Usprkos brojnim izazovima uvjetovanih pandemijom COVID-19 Festival znanosti Split neće izostati ni ove godine te će se održati od 10. do 15. svibnja, na temu Kultura znanosti. Većina aktivnosti će se održavati online, uživo putem ZOOM platforme ili već snimljenih prezentacija, koje će se nalaziti na Youtube kanalu Sveučilišta u Splitu od termina navedenog u rasporedu. Dio aktivnosti koji je predviđen za održavanje uživo, održat će se uz poštivanje svih epidemioloških mjera i preporuka.

Festival znanosti je manifestacija kojoj je cilj približiti znanost javnosti, odnosno informirati je o aktivnostima i rezultatima u području znanosti i umjetnosti, poboljšati javnu percepciju znanstvenika te motivirati mlade ljude za istraživanje i stjecanje novih znanja.
I ove godine su pripremljene brojne aktivnosti online pa će zainteresirani moći pogledati niz znanstvenih pokusa, radionica i vježbi. Kroz Festival znanosti promoviraju se znanstveni principi i znanstveni način mišljenja. Posebna ciljana skupina Festivala znanosti uvijek su djeca, jer kroz promociju znanosti cilj je zaintrigirati ih, potaknuti  na proučavanje okoline i svijeta, kao i nadahnuti neke od njih da se požele baviti znanošću. Pripremljeno je više od 70 aktivnosti za sve uzraste, od vrtićke djece i učenika osnovnih i srednjih škola do opće populacije.

Video materijali (predavanja, prezentacije…) emitirat će se putem YouTube kanala Sveučilišta u Splitu, događanja u stvarnom vremenu održavat će se putem Zoom platforme, a njih 12 uživo, uz strogo pridržavanje epidemioloških mjera. Na internetskoj stranici Sveučilišta u Splitu još će biti moguće vidjeti prezentacije, virtualne izložbe te virtualna šetnju Institutom za oceanografiju i ribarstvo (IOR).

Ovogodišnja tema Kultura znanosti potiče nas da se zapitamo: Što je kultura i gradimo li kulturu znanosti?
Etimološki riječ kultura dolazi od latinske riječi colere koja znači nastanjivati, uzgajati, štititi, poštovati. Nastanjuje li znanost naše načine mišljenja, poštujemo li znanstvena otkrića, razumijemo li značaj istraživanja za svakodnevni život i njegovu kvalitetu, slijedimo li upute znanstvenika i stručnjaka, kako se borimo za vrednovanje znanosti i koliko smo uspješni u tome? Tko utječe na naša mišljenja, stavove, predrasude u doba kada je informacija dostupna svima ‐ ali ne i svijest o njezinom porijeklu, istinitosti i kvaliteti. Upravo kroz ovogodišnju temu „Kultura znanosti“ nastojimo komunicirati kulturu znanosti u dijalogu između znanstvenika i javnosti s ciljem održavanja međusobnog razumijevanja i povjerenja.

 

Start typing and press Enter to search

Skip to content