Higgsov bozon – the true story

Deseta je obljetnica otkrića Higgsovog bozona na Velikom hadronskom sudaraču (LHC) u CERN-u. Prigoda je to da od direktnog sudionika razvoja fizike elementranih čestica u zadnjih nekoliko desetljeća doznamo izuzetno zanimljive detalje o fizikalnoj ideji u pozadini Higgsovog mehanizma i istoimenog bozona. Ali, da li je Higgsov bozon baš prikladan naziv za ovu česticu, kao što to nije “Božja čestica”?

senjanovic-higgs-poster

Predavač, Goran Senjanović, fizičar svjetskog glasa i značaja, Splićanin, će nam iz prve ruke iznijeti i intrigantne društvene aspekte razvoja fizikalnih ideja i teorija. Dođite i uvjerite se da ovo nije samo još jedno predavanje niti samo još jedan predavač!

Predavanje će se održati u utorak 12. srpnja 2022., FESB, u dvorani A100 s početkom u 20 sati.

Goran Senjanović je teorijski fizičar s bogatom međunarodnom znanstvenom karijerom. Njegovi glavni istraživački doprinosi su u području neutrinske fizike, teorija ujedinjenja sila među elementarnim česticama, narušenja barionskog i leptonskog broja, te supersimetrije.

Senjanović je jedan od očeva mase neutrina u modernoj fizici čestica i jedan od kreatora “mehanizma klackalice” – seesaw mechanism. Mehanizam klackalice je danas glavni scenarij u pozadini tajne sićušne mase neutrina, posebne vrste elementarnih čestica.

On je također jedan od stvaralaca “lijevo-desno” simetrične teorije elektro-slabih interakcija, uvedene kako bi se razumjelo podrijetlo narušenja pariteta u prirodi. Ova teorija je predvidila masu neutrina desetljećima prije eksperimentalne potvrde. U tom kontekstu, u radu s Wai-Yee Keungom, 1983., predložio je direktan način provjere narušenja leptonskog broja i testiranje Majorana prirode desnorukih neutrina. Keung-Senjanović process je današnja paradigma za takve procese na Velikom hadronskom sudaraču (LHC) na CERN-u.

Senjanović je poznat i po radu na supersimetričnom ujedinjavanju baždarnih interakcija. Zajedno s Bill Marcianom, pokazao je 1981. da je supersimetrično ujedinjenje vezano uz veliku masu top kvarka, oko 200 GeV, godinama prije otkriča samog top kvarka, 1995. na Fermilab-u, SAD.

2010 godine u Splitu je organizirana međunarodna konferencija – GoranFest: the joy of making physics

Nogometnim rječnikom kazano, trebalo bi poći znatno u povijest Hajduka za pronaći igrača izvedbe usporedive s današnjim predavačem. Bernard Vukas bi moguće bio najbolji odabir. Samo što je nogometaška karijera kratka, a Senjanović igra i dalje. Šteta bi bilo propustiti priliku za vidjeti ga, još jednom, na djelu.

(izvor Wikipedia – https://en.wikipedia.org/wiki/Goran_Senjanovi%C4%87)

Start typing and press Enter to search

Skip to content