Četvorica studenata Sveučilišta u Splitu, Želimir Vukoja i Mijo Mišić s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje te Luka Farkaš i Josip Katić s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta dobili su stipendije za 2022. godinu tvrtke ATOS u visini od 4.000 kuna mjesečno.

Stipendije su im na prigodnoj svečanosti u Predinkubacijskom i coworking centru SD županije – PICS@FESB uručili voditelj ATOS Hrvatska Globalnog delivery centra Boris Bajtl i splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban.

Tom prigodom su i polaznicima Cybersecurity akademije, Luki Čmrlecu i Mislavu Kovaču, uručene diplome te je prezentiran novi model zapošljavanja YoPro i najavljeno otvaranje Cybersecurity meetup grupe u suradnji ATOS-a i ICT Županije, a s podrškom Sveučilišta u Splitu, inače prvo tog tipa u Hrvatskoj.

Mislav Kovač, polaznik Cybersecurity akademije, student je prve godine diplomskog studija računarstva na splitskom FESB-u s posebnim interesima iz područja kibernetičke sigurnosti.

– Zanima me etičko hakiranje što znači da me tvrtka može unajmiti kako bih testirao njihovu kibernetičku sigurnost i zadovoljavaju li sve standarde, kazao je Mislav.

U ime Sveučilišta u Splitu svečanosti je nazočio i prof. dr. sc. Tomislav Kilić, koji je pozdravivši okupljene izrazio podršku Sveučilišta ovoj inicijativi, koja će zasigurno ovim mladim ljudima pružiti dodatnu motivaciju za daljnji rad i obrazovanje.  Izrazio je zadovoljstvo što su naši studenti prepoznati u svjetskim okvirima kao iznimno vrijedni i vrhunski obrazovani.

Dekan FESB-a prof. dr. sc. Srdjan Podrug podržao je sve aktivnosti koje studentima FESB-a daju dodatne mogućnosti rasta i razvoja te je izrazio zadovoljstvo što se županijski Predinkubacijski centar PICS nalazi upravo na FESB-u, jer je na taj način dostupniji studentima. Zahvalio je tvrtki ATOS na stipendijama i izrazio nadu da će njihov primjer slijediti i druge hrvatske tvrtke.

Pročelnik Odjela za informatiku PMF-a u Splitu Saša Mladenović istaknuo je kako je fakultet, zahvaljujući potpori Sveučilišta, osnovao novi i iznimno zahtjevan studij podatkovne znanosti i inženjerstva, a uz to nastavlja razvijati studij matematike i računarstva, kao i studij matematike i statistike koji bi mogao biti zanimljiv baš za cybersceurity. Posebno je naglasio suradnju Sveučilišta i fakulteta PMF i FESB sa ICT županijom započetom prije pet godina.

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban zahvalio je tvrtki Atosa na stipendijama i iznimno vrijednom projektu kojeg provodi u sinergiji i koordinaciji sa Sveučilištem u Splitu i SDŽ kojoj je primarni zadatak koordinacija javnog i znanstvenog sektora.

– Naše stipendije u iznosu od 4.000 kuna mjesečno su najveće u Hrvatskoj. Primaju ih po četiri studenta u Splitu, Zagrebu i Osijeku. Kvaliteta kadrova koje mi imamo ni po čemu ne zaostaje sa znanjem i ljudi koje mi regrutiramo ravnopravno rade u suradnji sa svima ostalima, pa čak i s više motivacije. Radi se o kadrovima traženima kako u Hrvatskoj, tako i u ostatku svijeta. Njihovo zapošljavanje raste po stopi od 30% godišnje. Manjak je svugdje, a potrebe velike tako da mi u ovom trenutku možemo zaposliti sve koji nam se jave jer su potrebe doista ogromne, poručio je Bajtl.

Izvor: ICT Županija

Start typing and press Enter to search

Skip to content