Zadovoljstvo nam je najaviti Vam ciklus predavanja koja će se u sklopu Fakultetskih seminara održati na temu FIZIKE OKOLIŠA. Na prvo predavanje iz ove serije pozivamo Vas već u nadolazeći utorak, 26. listopada, u 12:15 u amfiteatru A1-1, a održati će ga dr. sc. Natalija Dunić na temu:
 

Utjecaj globalnog zatopljenja na svojstva Jadrana

Napomena: Predavanje će biti moguće pratiti i preko Google Meet-a pristupom putem linka https://meet.google.com/ccj-htrk-koc

Sažetak predavanja:
Fizikalni procesi kao i fizikalna svojstva Jadranskog mora ozbiljnije su se počeli proučavati prije nešto više od jednog stoljeća. Počevši s proučavanjima glavnih jadranskih struja, do danas su geofizičari vrlo dobro spoznali ponašanje našeg malog, ali vrlo bitnog mora. Od lokalnih pojava do klimatskih uzoraka, fizika Jadrana je danas više manje poznata. Između ostalog, saznali smo i da se zimi u Jadranu odvijaju konvektivni procesi, bez kojih bi gotovo nemoguć bio donos novog kisika u dublje slojeve što pak omogućuje život u tim slojevima. Recentna istraživanja upućuju na ovisnost jadranskih konvektivnih procesa o atmosferskim uvjetima, ali i o geostrofičkom strujanju sjevernog Jonskog mora. Kako živimo u umjerenom klimatskom pojasu, atmosferski uvjeti ovog područja imaju izrazito snažan sezonski karakter, u kojima je pojava bure koja utječe na snagu konvektivnih procesa najizraženija zimi. S druge strane, podaci ukazuju da bi povezani procesi jadranske konvekcije i geostrofičkog strujanja sjevernog Jonskog mora mogli imati dekadski karakter.

Na globalnoj razini se događaju klimatske promjene koje utječu i na fizikalne procese u našem moru. Naime, globalni utjecaj zatopljenja sustava more-zrak koje se javlja zbog dodatnog unosa ugljičnog dioksida, metana i ostalih stakleničkih plinova u atmosferu, utječe na destabilizaciju poznatog nam klimatskog sustava koje se također očituje i u našem Jadranu. Povećanje srednje vrijednosti temperature i saliniteta mora, kao i povećanje srednje razine mora narušava poznatu klimu Jadrana, što se zadnjih 50-ak godina vidi i na mjerenjima. Na predavanju će se pokušati odgovoriti na pitanje kakvo stanje Jadranskog mora se može očekivati u budućnosti.

O predavačici:

Natalija Dunić magistrirala je fiziku na Prirodoslovnom-matematičkom fakultetu u Splitu, a zatim i  doktorirala geofiziku na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu. Njezino doktorsko istraživanje provedeno je na Institutu za oceanografiju i ribarstvo u Splitu (IOR), gdje je istraživala termohalinu cirkulaciju Jadranskog mora pomoću nekoliko regionalnih klimatskih modela. Tijekom doktorskog istraživanja provela je 6 mjeseci u Francuskoj radeći s prominentnim klimatskim modelarima na Météo-France-u, gdje je analizirala rezultate, ali i sudjelovala u unaprjeđenju opisa Jadranskog mora u jednom od najkorištenijih regionalnih mediteranskih klimatskih modela. Trenutno je Natalija zaposlena na postdoktorskoj poziciji na IOR-u. Fokus njenog istraživanja je utjecaj različitih klimatskih scenarija na termohalina svojstva Jadranskog mora. Pri tome je važno naglasiti da termohalina svojstva uvjetuju život morskih stanovnika, osobito onih koji imaju niske tolerancije na promjene temperature i saliniteta. Uz to, Natalija je i mlada ambasadorica European Marine Boarda (https://www.marineboard.eu/emb-young-ambassador-programme), te je veoma aktivna u promicanju i popularizaciji znanosti kroz različite aktivnosti, npr. „Oceanografi na otoku“ (https://www.facebook.com/oceanografi/).  Nataliju možete pronaći na ResearchGate-u (https://www.researchgate.net/profile/Natalija-Dunic) i LinkedIn-u (https://www.linkedin.com/in/natalijadunic/).

Start typing and press Enter to search

Skip to content