Zadovoljstvo nam je pozvati vas na 57. Fakultetski seminar koji će se održati u srijedu, 26. listopada 2022., s početkom u 15:00, u amfiteatru A1-1.
Gost predavač prof. dr. sc. Goran Senjanović s Ludwig-Maximilians-Universität u Minhenu održat će predavanje na temu:
Is nature left-handed? Neutrino weighs in
Je li priroda ljevoruka? Neutrino ima riječ

Sažetak predavanja:
Stoljećima je u fizici vladalo duboko uvjerenje da su fundamentalni zakoni prirode lijevo-desno simetrični. 1956. godine to se sasvim mijenja otkrićem da je tzv. slaba sila potpuno asimetrična – samo lijeve čestice učestvuju u njoj. Na tome je baziran Standardni Model, teorija koja sa velikim uspjehom opisuje sve relevatne sile među elementranim česticama – ali istovremeno predviđa da neutrino mora imati masu nula. Ovdje pokazujemo kako je prijedlog uskrsnuća lijevo-desno simetrije doveo do neutrinske mase decenijama prije eksperimentalne provjere, i do tzv. teorije klackalice koja objašnjava zašto je ta masa više od milijun puta manja od mase elektrona. I još važnije, to predviđa nove fundamentalne fenomene na velikim akceleratorima, tipa LHC na CERN-u.

Životopis:
Prof. Senjanović je rođen je u Splitu, fiziku je diplomirao na Sveučilištu u Beogradu, a doktorirao je u na City University u New Yorku. Svoju bogatu profesionalnu karijeru proveo je na vodećim međunarodnim institucijama (Ludwig-Maximilians-Universität,  Abdus Salam International Centre for Theoretical Physics,  Brookhaven National Laboratory) radeći na najznačajnim problemima moderne teorijske fizike. Jedan od najvećih znanstvenih doprinosa prof. Senjanovića je čuveni „mehanizam klackalice“ kojega je predložio zajedno s Rabindrom Mohapatrom, kojim objašnjava zašto su neutrini, električno neutralne elementarne čestice, izuzetno niske mase. Rad u kojem je objavljeno ovo otkriće do današnjeg je dana citiran 4654 puta.

Ostali detalji biografije predavača dostupni su na poveznici: Goran Senjanović – Wikipedia

Start typing and press Enter to search

Skip to content