Uz visoke državne dužnosnike, predstavnike crkve, županije, grada, sudbene i izvršne vlasti, kulturnih i znanstvenih ustanova, rektorski zbor, dekane, profesore, djelatnike te drage prijatelje Sveučilišta, 15. lipnja svečano je, u amfiteatru Medicinskog fakulteta obilježena 47. godišnjica postojanja Sveučilišta u Splitu.

Uzvanicima na proslavi Dana Sveučilišta prigodno se obratio u ime prof.dr.sc. Marina Milkovića, predsjednika Rektorskog zbora i rektora Sveučilišta Sjever, rektor Sveučilišta u Zagrebu, prof.dr.sc. Damir Boras koji je tom prilikom pročitao govor rektora Milkovića i pri tome i u rektorovo, ali i u svoje ime istaknuo da nam je sad, više no ikad prije potreban optimizam: „Uvijek se može, ili kako nam često govori poštovani rektor, prof. dr. Dragan Ljutić  stalni promicatelj optimizma naglašavajući uvijek perspektivnu budućnost: „ipak se može“ . U ovom i ovakvim vremenima cijeloj je našoj zajednici potrebno gledanje nekoliko koraka unaprijed u vrijeme u kojem nećemo biti opterećeni i na distanci. Na tragu vjere u budućnost, pozvao je gradonačelnika grada Splita da nastavi uspješnu suradnju Grada i Sveučilišta jer bez rasta i razvoja Sveučilišta nema ni rasta ni zavoja Grada“.

Gradonačelnik grada Splita, ali i donedavni profesor splitskog FESB-a, dr.sc. Ivica Puljak naglasio je kako je Sveučilište jedna od najvažnijih institucija u gradu Splitu i da je kao gradonačelnik, ali i akademski građanin, izuzetno ponosan na činjenicu da je splitsko sveučilište najbolje sveučilište u Hrvatskoj i jedno od najboljih u cijeloj regiji. Obećao je da će kao gradonačelnik grada Splita i dalje razvijati partnerske odnose sa Sveučilištem, studentima i nastavnicima. Gradonačelnik Puljak i poslovno i osobno vezan za Sveučilište u Splitu rekao je: „Dozvolite mi jednu sentimentalnu notu, ja sam cijeli svoj život, cijelu karijeru proveo na Sveučilištu u Splitu i posebno sam ponosan na činjenicu da sam i ja sudjelovao u razvoju Sveučilišta. Ja sam siguran da građani Splita sanjaju viziju da živimo u gradu koji je čist i ekološki osviješten grad, grad modernih vidika i moderne ekonomije. Taj grad nikad nećemo izgraditi bez Sveučilišta u Splitu“.

Župan Splitsko dalmatinske županije, Blaženko Boban osvrnuo se na značaj Sveučilišta u Splitu u znanstvenom području, ali i u razvoju pojedinih dijelova izvan glavnog grada Splitsko-dalmatinske županije. Izrazio je iskrenu zahvalnost rektoru Draganu Ljutiću na dislociranim studijima u Makarskoj i Sinju u nadi da će suradnja biti nastavljena i u drugim, manjim sredinama županije, posebice otocima. „Uzalud nam svi veliki projekti i sve velike aktivnosti ako kroz 10-15 godina neće biti čovjeka na tom prostoru. A gdje nema čovjeka nema života“ zaključio je župan.

Nadbiskup splitsko-makarski dr. Marin Barišić uz dobre želje i čestitke prisjetio se pokojnog Tonča Petrasova Marovića i njegovih stihova „sjaš / svijetiš / svemiriš me“ kojima završava trilogija Putanje, pjesma među pjesmama i tim se stihovima osvrnuo na Sveučilište. „Gledajući na međunarodnoj ljestvici akademsku kvalitetu našeg splitskog sveučilišta doista možemo reći da sjaji, uzimajući u obzir kvalitetu i stručnost profesora, ali i potencijal naših mladih talenata. Svijetliš, znači da nas otvara prema međunarodnim drugim sveučilištima i svemiriš – otvara nas prema budućnosti. Doista bih želio da naše Sveučilište, kao i sva sveučilišta u Hrvatskoj, budu universitas tj. jedna skladnost i povezanost svih vrednota i dimenzija za što je uostalom i osnovano sveučilište. Da to bude doista universitas znanja, etike, estetike, duhovnosti i religioznosti. I zato bismo trodimenzionalnom obliku „sjajiš, svijetliš i svemiriš nas“ ponudili i četvrtu riječ usmjeruješ i čini nas pristojnijima“ zaključio je nadbiskup Barišić.

Dr.sc. Mario Banožić, ministar obrane Republike Hrvatske, naglasio je važnost Sveučilišta kao vrlo bitnog partnera Ministarstva i koji se svih ovih godina pokazao kao suradnik na kojega se može računati u brojnim situacijama, prvenstveno kod obrazovanja kadrova koji se odnose na vojno pomorstvo i razvoj Hrvatske ratne mornarice. „S tim ciljem ćemo se razvijati i dalje u puno većem formatu. Naime, Vlada RH na čelu s Andrejem Plenkovićem iskazala je kao jedan od prioritetnih projekata obrazovanje Hrvatske vojske kroz Zakon o osnivanju Vojnog sveučilišta sigurnosti i obrane u čemu vojno pomorstvo zauzima vrlo značajnu ulogu u sastavu Hrvatske vojske“.

