znanstveno područje prirodnih znanosti, znanstveno polje Kemija

– Doc. dr. sc. Martini Požar, za znanstveno područje prirodnih znanosti, znanstveno polje Fizika

– Doc. dr. sc. Goranu Radobolji, za znanstveno područje prirodnih znanosti, znanstveno polje Matematika

– Izv. prof. dr. sc. Hrvoju Kaliniću, za znanstveno polje tehničkih znanosti

– Doc. dr. sc. Moniki Mladenović, za znanstveno područje društvenih, humanističkih i interdisciplinarnih znanosti

Nagrada za najboljeg znanstvenika u suradničkom zvanju:

– Mariji Nazlić, asistentici

Nagrada za izuzetno zalaganje u radu:

– Slavici Čizmić

Nagrada za popularizaciju znanosti i promociju Fakulteta:

– Doc. dr. sc. Ivani Weber

Start typing and press Enter to search

Skip to content