Akreditacijom diplomskih studijskih programa Fizika (smjerovi Astrofizika i fizika elementarnih čestica i Fizika okoliša), Molekularna biologija te Podatkovna znanost i inženjerstvo za izvođenje na engleskom jeziku, stvoreni su preduvjeti za privlačenje većeg broja stranih studenata na Prirodoslovno-matematički fakultet i povećanje kvalitete obrazovanja kroz internacionalizaciju.

Projekt Internacionalizacija diplomskih studijskih programa na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Splitu, čija je završna konferencija održana prošli tjedan, započeo je 2018. godine u suradnji s Fakultetom elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu, Mediteranskim institutom za istraživanje života i Oracleom Hrvatska čiji je zajednički cilj povećati kvalitetu visokog obrazovanja u Hrvatskoj.

Upisna kvota je dvadesetak studenata po svakom programu, a prvi studenti već su upisani u akademsku godinu 2021./2022. na dva diplomska studijska programa na engleskom jeziku Astrofizika i fizika elementarnih čestica te Fizika okoliša. Dok prvi studij omogućava studentima razumijevanje prirode kroz međusobnu isprepletenost astrofizike i fizike elementarnih čestica primjenom modernih metoda analize podataka te priliku za uključivanje u znanstveno-istraživački rad velikih svjetskih kolaboracija poput CERN-a, drugi studij Fizika okoliša, spoj je fizike i znanosti o okolišu – neophodnih znanja koja će već danas jamčiti bolje razumijevanje globalnih klimatskih promjena, zaštite okoliša, potrebe za obnovljivom energijom i samu obnovljivu energiju.

Kako će u budućnosti postojati velika potražnja za stručnjacima iz područja molekularnih bioznanosti pokreće se i studij Molekularne biologije, kod kojeg će poseban naglasak biti stavljen na praktični dio nastave. Studij Podatkovna znanost i inženjerstvo obrazovat će novu generaciju stručnjaka koja će se baviti prikupljanjem, organizacijom i pohranom masivnih količina raznorodnih podataka, statističkim analizama i vizualizacijama te strojnim učenjem s primjenom u području medicine, ekonomije, jezika i sl.

Kako bi profesori što spremniji dočekali studente, proteklih mjeseci aktivno se radilo na usavršavanju jezičnih i stručnih kompetencija, nabavci nastavne opreme te literature na engleskom jeziku.

Projekt ukupne vrijednosti 1.780.928,91 kuna financira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Start typing and press Enter to search

Skip to content