Uzvanicima se obratio i prof. dr. sc. Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja te izaslanik predsjednika Vlade gospodina Andreja Plenkovića. Ministar je izrazio veliko zadovoljstvo što prisustvuje ovoj hvalevrijednoj proslavi na Sveučilištu u Splitu, jednom od vrhunskih sveučilišta u RH koje se definitivno profilira u europsko sveučilište visokih vrijednosti, koje čuva nacionalni identitet, mediteranske vrijednosti, ali je i zauzelo mjesto u europskom obrazovnom i istraživačkom prostoru. Osim obrazovanja i vrhunskih kadrova, naglasio je ministar, ovdje se njeguje znanstveno-istraživački rad, a po svojim uspjesima citiranosti spada u sam vrh hrvatske znanosti. Podsjetio je da potpora od strane Vlade RH nikada nije izostala, ali i najavio da neće izostati ni u budućnosti. „Imamo velikih mogućnosti koje nam se otvaraju u okviru nacionalnog programa obnove i oporavka, ali jednako tako i iz sredstava EU namijenjenih za znanost i obrazovanje.

Po završetku obraćanja cijenjenih gostiju, auditoriju se obratio rektor Sveučilišta u Splitu, prof. dr.sc. Dragan Ljutić. Rektor Ljutić zahvalio se svima što su prepoznali trud i rad Sveučilišta u Splitu, ali i spremnost da pomognu. „Ne krijem zadovoljstvo koliku važnost našem Sveučilištu daje naša Vlada. Zajedničkim radom i ulaganjima dići ćemo razinu rada i studiranja na našem Sveučilištu, upravo onakvu kakvu zahtijeva jedno zapadnoeuropsko sveučilište“.

Rektor Sveučilišta u Splitu izvijestio je uzvanike detaljnije o radu Sveučilišta.

Izdvajamo:

  • Sveučilište je uspješno organiziralo nastava na daljinu, od jeseni kreću novi studijski programi – preddiplomski studij Psihologija na engleskom, u završnoj je fazi diplomski studij Novinarstvo u suvremenim medijima, a u pripremi je diplomski studij Mediteranska poljoprivreda koji bi trebao krenuti ak. god. 2022./23.
  • Nastavno na kapitalne investicije; preseljenje Rektorata u zgradu Sveučilišne knjižnice, prepuštanje zgrade u Poljičkoj ulici Filozofskom fakultetu te otvaranje Studentskog doma Bruno Bušić (vrijednost projekta 66 391 992,44 kn). Također, izrađen je projekt idejnog rješenja za izgradnju studentskog doma na Kampusu s 590 ležajeva (vrijednost 175 000 000 kn). Za potrebe studija Hotelijerstva i gastronomije izrađen je projekt i troškovnik za rekonstrukciju i uređenje Franjevačkog samostana u Makarskoj. Nadalje, uređen je Kampus, Park skulptura te  novi nastavni prostori na Peristilu. Uređen je također i prostor u Sinjskoj ulici za  potrebe Ureda za međunarodnu suradnju i dogovorena suradnja i prostori u Sinju za organizaciju studija Mediteranske poljoprivrede. Za potrebe Medicinskog fakulteta ishođena je građevinska dozvola za izgradnju montažnog objekta, te odobreno financiranje sanacije IV. i V. kata. Izrađen je projekt i troškovnik zgrade u Teslinoj 10 i 12 za potrebe Umjetničke akademije i Kineziološkog fakultet te obnovljena sportska dvorana na Kampusu u domu Franjo Tuđman. Između ostalog, završen je projekt Tehnološki park (vrijednost 23 mil. kn) i otvoren poduzetnički inkubator SPINIT.
  • U 2020. znanstvenici Sveučilišta u Splitu objavili su preko 950 radova u WOS-u, preko 140 aktivnih kompetitivnih projekata ukupne vrijednosti  > 250 milijuna kuna, kroz znanstvene infrastrukturne projekte (Z3F, INFRA, Nastamba) nabavljena je oprema (>38 milijuna kn) i izvršeni radovi rekonstrukcije (>50 milijuna kn). Otvorena je novoizgrađena nastamba za pokusne životinje i pokrenut Centar za translacijska istraživanja u biomedicini.
  • Sveučilište u Splitu započelo je novi projekt za pripremu projektno-tehničke dokumentacije Znanstveno-inovacijskog centra i Istraživačkog medicinskog centra Splitu.
  • Sveučilište u Splitu prema Times Higher Education zauzima 801.-1000. mjesto na svjetskoj rang listi Sveučilišta, a po prvi put rangirano je u 10 od 17 ciljeva održivog razvoja kao jedino u RH…

Dan Sveučilišta je prigoda da se uruče nagrade istaknutim pojedincima. Plaketu za doprinos razvoju i promociji Sveučilišta u Splitu dobili su: prof. dr. sc. Boris Škvorc, prof. dr. sc. Stipan Janković, prof. dr. sc. Zoran Đogaš, posthumno akademik Siba Mardešić, prim. dr. sc. Željka Karin, izv. prof. dr. sc. Anamarija Jurčev Savičević, Marijan Bašić, mag. ing. el. te izv. prof. dr. sc. Zvonimir Lušić.

Povelje Sveučilišta u Splitu dobili su mons.dr. Marin Barišić i Andro Krstulović Opara dok su počasna zvanja professor emeritus dodijeljena dr.sc. Ivi Babiću, dr.sc. Frani Barbiru, dr.sc. Juri Margeti, dr. sc. Vlasti Matijević i dr. sc. Nikici Družijaniću.

Gudački kvartet „Bozzotti“ u sastavu: Ana Tošić D’Ambra – violina, Dakica Sanko – violina, Damiano Cosimo D’Ambra – viola i Dubravko Geić – violončelo svojim virtuoznim izvedbama upotpunili su današnju svečanost.

Start typing and press Enter to search

Skip to content